Hamilton: Είναι σημαντικό το ότι είμαι ο πρώτος έγχρωμος οδηγός F1

Σχετικά άρθρα

939528814-41420442014

Το ρόλο του ως πρότυπο για όλα τα παιδιά των μειονοτήτων τονίζει ο Lewis Hamilton. Σε ένα σπορ που κρίνεσαι πρωτίστως για τις οδηγικές σου ικανότητες, αλλά και για τον χαρακτήρα σου, εξαιτίας της προβολής που δέχεσαι, ο Βρετανός μας λέει πως έσπασε τα φράγματα, όντας ο πρώτος μαύρος οδηγός στη Formula 1, ανοίγοντας τις πόρτες του σπορ για τα παιδιά όλων των εθνικοτήτων.

Όταν ξεκίνησα για πρώτη φορά στην Formula 1, προσπάθησα να αγνοήσω το γεγονός ότι ήμουν ο πρώτος μαύρος που αγωνίστηκε ποτέ στο άθλημα. Αλλά, καθώς μεγάλωνα, άρχισα πραγματικά να εκτιμώ τις επιπτώσεις.

Είναι ένα πολύ όμορφο συναίσθημα το να είναι το πρόσωπο που γκρεμίζει τα φράγματα, όπως ακριβώς και οι αδελφές Williams στο τένις ή ο Tiger Woods στο γκολφ.

Βλέπω παιδιά από όλες τις διαφορετικές κουλτούρες και εθνικότητες να έρχονται σε μένα τώρα και όλα θέλουν να γίνουν πιλότοι της F1. Αισθάνονται ότι το άθλημα είναι πλέον ανοικτό σε όλους.

Δεν ξέρω πως ο Lewis Hamilton βλέπει ή θέλει να βλέπει τον εαυτό του, όμως, ανοίγει μια συζήτηση γύρω από ένα μείζον κοινωνικό θέμα, εκεί που πραγματικά δεν υπάρχει λόγος. Όσα χρόνια βρίσκεται στη Formula 1, αλλά και νωρίτερα στη Βρετανική F3 και το GP2, ειλικρινά δεν θυμάμαι ποτέ να έχει εγείρει κάποιος δημοσιογράφος ή αντίπαλος θέμα χρώματος, ή έστω, να του στέρησε αυτό τη δυνατότητα να προχωρήσει και το κάνει τώρα ο ίδιος ο Hamilton από μόνος του.

Αυτό που μου κάνει μεγάλη εντύπωση, είναι το γεγονός πως προσπαθεί να πλασάρει τον εαυτό του ως τον κοινωνικά κατατρεγμένο και μεγαλωμένο στις χειρότερες των συνθηκών, έναν σύγχρονο Malcolm X, που θα φτάσει στη νίκη επειδή το αξίζει περισσότερο από τους υπόλοιπους.

289821395-4333182552014

Σίγουρα, η Formula 1 δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα γίνει το πιο δημοκρατικό των αθλημάτων, εξάλλου ελάχιστα είναι αυτά που μπορούν να κρατήσουν ένα τέτοιο τίτλο. Τα χρήματα παίζουν βασικό ρόλο στην επιτυχία, πολλές φορές μεγαλύτερο και από τις ικανότητες και το ταλέντο. Όμως, όταν το δεύτερο υπάρχει σε αφθονία, δεν θα σταθεί κανείς εμπόδιο στην αναρρίχηση μέχρι την κορυφή της πυραμίδας. Εξάλλου, ο Hamilton και η οικογένεια του είχαν βγει από τη δύσκολη ζωή πολύ καιρό πριν εκείνος κάνει το βήμα προς τη Formula 1.

Πάντως, μετά κι από τις δηλώσεις του περί οικογενειακού υπόβαθρου και πείνας για τη νίκη, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πίστεψαν πως αυτές είχαν αλλοιωθεί βγάζοντας τες από τα συμφραζόμενα. Όμως, ο Hamilton τις επανέλαβε μετά το τέλος του αγώνα, προς μεγάλη ενόχληση των δημοτικών συμβούλων της πόλης του Stevenage, με τους κύριους Philip Bibby (σύμβουλος της περιοχής του Woodfield) και Howard Burrell (μέλος του Συμβουλίου του Stevenage για τους νέους) να δηλώνουν:

Δεν μπορώ να καταλάβω πώς μπορεί να λέει τέτοια πράγματα για τον τόπο όπου μεγάλωσε. Πρέπει να θυμηθεί τις ρίζες του. Το συμβούλιο τρέχει πολλά προγράμματα με στόχο την παροχή ευκαιριών για όλους τους νέους μας, από το ακαδημαϊκό μέρος, μέχρι και τις αθλητικές και καλλιτεχνικές μορφές. Τα σχόλιά του είναι άδικα.

με τον Howard Burrell να προσθέτει:

Νομίζω ότι το Stevenage είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να μεγαλώσεις και δεν υπήρχε ανάγκη για τον Lewis να είναι τόσο υποτιμητικός στα σχόλιά του. Εξάλλου, από εκεί κατάγεται. Φυσικά, είμαστε πολύ περήφανοι για τον Lewis, αλλά έπρεπε να μιλήσει καλύτερα για το μέρος από όπου κατάγεται.

Ο Hamilton σίγουρα είναι ένας από τους καλύτερους πιλότους στο grid, έχει όμως ένα αρνητικό, ιδιαίτερα όταν πιέζεται στα όρια. Από τα χρόνια του στη McLaren, προχωρούσε σε δηλώσεις οι οποίες χαλούσαν την εικόνα του και οδηγούσαν σε κριτική από πολύ κόσμο, πράγμα που τον επηρέαζε και μέσα στο μονοθέσιο. Φέτος, η ιστορία δείχνει να επαναλαμβάνεται.

[Photo Copyrights: Mercedes AMG F1 Team]

ΠηγήBBC

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα