L200 MY15(3)

Παράλληλα με την χθεσινή δημοσιογραφική παρουσίαση του Mitsubishi ASX MY2015, η εισαγωγική εταιρία της ιαπωνικής μάρκας, μας παρουσίασε το επίσης ανανεωμένο L200 MY2015. To δημοφιλέστατο pickup ενός τόνου μπήκε και αυτό στο χειρουργείο των σχεδιαστών της Mitsubishi και υπέστη κάποιες πολύ μικρές, σχεδιαστικές κυρίως, αλλαγές τόσο εξωτερικά όσο και στην καμπίνα των επιβατών, προκειμένου να συνεχίσει την πετυχημένη του πορεία στην αγορά των επαγγελματικών αυτοκινήτων.

IMG_9174

Έτσι, το ανανεωμένο L200 ξεχωρίζει από την καινούργια μάσκα, που φέρνει πολύ κοντά σε αυτή του Pajero, στα φαρδύτερα φρύδια τροχών για τις εκδόσεις Club Cab & Double Cab Intense Plus, στο μαύρο εσωτερικό στην καμπίνα των επιβατών, πλέον το Active Stability Traction Control (ASTC) ανήκει στον στάνταρ εξοπλισμό όλων των εκδόσεων, ενώ προστέθηκε η πλούσια έκδοση Double Cab 4WD Instyle.

Αυτή ήταν η πρώτη μου πραγματική εμπειρία οδήγησης ενός αγροτικού, που ειδικά στις σφιχτές και κακοτράχαλες ειδικές διαδρομές του Ακρόπολις, μπορώ να πω ότι με εντυπωσίασε η ευκολία που κατάπινε τα χιλιόμετρα, δείχνοντας πόσο “λίγο” είναι ένα επιβατικό αυτοκίνητο, ασχέτως τις εξαιρετικές εκτός δρόμου ικανότητες του ASX. Το L200 έχει έναν καθαρόαιμο χαρακτήρα επαγγελματικού αυτοκινήτου, ενώ δεν το αφήνει αδιάφορο η προσεγμένη σχεδίαση, η άνεση και η ασφάλεια που προσφέρει ένα σύγχρονο SUV.

IMG_9154

Το L200 είτε χρησιμοποιείται για δουλειά και/ή δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου, είτε κυρίως σαν ένα γνήσιο επαγγελματικό εργαλείο έχει σχεδιαστεί ώστε να ανταγωνιστεί τα πιο άνετα και καλύτερα εξοπλισμένα SUV, όντας το κύριο αυτοκίνητο μιας επαρχιακής αγροτικής οικογένειας. Τα βασικά χαρακτηριστικά που κάνουν εντύπωση στο αυτοκίνητο είναι η ευρύχωρη καμπίνα με το κορυφαίο μήκος εσωτερικού 2153 χλστ. (στο Double Cab), η κατ’ επιλογήν τετρακίνηση “Super Select”, μοναδική στην κατηγορία των pick-up, το συστήματα ενεργητικής ευστάθειας και ελέγχου πρόσφυσης, επίσης το μόνο στην κατηγορία pick-up, ο πολύ μικρός κύκλος στροφής 5.9 μ., ο πετρελαιοκινητήρας που πληροί της προδιαγραφές Euro-4, η παθητική ασφάλεια 4 αστέρων στο Euro-NCAP, το εσωτερικό του περιβάλλον, με την άνεση επιβατικού αυτοκινήτου για τους πίσω επιβάτες (ρύθμιση γωνίας πλάτης, ποτηροθήκες ενσωματωμένες στο κεντρικό υποβραχιόνιο, κλπ, με το ηλεκτρικά ανοιγόμενο πίσω παρμπρίζ να αποτελεί ευχάριστη επιλογή.

L200 MY15(64) L200 MY15(66)

Ένα από τα πλέον καταξιωμένα pick-up της ελληνικής αγοράς διατίθεται σε εκδόσεις Single Cab, Club Cab και τετράθυρο Double Cab, συνεχίζοντας την παράδοση που καθιέρωσε το πρώτο L200 το 1978, σαν ένα όχημα άψογης αντοχής, κατάλληλο για δουλειά και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου, σε συνθήκες on-road & off-road. Το L200 φοράει έναν πετρελαιοκινητήρα 2.500 κ.εκ. με Common-Rail, υπετροφοδότηση και άμεσο ψεκασμό με απόδοση 136 ίππων στις 4.000 σ.α.λ. και 314 Nm ροπή από τις 2.000 σ.α.λ.

L200 MY15(69)

Ο ίδιος κινητήρας υπάρχει και σε δυνατότερη έκδοση με διαφορετική χαρτογράφηση και αποδίδει 170 άλογα στις 3.750 σ.α.λ. και 400 Nm ροπή στις 2.000 σ.α.λ., αλλά δεν θα εισαχθεί στην Ελλάδα. Όμως και στην ασθενέστερη επιλογή η έλλειψη δύναμης δεν ήταν αισθητή, καθώς αν δουλεύεις τον κινητήρα στο εύρος στροφών από τις 1.900 σ.α.λ. μέχρι τις 4.000, ποτέ δε θα σε κρεμάσει. H μέση κατανάλωση που ανακοινώνει το εργοστάσιο είναι τα 7,8 λίτρα/100 χλμ, ενώ στα 160 χλμ που έγραψα μαζί του, με ομολογουμένως πολύ βαρύ πόδι, τόσο εκτός όσο και εντός ασφάλτου, δεν ξεπέρασε ποτέ τα 11 λίτρα/100 χλμ. Για τα 0-100 χλμ/ώρα χρειάζεται 14,6 δευτ, ενώ η τελική του ταχύτητα ξεπερνάει τα 167 χλμ/ώρα που ανακοινώνει το εργοστάσιο. Στον παρακάτω πίνακα μπορείς να δεις τις τιμές και για όλες τις διαθέσιμες εκδόσεις του μοντέλου, ενώ τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τον εξοπλισμό του μονοκάμπινου (single cab) μπορείς να τα διαβάσεις εδώ, ενώ για το διπλοκάμπινο (double cab) και club cab εδώ.

Έκδοση Λιανική τιμή Απόσυρση Όφελος Λιανική τιμή με Όφελος και απόσυρση
Single Cab 4WD Inforn ASTC 21.590 430 1.500 19.660
Club Cab 4WD Invite ASTC 23.950 461 1.500 21.989
Club Cab 4WD Intense Plus ASTC 28.400 545 1.500 26.355
Double Cab 4WD Invite ASTC 25.900 395 2.000 23.505
Double Cab 4WD Intense ASTC 27.370 420 2.000 24.950
Double Cab 4WD Intense Plus 30.360 464 2.000 27.896
Double Cab 4WD Instyle 33.760 524 2.000 31.236

L200 MY15(45)

Όπως προείπα, το L200 εφοδιάζεται με το μοναδικό στην κατηγορία σύστημα τετρακίνησης Super Select. To αυτοκίνητο είναι κατά βάση πισωκίνητο αλλά υπάρχει και η δυνατότητα κλειδώματος του κεντρικού διαφορικού, μεταφέροντας ισόποσα την ροπής στον εμπρός και πίσω άξονα. Το σύστημα Super Select της Mitsubishi είναι όμοιο με αυτό του Pajero, και επιτρέπει στον οδηγό να επιλέγει την πιο κατάλληλη ρύθμιση στο κιβώτιο της τετρακίνησης, σύμφωνα με τις εδαφικές και οδηγικές συνθήκες. Έτσι, μπορεί να αλλάζει από 2WD σε 4WD χωρίς να σταματήσει το αυτοκίνητο, με ταχύτητες κάτω από 100 χλμ/ώρα και ανεξαρτήτως είδους οδοστρώματος. Το πλεονέκτημα του Super Select βρίσκεται στη θέση μόνιμης τετρακίνησης “4H” Full Time που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με οποιαδήποτε ταχύτητα και σε οποιαδήποτε επιφάνεια, με το Super Select προσδίδει σημαντική πρόσφυση όταν το αυτοκίνητο οδηγείται με άδεια καρότσα, όπως συμβαίνει πολύ συχνά στην περίπτωση ενός SUT.

IMG_9160

Σε αυτό το πρόγραμμα 4H, το κεντρικό διαφορικό συνεκτικής σύζευξης κατανέμει άριστα την κινητήρια ισχύ μεταξύ εμπρός και πίσω άξονα. Όμως, επιπλέον του συστήματος τετρακίνησης Super Select, το L200 διατίθεται και με το σύστημα Easy Select, που μπορεί επίσης να αλλάζει από 2WD σε 4WD χωρίς να σταματά το αυτοκίνητο, επίσης με ταχύτητα κάτω από 100 χλμ/ώρα. Οι παραπάνω επιλογές γίνονται μέσω ενός πρακτικολυ επιλογέα τετρακίνησης αντί για τον περιστροφικό διακόπτη που συναντάται στα άλλα μοντέλα της κατηγορίας.

L200 MY15(28)

Τέλος, τα L200 που εφοδιάζεται με το σύστημα τετρακίνησης κατ’ επιλογή Easy Select και Super Select απολαμβάνει τα πλεονεκτήματα ενός ηλεκτρονικά ελεγχόμενου συστήματος εμπλοκής πίσω διαφορικού. Με το πάτημα ενός διακόπτη στο ταμπλό, κλειδώνουν εντελώς και οι δύο πίσω τροχοί (εφικτό κάτω από 12 χλμ/ώρα) για μέγιστη πρόσφυση σε σαθρά εδάφη. Το συγκεκριμένο σύστημα απαιτείται για περάσματα τόσο μέσα από ποτάμια όσο και σε παγωμένες καιρικές συνθήκες, λόγω της δομής του εσωτερικού διαφράγματος που χρησιμοποιείται για να κλειδώσει το πίσω διαφορικό.

L200 MY15(55)

Στο ανανεωμένο L200 επεμβάσεις υπήρξαν και στην ανάρτηση, το σύστημα διεύθυνσης και τα φρένα, με στόχο να επιτευχθεί η οδηγική συμπεριφορά ενός SUV. Έτσι, η εμπρός ανάρτηση διαθέτει διπλά ψαλίδια και σπειροειδή ελατήρια, για βελτιωμένη ευστάθεια σε ανώμαλα εδάφη, σταθερότητα ακόμα και σε απότομο φρενάρισμα, ακαμψία, συντήρηση και οικονομία βάρους, όντας μόλις 12 κιλά. Ακολούθως, ο πίσω άξονας είναι τοποθετημένος κάτω από τα φύλλα σούστας, για βελτίωση της άνεσης, της απόστασης από το δρόμο σε ανώμαλα εδάφη, την ευστάθεια, λόγω των μειωμένων κλίσεων του αμαξώματος, την βελτιωμένη εξισορρόπηση της οδικής συμπεριφοράς (άδειο/φορτωμένο), καθώς και υψηλότερη αντοχή και χαμηλότερος θόρυβος κατά την οδήγηση, ενώ τέλος, η κρεμαγιέρα “περνάει” μειωμένες αντιδράσεις και “τρέμουλο” στο τιμόνι, μικρότερο επίπεδο κραδασμών και θορύβων, όντας 13 κιλά.

L200 MY15(53) L200 MY15(61)

Σε θέμα εξοπλισμού ασφαλείας, το L200 διαθέτει αερόσακους για τον οδηγό και το συνοδηγό, δΔιακόπτη απενεργοποίησης για τον αερόσακο του συνοδηγού, βάσεις ISOFIX, προεντατήρες & περιοριστές φορτίου για τις ζώνες ασφαλείας οδηγού και συνοδηγού, εμπρός καπό σχεδιασμένο για βελτιστοποιημένη προστασία των πεζών, νέα σχεδιαστική δομή καθισμάτων, προσεκτική σχεδίαση πίσω τμήματος οροφής για την αποφυγή τραυματισμών, λειτουργία ασφαλείας για όλα τα ηλεκτρικά παράθυρα, την ηλεκτρική ηλιοροφή και το πίσω ανοιγόμενο ηλεκτρικό παρμπρίζ, δοκοί προστασίας από πλευρική σύγκρουση στις πόρτες, δομή πεντάλ που υποχωρεί, για τον περιορισμό του τραυματισμού των κάτω άκρων του οδηγού τη στιγμή της σύγκρουσης, κολόνα τιμονιού που υποχωρεί σε δύο στάδια, ρεζερβουάρ καυσίμου τοποθετημένο εμπρός από τον πίσω άξονα και πλαίσιο τετραγωνικής διατομής με εμπρός στοιχεία παραμόρφωσης, για καλύτερη απόσβεση της ενέργειας κρούσης.

L200 MY15(68)

Οι αλλαγές του L200 MY2015 κλείνουν με την ανανέωση της καμπίνας, όπου υπάρχουν καμπύλα σχήματα και μία ογκώδη κεντρική κονσόλα, η οποία φιλοξενεί τα χειριστήρια του A/C, τους αεραγωγούς και τον υπολογιστή ταξιδιού. Είναι εμφανής η πρόθεση της εταιρίας να ικανοποιήσει τις ανάγκες μεγαλύτερου εύρους πελατών, ωστόσο παραμένει πιστό στο πνεύμα του pickup, υιοθετώντας ανθεκτικά και εύκολα στο καθάρισμα υλικά. Η εργονομία του βρίσκεται σε άριστα, ιαπωνικά, επίπεδα, με το μόνο παράπονο την οθόνη πολλαπλών ενδείξεων στην κορυφή της κονσόλας, που με τον ήλιο δεν διακρίνονται οι ενδείξεις της.