Jaguar-F-Type-SVR-Convertible-9964

H F-Type SVR κοσμεί το περίπτερο της Jaguar στην έκθεση της Γενεύης. Η κορυφαία F-Type είναι ένα μείγμα της κλασικής F-Type R και της πολύ ειδικής, F-Type Project 7. Αυτό σημαίνει τα εξής: Η SVR βασίζεται στην R, αλλά δεν είναι καθόλου ίδια με αυτήν. Ο εμπρός προφυλακτήρας έχει επεκταθεί όσο το δυνατόν πιο πλάγια για καλύψει αποτελεσματικά τους τροχούς, μειώνοντας τις αεροδυναμικές αντιστάσεις και βελτιώνοντας την ροή του αέρα.

Jaguar-F-Type-SVR-Coupe-9946

Κάτω από τον προφυλακτήρα, έχει τοποθετηθεί ένα επίπεδο splitter για να μειώσει την άνωση ενώ για τον ίδιο λόγο, ανοίχτηκαν αεραγωγοί στο εσωτερικό των θόλων. Για την καλύτερη απαγωγή θερμότητας από τον χώρο του κινητήρα δε, το καπό διαθέτει νέους αεραγωγούς. Το πάτωμα είναι επίπεδο ώστε να μειωθεί η πίεση ενώ στο πίσω μέρος, τόσο ο διαχύτης όσο και η αεροτομή βελτιώνουν την αεροδυναμική και χαρίζουν ένα πιο επιθετικό look στην F-Type SVR.

Jaguar-F-Type-SVR-Coupe-9948

Στον τομέα των αναρτήσεων, η SVR διατηρεί την αρχιτεκτονική των διπλών ψαλιδιών και στους τέσσερις τροχούς αλλά οι ρυθμίσεις είναι διαφορετικές. Η πίσω αντιστρεπτική είναι παχύτερη ενώ η μπροστά είναι λεπτότερη σε σύγκριση με τις αντίστοιχες της F-Type R, με τα αμορτισέρ και το Adaptive Dynamics σύστημα να έχουν διαφορετικό καλιμπράρισμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πίσω μουαγιέ είναι εντελώς νέα ώστε να ελέγχουν πολύ καλύτερη τη γεωμετρία της πίσω ανάρτησης.

Jaguar-F-Type-SVR-Coupe-9945

Τα standard φρένα αποτελούνται από ατσάλινους δίσκους 380 και 376 χιλιοστών εμπρός και πίσω αντίστοιχα ενώ διαθέσιμο προαιρετικά, είναι το Carbon Ceramic Matrix σύστημα της Jaguar που αποτελείται από δίσκους 398 χιλιοστών με εξαπίστονες δαγκάνες εμπρός και δίσκους 380 χιλιοστών με τετραπίστονες δαγκάνες πίσω. Αυτοί, “κρύβονται” σε σφυρήλατες ζάντες κράματος αλουμινίου που μειώνουν το βάρος –μη αναρτώμενο μάλιστα- κατά 13.8 κιλά και ντύνονται με ελαστικά 265/35/20 εμπρός και 305/30/20 πίσω. Συνολικά δε, αξίζει να αναφέρουμε ότι το βάρος της SVR είναι κατά 25 κιλά μικρότερο από αυτό της R – 50, αν η SVR είναι εξοπλισμένη με το carbon-ceramic σύστημα πέδησης και την ανθρακονημάτινη οροφή.

Jaguar-F-Type-SVR-Convertible-9961

Η καρδιά του ιαγουάρου, δεν είναι άλλη από τον 5-λιτρο, supercharged V8. Όμως και αυτός έχει αλλάξει. Η απόδοση του φτάνει πλέον τα 575 άλογα ενώ η ροπή, τα 700 Nm. Η εξάτμιση έχει αντικατασταθεί με ένα σύστημα που κατασκευάζεται από τιτάνιο και Inconel με αποτέλεσμα το βάρος του να είναι κατά 16 κιλά μικρότερο! Τόσο το 8-τάχυτο, Quickshift κιβώτιο, όσο και το σύστημα τετρακίνησης διαθέτουν νέες ρυθμίσεις και αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στις επιδόσεις. Εκτός από την τελική των 322 km/h, η F-Type SVR επιταχύνει στα 96 km/h σε μόλις 3.5 δευτερόλεπτα ενώ εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι παρά τα οφέλη στην απόδοση, τόσο οι εκπομπές CO2 όσο και η μέση κατανάλωση του κινητήρα είναι πανομοιότυπα με αυτά της F-Type R.

Jaguar-F-Type-SVR-Coupe-9941

Όσο για το εσωτερικό; Η F-Type SVR έρχεται εξοπλισμένη με δερμάτινα καθίσματα σε μαύρο ή προαιρετικά, ταμπά ή κόκκινο χρώμα και πολλά άλλα καλούδια. Τα paddles του κιβωτίου έχουν μεγαλύτερο μέγεθος από αυτά άλλων F-Type ενώ η SVR προσφέρεται με τα InControl Touch και InControl Touch Plus συστήματα ψυχαγωγίας και ενημέρωσης που συνδυάζονται με οθόνη αφής 8 ιντσών και ηχοσύστημα 380 ή 770 Watt.

Jaguar-F-Type-SVR-Convertible-9956

Όπως είπαμε, οι παραγγελίες της F-Type SVR έχουν ήδη ξεκινήσει με την τιμή της coupe να ξεκινά από τις 110.000 λίρες στην Αγγλία και της ανοιχτής, από τις 115.485 λίρες – €140.367 και €147.366 αντίστοιχα με την τρέχουσα ισοτιμία. Οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν το ερχόμενο καλοκαίρι.