Ετήσια αύξηση ρεκόρ του CO2 στην ατμόσφαιρα

Σχετικά άρθρα

co2 emissions

Το παρατηρητήριο Mauna Loa του Αμερικανικού ερευνητικού ινστιτούτο NOAA, το οποίο ελέγχει τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα του πλανήτη από το 1959 και μετά, κατέγραψε την μεγαλύτερη αύξηση CO2 στην ατμόσφαιρά, που έχει καταγράψει ποτέ μέσα σε διάστημα ενός έτους.

Τον Φεβρουάριο του 2016 ο μέσος όρος εκπομπών CO2 στην ατμόσφαιρα ήταν 404,02 σωματίδια ανά εκατομμύριο (ppm), 3,76ppm υψηλότερο από τον Φεβρουάριο του 2015 και 50ppm υψηλότερο από τα επίπεδα που οι επιστήμονες θεωρούν ασφαλή. Μάλιστα έσπασε και το προηγούμενο ρεκόρ του Σεπτεμβρίου του 1998, όταν το παρατηρητήριο ανίχνευσε μια αύξηση 3,70ppm μέσα σε διάστημα ενός χρόνου.

Τα επίπεδα CO2 έχουν αυξηθεί λόγω των εκπομπών που παράγονται από την καύση των ορυκτών καύσιμων, αλλά και από τις πυρκαγιές και τις αποψιλώσεις των δασών, που προκλήθηκαν από τις επιδράσεις του Ελ Νίνιο (όπως η ξηρασία και οι ακανόνιστες βροχοπτώσεις). Με περισσότερο CO2 στην ατμόσφαιρα, σημαίνει πως η Γη γίνεται θερμότερη, κάτι που οδηγεί σε ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως το λιώσιμο των πάγων.

Το 2014 η NASA είχε κυκλοφορήσει ένα video στο οποίο έδειχνε την περιδίνηση του διοξειδίου του άνθρακα στη Γη, με τον οργανισμό NOAA να αναφέρει πως η τελευταία φορά που η Γη είχε μια τέτοια σταθερή αύξηση CO2, ήταν πριν από 11 χιλιάδες χρόνια. Τα επίπεδα του CO2 στην ατμόσφαιρα έχουν αυξηθεί πάνω από 40% από το 1880, με το 2015 να είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ.

Στις σχετικές ειδήσεις, μια νέα έρευνα δείχνει πως τα εναλλακτικά καύσιμα (βιοντίζελ, αιθανόλη, υδρογόνο, ηλεκτρισμός κτλ) χρησιμοποιούν περισσότερο νερό από ό,τι τα ορυκτά καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο, φυσικό αέριο). Η ερεύνα μέτρησε το πόσο νερό απαιτείται να παραχθεί το καύσιμο, με αυτό στη συνέχεια να κάνει ένα όχημα να διανύσει 1 χλμ. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως το υγραέριο απαιτεί 59 λίτρα νερού ώστε ένα αυτοκίνητο να διανύσει με αυτό 1 χλμ, το πετρέλαιο 154 λίτρα, η βενζίνη 166 λίτρα, το φυσικό αέριο 284 λίτρα, η αιθανόλη 1.933 λίτρα, το βιοντίζελ 2.424 λίτρα, ενώ το υδρογόνο απαιτεί από 400 έως 496 λίτρα. Το κάρβουνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας απαιτεί 659 λίτρα, ενώ η πυρηνική ενέργεια 779 λίτρα νερού. Η μελέτη ωστόσο δεν μετρά το κατά πόσο τα ορυκτά καύσιμα μολύνουν την ποιότητα του νερού αλλά και το περιβάλλον.

ΠηγήNOAA

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

ΗΠΑ: Νέα πρότυπα εκπομπών ρύπων

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ οριστικοποίησε τους νέους πιο αυστηρούς κανόνες εκπομπών, που στοχεύουν ώστε έως το 2032 οι μέσες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου να...

Τα αυτοκίνητα εκπέμπουν τα ίδια επίπεδα CO2 όπως πριν από 12 χρόνια

Τα περισσότερα επιβατικά αυτοκίνητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθούν να εκπέμπουν την ίδια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα όπως πριν από 12 χρόνια, προειδοποίησε την Τετάρτη...

Τα ηλεκτρικά χρειάζεται να διανύσουν έως και 160.000 χλμ για να γίνουν πιο “πράσινα” από τα συμβατικά

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα προωθούνται με την ταμπέλα της "πράσινης" μετάβασης, ρυπαίνοντας λιγότερο το περιβάλλον, αλλά μια νέα έρευνα έδειξε πως οι κυβερνήσεις και οι...