10 σπορ αυτοκίνητα με dog leg κιβώτιο

Σχετικά άρθρα

Η Aston Martin επανέφερε στην αγορά τα dog leg μηχανικά κιβώτια, μιας και προσφέρει την V12 Vantage με ένα τέτοιο. Είναι μια ασυνήθιστη επιλογή στα σημερινά αυτοκίνητα αλλά τι είναι όμως τα dog leg κιβώτια;

dog leg

Πρόκειται για σασμάν που συναντάμε συνήθως σε σπορ αυτοκίνητα και έχουν την πρώτη ταχύτητα κάτω. Η επιλογή αυτή γίνεται επειδή στα αυτοκίνητα αυτά, η 1η σχέση χρησιμοποιείται μόνο κατά την εκκίνηση, και έτσι η βασική “4άδα” ταχυτήτων είναι η μία δίπλα στην άλλη, ώστε να γίνονται πιο άνετα οι αλλαγές από 2α σε 3η και από 4η σε 5η.

Έτσι, οι πιο σημαντικές σχέσεις (2α/3η – 4η/5η), δε χρειάζονται διαγώνια κίνηση αλλαγής του λεβιέ αλλά κάθετη μεταξύ τους. Ας δούμε 10 σπορ αυτοκίνητα με dog leg κιβώτιο.

Lancia Fulvia HF

Lancia Fulvia HF

O 1.600άρης V4 κινητήρας της Fulvia HF συνδυαζόταν με ένα πεντατάχυτο μηχανικό κιβώτιο με dog leg διάταξη.

Porsche 928

porsche 928

Υπάρχουν αρκετές Porsche με dog leg κιβώτια, με την 928 να είναι η τελευταία που φορά ένα τέτοιο. Άλλες Porsche με τέτοιο κιβώτιο είναι οι 914, 911 και 924 Turbo, όλα δημιουργίας της Getrag. Η 928 ήταν το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής της Porsche που φορούσε V8 αλουμινένιο κινητήρα 4,5-λίτρων απόδοσης 220 ίππων.

BMW M3 (E30)

BMW E30 M3

Η BMW M3 E30, η αγαπημένη M3 πολλών, φορά και αυτή dog leg μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων. Ίσως και αυτό να έχει συμβάλλει στη λατρεία που γνωρίζει η συγκεκριμένη δημιουργία του τμήματος M, με την ελαφριά έκδοση της να διαθέτει τον 2,3-λίτρων τετρακύλινδρο κινητήρα απόδοσης 195 ίππων.

BMW 2002 Turbo

BMW 2002 Turbo

Το dog leg κιβώτιο δεν είναι “αποκλειστικό δικαίωμα” μόνο της M3 E30, μιας και η BMW έχει εξοπλίσει και την 2002 Turbo με ένα τέτοιο.

Opel Kadett GT/E

Opel Kadett GTE

H Opel παρουσίασε το Kadett GT/E το 1975, με το οποίο ήθελε να ανταγωνιστεί το VW Golf GTI, εξοπλίζοντας το με ένα νέο dog leg πεντατάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων.

Lotus Sunbeam

Lotus Sunbeam

Ένα γρήγορο hatchback από την Lotus δεν θα μπορούσε να μην φορά dog leg κιβώτιο. Έτσι o 2.172 κ.εκ κινητήρας του Lotus Sunbeam συνδυαζόταν με ένα dog leg κιβώτιο της ZF, που περνούσε στον δρόμο τα 152 άλογα που παρήγαγε ο 16βάλβιδος τετρακύλινδρος κινητήρας.

Lamborghini Countach

lamborghini-countach-[4602]

H Lamborghini έκανε στροφή στα dog leg κιβώτια τις δεκαετίας του 1970 και του 1980, με την Countach να είναι ένα από τα αυτοκίνητά της που φορούσε ένα τέτοιο κιβώτιο. V12 4,0-λίτρων κινητήρας, 370 άλογα, σφηνοειδές σχήμα και dog leg κιβώτιο. Έρωτας για πολλούς!

Ferrari Testarossa

Ferrari Testarossa 1

Μπορεί η Ferrari να μην προσφέρει πια χειροκίνητα κιβώτια, αλλά τις περασμένες δεκαετίας, είχε στη γκάμα της και dog leg κιβώτια, με τον V12 4,9-λίτρων κινητήρα της Testarossa, ενός εκ των πιο χαρακτηριστικών supercar της δεκαετίας του 1980, να συνδυάζεται με ένα dog leg πεντατάχυτο κιβώτιο.

Ford GT40

1966_ford_gt40_mk1_0194_bh

Το πανίσχυρο Ford GT40, ένα αυτοκίνητο-θρύλος των αγώνων ταχύτητας, εξοπλιζόταν και αυτό με τέτοιο μηχανικό κιβώτιο. Δυστυχώς η Ford δεν κράτησε την επιλογή αυτή στα νέα GT.

Lancia Stratos

Lancia Stratos HF Stradale (3)

Ένα από τα καλύτερα σπορ αυτοκίνητα όλων των εποχών. Η Lancia Stratos που σάρωσε τους αγώνες rally την δεκαετία του 1970 φορά και αυτή dog leg κιβώτιο.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Τα ηλεκτρικά θα κοστίζουν λιγότερο από αυτά με κινητήρες εσωτ. καύσης το 2027, αλλά θα έχουν πολύ μεγαλύτερο κόστος επισκευής

Το κόστος κατασκευής των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μειώνεται ταχύτερα από ό,τι αναμένει η Ford και σύμφωνα με την πρόβλεψη της Gartner, μιας αμερικανικής εταιρείας τεχνολογικής...

Η Renault δεν θα προσφέρει μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα από το 2030

Στις αρχές του 2022 η Renault είχε ανακοινώσει πως έως το 2030 η εταιρία θα μεταμορφωθεί σε μια αμιγώς ηλεκτρική εταιρία για την αγορά...

Η κατήγορος του Christian Horner έκανε επίσημη καταγγελία στη FIA

Νέο κεφάλαιο στην υπόθεση Christian Horner, με την γυναίκα κατήγορο να έχει κάνει επίσημη καταγγελία για τη συμπεριφορά του στη FIA, ενώ ετοιμάζεται να...
Autoblog.gr