Οι Hamilton και Rosberg μιλούν για το ατύχημα

Σχετικά άρθρα

Rosberg-Hamilton

Το μεγάλο φαβορί για έναν ακόμα αγώνα ήταν η Mercedes. Η γερμανική ομάδα είχε κλειδώσει με άνεση την πρώτη σειρά της εκκίνησης του σημερινού αγώνα και στα πρώτα μέτρα συνέχιζαν να βρίσκονται στις δύο πρώτες θέσεις. Ο Nico Rosberg κατάφερε να βρεθεί στην πρωτοπορία, αλλά ο Lewis Hamilton θέλησε άμεσα να πάρει πίσω τη θέση του, διότι η νίκη ήταν ο μοναδικός στόχος για τον Πρωταθλητή.

Όλα τελείωσαν στη στροφή 3, όταν ο Hamilton θέλησε να περάσει από την εσωτερική για τη στροφή 4, εκμεταλλευόμενος και το γεγονός πως ο Rosberg είχε επιλέξει λανθασμένη ρύθμιση στον κινητήρα, κάτι που του κόστισε περίπου 180 άλογα. Ο Γερμανός έκλεισε την πόρτα, έτσι ο Hamilton πάτησε στο γρασίδι, προκειμένου να αποφύγει την επαφή.

Ο έλεγχος του μονοθεσίου χάθηκε και η σύγκρουση με τον Rosberg ήταν αναπόφευκτη. Οι δυο τους οδηγήθηκαν στους αγωνοδίκες, οι οποίοι δεν τιμώρησαν κανέναν από τους δύο. Οι δηλώσεις μετά από ένα τέτοιο περιστατικό είναι δεδομένες και ο Hamilton δε βρίσκει κάτι κακό σε ό,τι έκανε, τονίζοντας ότι υπήρχε χώρος στην δεξιά πλευρά.

Lewis Hamilton

Βασικά, έκανα μια καλή εκκίνηση, μου πήρε τις αντιστάσεις στη στροφή 1 και στη συνέχεια στη στροφή 3 ήμουν πολύ πιο γρήγορος από τον Nico. Ο Nico είχε λάθος ρύθμιση στον κινητήρα και είχε μείωση στη δύναμη, κάτι που δεν είχα εγώ,  και τον έφτανα με καλό ρυθμό. Εκεί που είχε βάλει το μονοθέσιο, υπήρχε κενό που χωρούσε μονοθέσιο στα δεξιά και, με την ταχύτητα που είχα, έπρεπε να αποφασίσω αν θα πάω αριστερά ή δεξιά.

Η εσωτερική γραμμή είναι πάντα αυτή που διεκδικείς, υπήρχε ένα πολύ μεγαλύτερο κενό και πήγα εκεί. Έβαλα την πτέρυγά μου και τον τροχό μου δίπλα από την λευκή γραμμή και μετά (η απόσταση) μειωνόταν πολύ γρήγορα. Έπρεπε να αποφύγω το ατύχημα πηγαίνοντας στο γρασίδι. Αλλά, όλα έγιναν τόσο γρήγορα. Είχα περισσότερη ταχύτητα μέσα στη στροφή.

Δεν είχε τη δύναμη και η αλλαγή στη ρύθμιση δεν έχει άμεσο αποτέλεσμα στα 100 μέτρα για παράδειγμα. Είχε χάσει κοντά στα 180 άλογα. Ως οδηγός αγώνων, αν έχεις 17 χλμ/ώρα διαφορά, πηγαίνεις για το προσπέρασμα. Δεν μπορείς να μας λένε τι να κάνουμε, αλλά πριν από τον αγώνα γίνονται αυτές οι συζητήσεις. Όταν σταματάς στο grid, υπάρχει μόνο το race mode. Ο Nico είχε την ίδια ρύθμιση για όλο τον γύρο σχηματισμού, έτσι υποθέτω ότι ξέχασε να την αλλάξει όταν σταμάτησε στο grid. Είχαμε και η δύο το launch mode, αλλά επέλεξε άλλη ρύθμιση στη στροφή 3, όταν εγώ επέλεξα το race mode.

Ο Rosberg από την πλευρά του παραδέχεται πως είχε επιλέξει λανθασμένη ρύθμιση, ωστόσο επισημαίνει ότι κινήθηκε στην εσωτερική πλευρά όπως θα έκανε κάθε οδηγός, ώστε να δείξει στον Hamilton ότι δε γίνεται να περάσει από εκεί.

Nico Rosberg

Ήταν μια σπουδαία εκκίνηση. Ήμουν πραγματικά ενθουσιασμένος στην πρώτη στροφή και φυσικά ήταν αγώνας για να κερδίσω. Μετά, στη στροφή 3 κατάλαβα ότι είχα μειώσει τη δύναμη του κινητήρα, βλέποντας τον Lewis να πλησιάζει. Έκλεισα την πόρτα όσο πιο γρήγορα μπορούσα. Πήγαινα στην εσωτερική με μια κίνηση για να σιγουρευτώ ότι θα καταλάβει πως δεν υπάρχει χώρος για να περάσει από εκεί. Έμεινα έκπληκτος από το γεγονός ότι το έκανε. Αυτό ήταν. Στη συνέχεια καταλήξαμε στην αμμοπαγίδα.

Έκανα την κίνηση όσο πιο νωρίς γίνεται για να δείξω στον Lewis ότι θα καλύψω την εσωτερική γραμμή, κάτι που είναι σύνηθες για έναν οδηγό αγώνων. Αυτό κάνεις. Καλύπτεις την εσωτερική για να μην περάσει κανείς από εκεί. Ήξερα καλά τι γινόταν σε όλη τη διάρκεια της μάχης. Ο τρόπος για να πάρω δύναμη από τον κινητήρα είναι να πατήσω το κουμπί προσπεράσματος, το οποίο ξέρω πού είναι και δε χρειάζεται να δω.

Θα πρέπει να δούμε τις ρυθμίσεις του κινητήρα για να καταλάβουμε το πρόβλημα. Ήταν σίγουρα μια δυσμενής ρύθμιση επειδή δεν γίνεται να την αλλάξεις πλησιάζοντας στην πρώτη στροφή, και τελικά χάνεις δύναμη.

Εν αντιθέσει με τον Niki Lauda, που κατηγόρησε τον Hamilton, ο Toto Wolff επέλεξε για μία ακόμα φορά να είναι διπλωματικός. Ο επί κεφαλής των Γερμανών δικαιολογεί και τους δύο οδηγούς, ενώ δε βλέπει καμία ομοιότητα με ό,τι έγινε στο Spa το 2014.

Toto-Wolff

Νομίζω ότι ο ελιγμός ήταν αρκετά σωστός, αλλά το αποτέλεσμα ήταν ατυχές. Κάνοντας τον ελιγμό και βλέποντας το φως του Nico να αναβοσβήνει, έκανε ακριβώς αυτό που έπρεπε. Κι εξίσου δεν μπορείς να κατηγορείς τον Nico για το κλείσιμο της πόρτας. Αλλά, η διαφορά της ταχύτητας προκάλεσε το ατύχημα στο τέλος.

Ήταν ένα ατυχές γεγονός που προκλήθηκε από διάφορες περιστάσεις. Ο Nico είχε λάθος ρυθμίσεις και γι’ αυτό έχασε δύναμη στη στροφή 3. Δεν είχε τόση υβριδική ενέργεια όσο ο Lewis. Αυτό εξηγεί γιατί ήταν τόσο γρήγορος. Υπήρχε τόσο μεγάλη διαφορά στην ταχύτητα κι έπρεπε να παρθούν αποφάσεις σε κλάσματα του δευτερολέπτου, και τελικά οι Nico και Lewis ακούμπησαν.

Έχουμε προχωρήσει από το Spa το 2014 και είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση με την ομάδα σε σχέση με τότε. Αλλά, συνεχίζοντας την προσέγγιση της ελευθερίας για μάχες, είναι σαφές ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί. Και θα τους αφήσουμε να αγωνίζονται ο ένας εναντίον του άλλου. Σήμερα, ήταν μερικές άτυχες περιστάσεις και τελικά η ομάδα έχασε. Έτσι, είναι μια διαφορετική κατάσταση από το Spa.

ΠηγήGMM

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

GP Κίνας 2024, FP1: Ο Stroll θέτει το ρυθμό

Μετά από απουσία 5 ετών η Formula 1 επέστρεψε επίσημα στην Κίνα και την πίστα της Σαγκάη, για ένα Σαββατοκύριακο που περιλαμβάνει τον πρώτο...