Σε μαζική παραγωγή το 2019 το σύστημα ψεκασμού νερού της BMW Μ4 GTS

Σχετικά άρθρα

2016-bmw-m4-gts-rear-three-quarters-021

Αυτή τη στιγμή το μοναδικό αυτοκίνητο που διαθέτει σύστημα ψεκασμού νερού, είναι η σκληροπυρηνική έκδοση της BMW M4, η M4 GTS. Πρόκειται δηλαδή για ένα αυτοκίνητο που δύσκολα θα δεις στο δρόμο και ακόμα πιο δύσκολα ενδεχομένως θα αποκτήσεις. Σύμφωνα όμως αναφορές, η τεχνολογία αυτή θα μετακυλήσει και σε πιο προσιτά αυτοκίνητα και μάλιστα μέχρι το 2019.

Πριν όμως ασχοληθούμε με αυτό, ας ρίξουμε μια σύντομη ματιά στο σύστημα ψεκασμού νερού. Η αρχή του είναι σχετικά απλή. Γίνεται ψεκασμός νέφους απιονισμένου νερού στην εισαγωγή του κινητήρα, σε μια περιοχή λίγο πριν τη βαλβίδα εισαγωγής. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται μία τοπική πτώση της θερμοκρασίας του κινητήρα, η μείωση του φαινομένου της προανάφλεξης, αλλά και της κατανάλωσης καυσίμου, καθώς πραγματοποιείται καλύτερη καύση. Το αποτέλεσμα είναι μία αύξηση της ισχύoς της τάξης του 5% μείωση της κατανάλωσης κατά 13% και μείωση στις εκπομπές ρύπων κατά 4%.

technical-key-visual

Φυσικά η προσπάθεια για τη μαζική παραγωγή του συστήματος γίνεται από την Bosch, που είναι και η εταιρία που το κατασκευάζει. Σε συνέντευξή του ο επικεφαλής της Bosch για το project, Μartin Frohnmaier δήλωσε:

Είμαστε ήδη σε επαφή με μεγάλους κατασκευαστές, αλλά δε μπορούμε να αναφερθούμε με περισσότερη λεπτομέρεια στο θέμα.

Μπορούμε να πούμε ότι το σύστημα θα είναι σε μαζική παραγωγή μέχρι το 2019.

Υπάρχουν ακόμα κάποιες αδυναμίες του συστήματος του πρέπει να ξεπεραστούν για να μπορέσει να υιοθετηθεί από μεγάλο όγκο αυτοκινήτων. Μία από αυτές είναι, το πάγωμα του νερού του συστήματος σε περιοχές με πολύ κρύο κλίμα. Μία λύση, η οποία βρίσκεται υπό εξέταση, είναι να χρησιμοποιηθούν ηλεκτρικά θερμαινόμενα τμήματα του.

Όπως είναι λογικό η εταιρία που πρώτη θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει το σύστημα ψεκασμού νερού ευρέως στη γκάμα της, είναι η BMW καθώς είναι και η πρώτη με άμεση συμμετοχή στην ανάπτυξή του.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Οι πρώτες φωτογραφίες του νέου Citroen C3 Aircross

H Citroen έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες επίσημες φωτογραφίες της νέας -δεύτερης- γενιάς του C3 Aircross, το λανσάρισμα του οποίου -με βάση το σημερινό...

Η Toyota ανακαλεί 211.000 Prius

Η Toyota προχωρά στην ανάκληση 211.000 Prius και Prius Prime, παγκοσμίως, παραγωγής 2023 και 2024, επειδή οι πίσω πόρτες ενδέχεται να ανοίξουν απροσδόκητα. Το Prius...