568849-2

Τα Mazda MX-5 και Fiat 124 Spider αποτελούν δύο μοντέλα τα οποία λόγω της ένδοξης ιστορίας τους, κατέχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά των petrolhead. Ωστόσο, Mazda και Fiat το προηγούμενο έτος κυκλοφόρησαν δύο πανομοιότυπα μοντέλα τα οποία έφεραν τον τίτλο των προκατόχων τους, σηματοδοτώντας τα αποτελέσματα της συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαίων και Ασιατών.

MX-5  και Fiat 124 Spider είναι ουσιαστικά το ίδιο αυτοκίνητο, με τις διαφορές να είναι στις λεπτομέρειες  όπου και προσδιορίζουν τον χαρακτήρα του εκάστοτε αυτοκινήτου καθώς η μόνη διαφορά είναι κάτω από το καπό όπου στο 124 φωλιάζει ένας πολιτισμένος 1.400άρης turbo κινητήρας  απόδοσης 140 ίππων, ενώ στο MX-5 ένας δίλιτρος παραγωγής 160 ίππων ικανός να παράγει πληθώρα συγκινήσεων.

Οπότε εφόσον τα specs και η οδηγική εμπειρία είναι σχεδόν ίδια, ο τομέας που θα κρίνει τον νικητή είναι αυτός των πωλήσεων.

Συγκεκριμένα τον Οκτώβριο η Fiat πούλησε στις Η.Π.Α 444 124 Spider, ενώ η Mazda 505 MX-5. Για την Fiat ο Οκτώβριος ήταν ο δεύτερος χειρότερος μήνας πωλήσεων, μετά τον περασμένο Ιούνιο όπου και πουλήθηκε ένα μόνο 124 Spider. Παρόλα αυτά όπως αποδεικνύεται βάσει στατιστικών αν και το MX-5 επικρατεί κατά κράτος στις προτιμήσεις των αγοραστών, με αύξηση των πωλήσεων του από 7.153 σε 8.345 μονάδες συνολικά, τον περασμένο μήνα σημείωσε πτώση της τάξεως του 53,5% σε σχέση με το Οκτώβριο του 2015, με την πτώση αυτή να δείχνει πως το παιχνίδι δεν έχει χαθεί για το ιταλικό roadster εφόσον η Fiat θέλοντας να εκμεταλλευτεί την μείωση πωλήσεων του MX-5, σχεδιάζει να προσφέρει όφελος αγοράς 450 ευρώ στους υποψήφιους αγοραστές, προκειμένου να προσελκύσει κόσμο στις αντιπροσωπίες της, δίνοντας της προοπτικές για άνοδο και ίσως ηγεσία στον τομέα των πωλήσεων έναντι του αδελφικού ανταγωνιστή.

Να τονιστεί ότι η μάχη για την κατοχή του τίτλου πωλήσεων θα συνεχιστεί ακόμη περισσότερο (αν το σχέδιο της Fiat βγει επιτυχημένο) με την έλευση του Mazda MX-5 RF στις αρχές του 2017, με τα αποτελέσματα να κρίνονται μάλλον στον πόντο.