Η Ε.Ε ζητάει εξηγήσεις από τη Μ.Βρετανία για τις διαβεβαιώσεις που έδωσε στη Nissan

Σχετικά άρθρα

nissan-sunderland-sr5-3ns-exterior

Μετά την ανακοίνωση για το επερχόμενο Brexit, το μέλλον στον κλάδο των εξαγωγών της χώρας είναι μετέωρο. Με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της E.E. και της Βρετανίας να είναι σε εξέλιξη, αναβρασμός επικρατεί στους κατασκευαστές που δραστηριοποιούνται εκεί. Στη Μεγάλη Βρετανία εκτός από τις παραδοσιακές εγχώριες μάρκες αυτοκινήτων, έχουν τα εργοστάσια τους και άλλοι μη Βρετανοί κατασκευαστές, όπως είναι η Nissan. Το μέλλον των εγκαταστάσεων της παραγωγής των Nissan Qashqai και X-Trail που βρίσκονται στο Sunderland ήταν αβέβαιο, μέχρι που ήρθε η ανακοίνωση, τον περασμένο μήνα, από τα χείλη του CEO της Nissan Carlos Ghosn, ότι έχει λάβει στήριξη και διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και ότι το εργοστάσιο θα παραμείνει εκεί.

136681_production_of_the_nissan_juke_and_nissan_sunderland_plant

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από την ανακοίνωση αυτή, ζήτησε διευκρινήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο για το αν και πόσο οι διαβεβαιώσεις που έδωσε η κυβέρνηση στη Nissan αντιβαίνουν τους κανόνες που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία απαγορεύεται από τα κράτη μέλη να δίνουν ενισχύσεις σε μεμονωμένες εταιρίες και εφόσον η Βρετανία είναι ακόμα στην Ένωση, δεσμεύεται από αυτούς τους κανόνες.

Ο γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εμπορίου, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής, Greg Clark, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC σχετικά με το θέμα:

Οι διαβεβαιώσεις που δόθηκαν είναι ότι στόχος της Κυβέρνησης μας, είναι να διασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση από και προς τις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς δασμούς, χωρίς τιμολόγια και χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια και πως αυτό θα έχει βαρύνουσα σημασία στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Η δήλωση αυτή δεν φαίνεται να έπεισε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και τη Δευτέρα ένας εκπρόσωπος είπε:

Έχουμε δει τα δημοσιεύματα για το θέμα της Nissan και η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφές με τις αρμόδιες Βρετανικές αρχές. Οι Βρετανικές αρχές δεν έχουν κοινοποιήσει καμιά υποστήριξη για τη Nissan βάσει των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις και εμείς δεν έχουμε λάβει ως εκ τούτου καμία επίσημη έκθεση για το θέμα αυτό.

Από την πλευρά της η Nissan ανέφερε ότι δεν δόθηκε καμία υπόσχεση και ότι θα ζητήσει αποζημίωση για τυχόν φόρους που θα επιβληθούν από τις χώρες της Ε.Ε μετά το Brexit.

ΠηγήBBC

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Τέσσερα πρωτότυπα από την Nissan

Τα πρωτότυπα Epoch, Evo, Epic και Era παρουσίασε στην έκθεση του Πεκίνου η Nissan, πρωτότυπα που δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με την Dongfeng Motor. Πρόκειται...

Η Nissan μειώνει τις εκτιμήσεις κερδών της

Η Nissan μείωσε κατά 14,5% τις εκτιμήσεις για τα ετήσια λειτουργικά της κέρδη της, επικαλούμενη χαμηλότερες από τις αναμενόμενες πωλήσεις αυτοκινήτων λόγω "γήρανσης" των...