Brexit: Η Tesla αυξάνει τις τιμές της, η Μέρκελ σκληραίνει τη στάση της

Σχετικά άρθρα

Η Tesla ανακοίνωσε πως από την 1 Ιανουαρίου του 2017 θα αυξήσει τις τιμές των μοντέλων της κατά 5% στην Μεγάλη Βρετανία λόγω του Brexit. Η εταιρία υποστηρίζει πως η αύξηση αυτή στις τιμές των Model S και Model X οφείλεται στις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών, μιας και η ισοτιμίας της λίρας έχει μειωθεί κατά 15% μετά το δημοψήφισμα. Η αύξηση δεν επηρεάζει τα στοκ αυτοκίνητα που βρίσκονται ήδη στις αντιπροσωπείες.

Στις σχετικές ειδήσεις η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, σχεδιάζει να σκληρύνει τη στάση της χώρας της σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που κάνει η Αγγλία. Το Bloomberg αναφέρει πως η Μέρκελ προσπαθεί να σκληρύνει τη «γερμανική αποφασιστικότητα» απέναντι στο Brexit, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στη βιομηχανία αυτοκινήτου ως ευάλωτη στις απόπειρες της Βρετανίας να κλείσει συμφωνίες πρόσβασης στην κοινή αγορά πριν την έξοδό της από την ΕΕ. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση της Αγγλίας έπεισε την Nissan να διατηρήσει την παραγωγή των επόμενων Qashqai και X-Trail στις εγκαταστάσεις της στο Sunderland. Παρότι η βρετανική κυβέρνηση αρνείται πως έδωσε ανταλλάγματα στην Nissan, η Ε.Ε ζητά εξηγήσεις από τη Μ.Βρετανία για τις διαβεβαιώσεις που έδωσε στη ιαπωνική εταιρία. Κατά το 2015, κατασκευάστηκαν στην Αγγλία 1.590.000 αυτοκίνητα, την ώρα που η Γερμανία παρήγαγε 5.560.000 αυτοκίνητα.

Σε συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών με Γερμανούς νομοθέτες, η καγκελάριος ανέφερε ότι κάποιες βιομηχανίες μπορεί να πιέσουν για τέτοιου είδους συμφωνίες με τη βρετανική κυβέρνηση και πως οι πολιτικοί ηγέτες θα πρέπει να αντισταθούν. Πιο συγκεκριμένα υπογράμμισε:

Το να επιτραπεί στις βρετανικές τράπεζες να συνεχίσουν τις δραστηριότητες στην Ευρωπαική Ένωση, με αντάλλαγμα η Βρετανία να παραχωρήσει πρόσβαση σε ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες στην αγορά της, δεν θα γίνει.

Τα σχόλια αυτά επιβεβαιώνουν το γεγονός πως η Γερμανία ανησυχεί ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και η κυβέρνησή της, θα προσπαθήσουν να παρακάμψουν τις άλλες 27 κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να εξασφαλίσουν προνόμια ανά τομέα, πριν ακόμη ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Στο μεταξύ, την ίδια ώρα που η Γερμανίδα ηγέτιδα προσπαθεί να εφαρμόσει και να ενισχύσει μια συμφωνία-πακέτο με την Ε.Ε, κάποια υπουργεία στο Βερολίνο έχουν ήδη δώσει οδηγίες στους αξιωματούχους τους να αποφύγουν ανεπίσημες επαφές με τους Βρετανούς ομολόγους τους για τον ίδιο λόγο. Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει το τι είπε η καγκελάριος στην εν λόγω συνάντηση, δηλώνοντας πως η στάση της στο θέμα του Brexit δεν έχει αλλάξει. Ο Heribert Hirte, βουλευτής του κόμματος της Μέρκελ δήλωσε σε συνέντευξή του:

Η Μέρκελ σωστά προειδοποιεί κατά ειδικών συμφωνιών με μεμονωμένες βιομηχανίες. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να διαλέξουν ό,τι θέλουν.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η Tesla ανακαλεί 3.878 Cybertruck

Η Tesla ανακαλεί 3.878 Cybertruck εξαιτίας του προβλήματος με το μεταλλικό κάλυμμα του πεντάλ του γκαζιού, το οποίο ενδέχεται να μην έχει στερεωθεί καλά...

Υποχώρησαν κατά 5,2% οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη τον Μάρτιο

Μειωμένες κατά 5,2% ήταν οι πωλήσεις νέων επιβατικών αυτοκινήτων στην ΕΕ τον Μάρτιο. Συγκεκριμένα πουλήθηκαν 1.031.875 νέα αυτοκίνητα έναντι 1.089.017 τον Μάρτιο του 2022,...