Μειώσεις 50% στα πρόστιμα του ΚΟΚ

Σχετικά άρθρα

Το υπουργείο Μεταφορών, προχωρά στη μείωση των προστίμων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, κατά 50%, αλλά από τις μειώσεις εξαιρούνται τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε όσους παραβιάζουν τον κόκκινο σηματοδότη και σε όσους ξεπερνούν το όριο κατανάλωσης αλκοόλ.

Για παράδειγμα, σήμερα το πρόστιμο για τις ζώνες ασφαλείας ή η μη χρήση κράνους στους δικυκλιστές είναι στα 300 ευρώ. Με τη νέα ρύθμιση μειώνεται στα 150, και αν ισχύσει η περίοδος χάριτος των 10 ημερών, φτάνει στα 75 ευρώ.

Η παραβίαση STOP υποχρεωτικής παραχώρησης προτεραιότητας τιμωρείται με 700 ευρώ, όπως και το αντικανονικό προσπέρασμα ή η μη χρήση φλας κατά το προσπέρασμα, παραβάσεις που μπορεί να στοιχίσουν ανθρώπινες ζωές, μπορούν να μειωθούν στα 175 ευρώ, αν πληρωθούν μέσα στο προβλεπόμενο χρόνο.

Μια από τις πιο συνηθισμένες παραβάσεις των Ελλήνων οδηγών είναι η χρήση κινητού. Σήμερα το πρόστιμο είναι 100 ευρώ. Με την μείωση στο μισό και την ευνοϊκή ρύθμιση των δέκα ημερών, μπορεί να πέσει μόλις στα 25 ευρώ.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχειά της Τροχαίας, για το 2015, η πιο συνηθισμένη παράβαση ήταν η υπερβολική ταχύτητα. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 7.214 παραβάσεις. Οργανισμοί για την οδική ασφάλεια μάλιστα, αποκαλούν την υπερβολική ταχύτητα ως τον υπ’ αριθμό ένα φονιά των δρόμων.

Ωστόσο η απόφαση αυτή της μείωσης των προστίμων, έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, με τους ειδικούς να σημειώνουν ότι κάτι τέτοιο είναι εγκληματικό. Με την χώρα μας να διατηρεί αρνητική πρωτιά στους θανάτους από τροχαία, η μείωση των χρηματικών προστίμων στο μισό, δημιουργεί αντιδράσεις στους οδηγούς, ενώ από την άλλη πλευρά, πολλοί οδηγοί πάντως βρίσκουν θετική την πρόθεση του υπουργείου.

Οι μειώσεις όπως εξήγησε ο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, θα γίνουν, καθώς είναι υψηλά τα πρόστιμα, και λόγω της οικονομικής κρίσης, οι παραβάτες δυσκολεύονται να τα αποπληρώσουν. Μόνο δυο από το σύνολο του ΚΟΚ δεν θα αλλάξουν σύμφωνα με τον Αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Τάξης.

Ήδη υπάρχει πρόταση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για μείωση στο μισό των χρηματικών προστίμων, με εξαίρεση την παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη και την οδήγηση υπό την επήρεια μέθης.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα