Κατά την διάρκεια των Χριστούγεννων στη Φινλανδία, η εταιρία διύλισης πετρελαίου και μάρκετινγκ, Neste, “έτρεχε μια εκστρατεία συλλογής λίπους από ζαμπόν. Η καμπάνια ονομάστηκε “Kinkkutemppu”, το οποίο μεταφράζεται σε “τέχνασμα ζαμπόν”, με την εταιρία να τοποθετεί δοχεία συλλογής σε όλη τη χώρα, όπου οι άνθρωποι θα μπορούσαν να πετάξουν το λίπος από ότι είχε απομείνει από την κατανάλωση ζαμπόν τα Χριστούγεννα.

Στη συνέχεια, η φιλανδική εταιρεία πετρελαίου τα συνέλεξε και τα μετέτρεψε σε ανανεώσιμο πετρέλαιο. Συνολικά η Neste συγκέντρωσε περίπου 12.000 κιλά λίπος ζαμπόν, το οποίο απέδωσε 10.000 λίτρα καυσίμου, με έως και 90% λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από ό,τι το πετρέλαιο με βάση το ντίζελ. Η εταιρία σημειώνει ότι με αυτά τα καύσιμα θα μπορούσε να γίνει ο περίπλους της γης τέσσερις φορές.

Εκτός από την παροχή καθαρότερων καυσίμων, μετατρέποντας τα λίπη σε καύσιμο βοηθάει και το συστήματα αποχέτευσης, καθώς τα λίπη των τροφίμων μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στους αγωγούς. Ως εκ τούτου, η Φινλανδική ένωση διαχείρισης νερού συνεργάστηκε με Neste για την εκστρατεία. Τέλος, η Neste πούλησε το παραπάνω πετρέλαιο στα πρατήρια της, συγκεντρώνοντας €14.500, τα οποία δώρησε σε φιλανθρωπική οργάνωση που ασχολείται με τις οικογένειες πολύ χαμηλών εισοδημάτων, καθώς και στο Icehearts, ένα αθλητικό πρόγραμμα για τις κοινωνικά αποκλεισμένη νεολαία.