Η Ιρλανδία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα σταματήσει πλήρως τις κρατικές επενδύσεις σε όλα τα ορυκτά καύσιμα, αφού η πρόταση πέρασε με πλειοψηφία από το κοινοβούλιο της χώρας. Το ιστορικό νομοσχέδιο επιτρέπει στην Ιρλανδία να κατευθύνει αλλού τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαιά της, ύψους άνω των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, αντί για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα. Το νομοσχέδιο πέρασε στην κάτω βουλή της Ιρλανδίας και η ψήφισή του χαρακτηρίζεται ως μια σημαντική στιγμή στην ιστορία του κινήματος της επένδυσης μακριά από τον τομέα των ορυκτών καυσίμων.

Το νομοσχέδιο τώρα περνάει στο στάδιο της επιτροπής, με όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα να το υποστηρίζουν, εκτός από το συντηρητικό Fine Gael, που όμως αποτελεί μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού. Η κίνηση αυτή μπορεί να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο, την ώρα που ο Donald Trump, ένας αρνητής της κλιματικής αλλαγής, ανέλαβε την εξουσία στις ΗΠΑ.

Πριν από μερικά χρόνια το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας προχώρησε επίσης σε μια κίνηση να εκποιήσει τις επενδύσεις του σε ορισμένες εταιρείες ορυκτών καυσίμων, αλλά ακόμα διατηρεί δισεκατομμύρια σε άλλες εταιρείες ορυκτών καυσίμων.