Η καριέρα του Robert Kubica στην Formula 1 διεκόπη απότομα όταν ο Πολωνός είχε εκείνο το τρομακτικό ατύχημα με το Skoda Fabia S2000. Ο Πολωνός θα μπορούσε να είχε χάσει τη ζωή του αν η προστατευτική μπάρα τον έβρισκε λίγα εκατοστά πιο αριστερά, όμως τελικά το δεξί του χέρι ήταν αυτό που έπαθε τη μεγαλύτερη ζημιά, και οι γιατροί έδωσαν μάχη για να μη χρειαστεί να το αφαιρέσουν.

Πλέον, o 32χρονος Kubica, δηλώνει πως νοιώθει έτοιμος να επιστρέψει στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού, ειδικά φέτος, όπου θα συμμετέχει σε όλο το πρωτάθλημα του WEC, στη κορυφαία κατηγορία LMP1, με την ομάδα ByKolles. Ο Kubica το 2014 είχε απορρίξει πρόταση επιστροφής σε δοκιμές με μονοθέσιο της F1, μιας και τότε πίστευε πως δεν ήταν έτοιμος για να κάνει το βήμα αυτό.

Ο καιρός όμως έχει περάσει, η σωματική του κατάσταση έχει επανέλθει σχεδόν στα επίπεδα προ-ατυχήματος και έτσι δηλώνει έτοιμος και πρόθυμος να κάνει δοκιμές με κάποιο μονοθέσιο της F1. Ωστόσο παραδέχεται πως σε δοκιμές που έχει κάνει σε προσομειωτές, μπορεί να τρέξει στο 80% των σημερινών πιστών της F1, αλλά όχι σε όλες, ενώ τέλος δηλώνει πως δεν είναι σε θέση να βρίσκεται σε ένα αξιόλογο επίπεδο απόδοσης, σαν και αυτό που βρισκόταν στις τρεις τελευταίες σεζόν του στην F1, κατά τη διάρκεια ενός αγωνιστικού ΠαρασκευοΣαββατοΚύριακου.