Στα τέλη του περασμένου χρόνου, στο τεστ αποφυγής ταράνδου που υπέβαλε το σουηδικό περιοδικό Teknikens το Toyota Hilux, το αποτέλεσμα ήταν απελπιστικά απογοητευτικό για το ιαπωνικό pick-up, καθώς σε πορεία με 60 χλμ/ώρα και απότομη αλλαγή κατεύθυνσης, έφτασε μια ανάσα από το να τουμπάρει.

Στα τέλη Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε από τον Ιάπωνα κατασκευαστή ένα πακέτο μέτρων για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, τα οποία ήταν υπό αξιολόγηση. Η αξιολόγηση έγινε και το αποτέλεσμα πλέον είναι το σωστό, καθιστώντας το Hilux απόλυτα ασφαλές, καθώς η Toyota πραγματοποίησε δοκιμές στην Ιαπωνία και στην Ευρώπη.

Στις νέες μετρήσεις που έγιναν, με μεικτό βάρος του αυτοκινήτου στα 3.210 κιλά και με 55 χλμ/ώρα, δεν συνέβη το τίποτα το ανησυχητικό. Με ταχύτητες 57, 59, 61, 63, 65, 67 χλμ/ώρα ενεργοποιήθηκε το σύστημα ευστάθειας, αλλά ο οδηγός είχε τον πλήρη έλεγχο του αυτοκινήτου, ενώ σε μια από τις πολλαπλές δοκιμές δεν σηκώθηκε ο εσωτερικός πίσω τροχός.

Να θυμίσω ότι το πακέτο των μέτρων περιλαμβάνει αύξηση της πίεσης των ελαστικών (+0,3 bar) στο μέγιστο φορτίο, και το δεύτερο μέρος αφορά το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου ευστάθειας, στο οποίο η νέα χαρτογράφηση δίνει μεγαλύτερη έμφαση στο να μειωθεί η ταχύτητα σε περιπτώσεις ελιγμού.

Στόχος της Toyota είναι να εισαγάγει τα μέτρα το συντομότερο δυνατό, επιδιορθώνοντας και τα όσα Hilux έχουν ήδη πωληθεί.

Φωτογραφία: Marcus Engström/Teknikens Värld.