Ο κόσμος βιώνει ένα έντονο ενεργειακό πρόβλημα παρόλο που όπως είπε και ο Ν.Τέσλα η ενέργεια είναι σε αφθονία γύρω μας αλλά εμείς δεν έχουμε τρόπο να την απομαστεύσουμε. Η μορφή ενέργειας που χρησιμοποιούμε περισσότερο ως καταναλωτές είναι ο ηλεκτρισμός και με την ηλεκτροκίνηση οι ανάγκες για ηλεκτρικό ρεύμα θα αυξηθούν και άρα και για την μεταφορά του και την αποθήκευσή του. Αν όμως η παραγωγή γινόταν στο σημείο κατανάλωσης ή έστω ήταν αποκεντρωμένη, τότε αρκετά από αυτά τα προβλήματα θα λυνόντουσαν. Έτσι προτάθηκε η ιδέα των φωτοβολταϊκών δρόμων. Μια ιδέα μάλλον απλουστευτική και υπεραισιόδοξη που έκτοτε δεν έχει προχωρήσει και πολύ. Τώρα η νέα πρόταση είναι η παραγωγή ηλεκτρισμού με πιεζοηλεκτρικά στοιχεία. Αυτά παράγουν ηλεκτρισμό όταν ασκείται πάνω τους ένα μηχανικό φορτίο και με τέτοια λειτουργούν για παράδειγμα οι ηλεκτρικές ζυγαριές για να μετρήσουν το βάρος μας. Τα αυτοκίνητα “ποδοπατούν” συνεχώς τους δρόμους, άρα θα μπορούσαμε για τα χρησιμοποιήσουμε για ηλεκτροπαραγωγή, ή τουλάχιστον αυτή είναι η βασική ιδέα.

Η πολιτεία της Καλιφόρνια λοιπόν, που είναι γνωστή για τις περιβαλλοντολογικές της ανησυχίες, θα χρηματοδοτήσει με 2,3 εκατομμύρια δολάρια δύο ερευνητικά projects για την δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρισμού από τους δρόμους με πιεζοηλεκτρικά στοιχεία. Το πρώτο project είναι του University of California, όπου στο campus του Merced θα στρωθεί ένας δρόμος 70 μέτρων περίπου με πιεζοηλεκτρικά στοιχεία και στόχος του πειράματος είναι να είναι οικονομικά βιώσιμο με κίνηση 400 αυτοκινήτων ανά ώρα. Στις συνθήκες πόλης η κίνηση ακόμη και τα βράδια συνήθως είναι μεγαλύτερα από 400 αυτοκίνητα την ώρα επομένως το θεωρούν ως καλό συντελεστή ασφαλείας. Το δεύτερο project έχει ανατεθεί στην Pyro-E, μια εταιρεία που σκοπεύει να στρώσει μισό μίλι (περίπου 800 μέτρα) με πιεζοηλεκτρικά στοιχεία και στόχος είναι να αντληθεί αρκετή ενέργεια για 5.000 νοικοκυριά.

Προσωπικά θεωρώ αμφότερα τα projects αρκετά φιλόδοξα αλλά ενδεχομένως έτσι, ως παράπλευρο κέρδος, εφευρεθούν αποδοτικότερα πιεζοηλεκτρικά στοιχεία που θα χρησιμοποιηθούν σε διαφορετικά πεδία της τεχνολογίας. Επίσης μέσω αυτών των ερευνών θα έρθουν στην επιφάνεια και πρακτικά ζητήματα που αφορούν τις διαδικασίες τοποθέτησης και συντήρησης τέτοιων συστημάτων.