Αυτό τουλάχιστον προβλέπει η νέα έρευνα των αναλυτών Harald C Hendrikse, Adam Jonas, και Victoria A Greer της Morgan Stanley. Πιο συγκεκριμένα η έρευνα είναι δομημένα γύρω από τρία διαφορετικά σενάρια: ένα βασικό, ένα εξαιρετικά θετικό προς τη διείσδυση των ηλεκτρικών, και τέλος ένα που θα κάνει κάθε petrolhead χαρούμενο.

Το βασικό προβλέπει ότι το 2030 θα υπάρχει διείσδυση 16% των ηλεκτρικών μοντέλων, με το άλμα να γίνεται το 2040, όπου οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αναμένεται να καταλαμβάνουν το 51% των συνολικών, για να φτάσει το συγκεκριμένο νούμερο να αγγίζει το 69% δέκα χρόνια αργότερα. Η πιο αισιόδοξη πρόβλεψη αναφέρει ότι σε 23 χρόνια η διείσδυση θα αγγίξει το 60%, ενώ το 2045 θα έχει την συντριπτική πλειοψηφία, φτάνοντας το 95%.

Από την άλλη, στο χειρότερο σενάριο τα ηλεκτρικά θα πιάσουν ένα μερίδιο της τάξης του 9% το 2025, και μετά θα αρχίσουν να μειώνονται οι πωλήσεις τους, καθώς η εξέλιξη τους θα αποδειχθεί υπερβολικά δαπανηρή ή δεν θα είναι τεχνικά βιώσιμη, και οι κυβερνήσεις θα αναγκαστούν να καθυστερήσουν τη θέσπιση αυστηρότερων ρυθμίσεων.