Θα σημάνουν το τέλος της αντιπροσωπείας οι online πωλήσεις αυτοκινήτων;

Σχετικά άρθρα

To συναίσθημα της αγοράς ενός καινούργιου αυτοκινήτου είναι ανεκτίμητο. Το ευχάριστο τρέξιμο από dealer σε dealer για την εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής προσφοράς, οι παπάτζες που ακούς από τους πωλητές, η μυρωδιά του εσωτερικού, το «γκαπ» της πόρτας και του καπό που αντιλαλεί στο χώρο, το test drive με τον ανήσυχο άνθρωπο στο δεξί κάθισμα να φοβάται μέχρι και για την εμφάνιση μετεωρίτη. Σε λίγα χρόνια, όλα ενδέχεται να αντιστοιχούν στο «last year».

Σύμφωνα με την εταιρία ερευνών Trustpilot και το Κέντρο Οικονομικής και Επιχειρηματικής Έρευνας του Λονδίνου, σε 3 χρόνια από τώρα θα υπάρχουν 27.000 λιγότερες θέσεις εργασίας στο χώρο της πώλησης αυτοκινήτου. Σε ορίζοντα δεκαετίας, ο αριθμός είναι ακόμα πιο δυσοίωνος, ξεπερνώντας τις 65.000 χαμένες θέσεις. Μάλιστα, εκτιμάται ότι μέχρι το 2020 ο συνολικός όγκος χρημάτων που θα διακινείται για online πωλήσεις θα υπερβαίνει τα 2 δις ευρώ.

Για τη δική μας αγορά δεν χρειάζεται να περιμένουμε τόσο. Εδώ και αρκετά χρόνια ο κλάδος φυτοζωεί, πολλές αντιπροσωπείες «κοσμούνται» από ενοικιαστήρια και πωλητήρια, ολόκληρες εταιρίες έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα, ενώ άλλες χαροπαλεύουν να διατηρήσουν εκπροσώπηση με λιγότερα από 100 κομμάτια τον χρόνο . To ανησυχητικό είναι πως το φαινόμενο λαμβάνει παγκόσμιες διαστάσεις. Όχι λόγω οικονομικής κρίσης, αλλά λόγω μόδας. Η Tesla ήδη δεν διαθέτει καν δίκτυο διανομής, αφήνοντας εξ ολοκλήρου στο Διαδίκτυο την πώληση των Model S, Model X και Model 3. Καθόλου περίεργο για μια εταιρία της οποίας τα μοντέλα αναβαθμίζονται με τον ίδιο τρόπο που λαμβάνει ενημερώσεις τα smartphone μας.

Πολύς κόσμος (κάπου στις 400.000) έχει προ-παραγγείλει το Model 3 χωρίς να το έχει οδηγήσει ή να υπάρχει δοκιμή από τον Ειδικό Τύπο, ενώ κοντά στις 25.000 το έκαναν πριν καν παρουσιαστεί, δηλαδή χωρίς να ξέρουν πως θα μοιάζει και τι τεχνικά χαρακτηριστικά ακριβώς θα έχει! Το ίδιο –σε πολύ μικρότερη κλίμακα, βέβαια- συνέβη και με την McLaren 720S. Όταν, λοιπόν, ο άλλος είναι διατεθειμένος να διαθέσει τόσες χιλιάδες χωρίς να έχει δει από κοντά το υποψήφιο αυτοκίνητο, καταλαβαίνεις με πόση «δυσκολία» θα κάνει το ίδιο κάποιος που ενδιαφέρεται για ένα Polo ή ένα Fiesta.

Λες οι online configurators να αντικαταστήσουν τα συμπαθή πρόσωπα που σε υποδέχονται με το χαμόγελο στα χείλη (oι περισσότεροι, τέλος πάντων); O καιρός γαρ εγγύς, που λέει και μια προσωπικότητα.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός απέδειξε ότι το σώμα του παράγει αλκοόλ

Ένας 40χρονος Βέλγος που είχε παραπεμφθεί σε δικαστήριο της Μπριζ επειδή συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος καθ’ υποτροπή, απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες αφού απέδειξε...

Ένα Lucid Air κάηκε ολοσχερώς μετά από πρόσκρουση σε στύλο στη Βαρσοβία

Το περιστατικό συνέβη στη διασταύρωση των οδών Aleja Niepodległosci και Antoniego Madalinskiego στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, το πρωί της 19ης Απριλίου, όπου πληροφορίες από...