Μετά από χρόνια εξαγγελιών η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εκανε πράξη τις προθέσεις της και ξεκίνησε από χθες να στέλνει τα ηλεκτρονικά πρόστιμα στους ιδιοκτήτες των ανασφάλιστων οχημάτων.

Από τα ξημερώματα της Παρασκευής, η ΑΑΔΕ αποστέλλει μέσω μηνυμάτων στο TAXISnet τα «ραβασάκια» με το πρόστιμο των 250 ευρώ, τα οποία οι ιδιοκτήτες των Ι.Χ. καλούνται να πληρώσουν εντός του επόμενου διμήνου, διότι διαφορετικά θα υπάρχουν κυρώσεις.

Η εφορία στέλνει τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του οχήματος στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα, όπου οι αστυνομικοί καλούνται να αφαιρέσουν τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος.

Το κείμενο που στέλνει η ΑΑΔΕ είναι το ακόλουθο:

Σας γνωρίζουμε ότι κατά τη διασταύρωση που διενεργήθηκε στις 06/06/2017, του αρχείου του συνόλου των κυκλοφορούντων οχημάτων και του αρχείου των κυκλοφορούντων με ασφαλιστική κάλυψη κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 5α του Π.Δ.237/1986, όπως ισχύει, προέκυψε ότι το ανωτέρω όχημά σας ήταν ανασφάλιστο. Το γεγονός αυτό αποτελεί παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας και επισύρει τις κυρώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις της παρ.4 του άρθρου 5 και του άρθρου 12 του Π.Δ.237/1986, όπως ισχύει.

Κατόπιν των ανωτέρω θα πρέπει να προβείτε άμεσα στην ασφάλιση του οχήματος, έχοντας προηγουμένως καταβάλει την αξία του προβλεπόμενου από τις ίδιες διατάξεις παραβόλου, ύψους διακοσίων πενήντα (250) ευρώ.

Σας ενημερώνουμε ότι για την πληρωμή του οφειλόμενου παραβόλου έχει δημιουργηθεί παράβολο από την Α.Α.Δ.Ε. για κάθε Α.Φ.Μ. ιδιοκτήτη, το οποίο φέρει τον ίδιο αριθμό με τον αριθμό πρωτοκόλλου της παρούσας. Ανάκτηση και πληρωμή του μπορεί να γίνει μέσα από την εφαρμογή e-Παράβολο, στον ιστότοπο www.aade.gr

Το παράβολο οφείλεται σε κάθε περίπτωση σύναψης ασφαλιστηρίου συμβολαίου μετά την ημερομηνία διασταύρωσης, ακόμα και αν το συμβόλαιο έχει συναφθεί πριν την ενημέρωση με την παρούσα επιστολή του ιδιοκτήτη του οχήματος.

Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας, απαιτείται η πληρωμή μόνο ενός παραβόλου.

Στις περιπτώσεις που μη ορθώς το όχημά σας περιλαμβάνεται στον κατάλογο των μη ασφαλισμένων, θα πρέπει, κατά περίπτωση, να ακολουθείται η κατωτέρω διαδικασία:

Αν ήταν ασφαλισμένο κατά την ημερομηνία διασταύρωσης, θα πρέπει να απευθυνθείτε στην ασφαλιστική επιχείρηση στην οποία το έχετε ασφαλίσει, προκειμένου να γίνουν οι εκ μέρους της αναγκαίες ενέργειες.

Αν δεν σας ανήκε ποτέ ή έχει αλλάξει αριθμό κυκλοφορίας ή έχει διαγραφεί ή ήταν σε ακινησία κατά την ημερομηνία διασταύρωσης θα πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια για τη φορολογία σας Δ.Ο.Υ. προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά (βεβαίωση ακινησίας ή ιστορικό μεταβολών του συγκεκριμένου οχήματος από την αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών, στην οποία έχει εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας του κ.λπ.).

Αν υπάρχει λάθος στα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας ή το όχημα δεν σας ανήκει πλέον, θα πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια, κατά τα προαναφερθέντα, Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών.

Αν υποβλήθηκε αίτηση μεταβίβασης του οχήματος σε Κ.Ε.Π. και δεν έχει εκδοθεί ακόμα η νέα άδεια κυκλοφορίας, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του Κ.Ε.Π. για την υποβολή του αιτήματος μεταβίβασης.

Αν υπάρχει εξαίρεση της υποχρεωτικής ασφάλισης κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 3 του Π.Δ.237/1986 (ΦΕΚ Α΄ 331), όπως ισχύει, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ., προσκομίζοντας τα σχετικά δικαιολογητικά.

Στην περίπτωση που το όχημά σας εντοπίσθηκε και από την Αστυνομική Αρχή και επιβλήθηκαν οι ποινές και τα πρόστιμα της παρ.4 του άρθρου 5 και του άρθρου 12 του Π.Δ.237/1986, όπως ισχύουν, δεν απαιτείται η πληρωμή του παραβόλου των 250,00 ευρώ για την έκδοση ασφαλιστηρίου συμβολαίου. Θα πρέπει όμως, πριν την έκδοση ασφαλιστηρίου συμβολαίου, να απευθυνθείτε σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. προσκομίζοντας τη σχετική πράξη της Αστυνομικής Αρχής για τη γνωστοποίηση της εξαίρεσής σας από την υποχρέωση πληρωμής του παραβόλου.

Τα παράβολα που δεν θα χρησιμοποιηθούν, καθώς και αυτά που δημιουργήθηκαν για οχήματα που εξαιρέθηκαν κατά τα προαναφερθέντα από τον κατάλογο των μη ασφαλισμένων, ακυρώνονται αυτόματα.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσής σας με τα προαναφερθέντα, μετά την παρέλευση διμήνου από την έκδοση της παρούσας, τα στοιχεία σας και τα στοιχεία του οχήματός σας θα αποσταλούν στην αρμόδια Αστυνομική Αρχή προκειμένου να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις (αφαίρεση στοιχείων κυκλοφορίας κ.λ.π.).

 • τσιρκο ….

 • laryX

  Αγαπητό autoblog δυστυχώς διασπείρεις ΚΑΙ εσύ ψεύτικες ειδήσεις.
  Το 60% απο τα περίφημα ανασφάλιστα είναι κρατικά οχήματα(κυρίως στρατιωτικά) στο υπόλοιπο 40% έχουν γίνει τόσα λάθη που η υπόθεση ήδη έχει εξελιχθεί σε φιάσκο για την συμμορία που παριστάνει την κυβέρνηση.

  • τα στατριωτικα..αστυνομικα..πυροσβεστικα κτλ οχηματα δεν ειναι ασφαλισμενα οπως τα δικα μας……αλλα σε περιπτωση ατχυηματος αποζημιωνει η νομαρχια !!

   υ.γ οι γυφτοι οποτε συμφερει ειναι ελληνες που εχουν ισα δικαιωματα πχ για την χορηγηση επιδοματων με τους υπολοιπους…….αλλα ειναι ειδικη κατηγορια οποτε εχει σχεση με τις υποχρεωσεις τους προς το κρατος…… πες με και ρατσιστη…..στα παπακια μου…τα λεω οπως ειναι !!

  • laryX

   Έχει εμπλακεί πρόσφατα συγγενείς μου σε ατύχημα με περιπολικό χωρίς να φέρει ευθύνη,το δέχτηκαν οι αστυνομικοί,καταγραφή συμβάντος τα πάντα όλα.
   Εδώ και 6 μήνες το παλεύει με δικηγόρο να πάρει το ποσό που πλήρωσε στον φανοποιό απο την τσέπη του!
   Πρίν πολλά χρόνια (20 και βάλε) στρατιωτικό όχημα χτύπησε το αυτοκίνητο του πατέρα μου που ήταν σταθμευμένο.Ο πολίτης που το οδηγούσε (πολιτικό προσωπικό) έκανε να φύγει ευτυχώς τον πρόλαβαν,καμία ασφάλεια το όχημα ποτέ δεν βγάλαμε άκρη (άλλες εποχές,χρήμα υπήρχε,οι μεγαλύτεροι δεν μπλέκαν με δικηγόρους)…
   Σωστό αυτό που λές πρακτικά όμως ανασφάλιστα είναι τα οχήματα αυτά…

  • το διαδικαστικο δεν γνωριζω πως ειναι…..αλλα σιγουρα αποζημιωνει η νομαρχια…….οποτε μπλεκεις και με την γραφειοκρατια γιαυτο και αργεις να βγαλεις ακρη……..πρακτικα δεν ειναι ανασφαλιστα….αφου σε αποζημιωνει στο τελος καποιος…η ξερεις οτι θα σε αποζημιωσει…..

  • DarkV12Tdi

   Mία φορά ένας ανασφάλιστος παππούς μεθύστακας με ένα Beetle του 70. Είχαμε παρκαρισμένο το αμάξι μας έξω απο το σπίτι μας και όπως περνούσε ο γέρος με τον πίσω σιδερένιο προφυλακτήρα του Beetle χρησίμευσε σαν γάντζος και ξήλωσε τα πάντα στο αμάξι μας , δηλαδή γαντζώθηκε στον μπροστινό θόλο του τροχού και έσκασε το μπροστινό λάστιχο ,ξηλώθηκε ο προφυλακτήρας και η μάσκα. Η ζημιά μας κόστισε 800 ευρώ. ο Γέρος το είχε παρκάρει πιο μπροστά τον σκαραβαίο που γιατί πιο κάτω ήταν το σπίτι του και είδαμε πάνω του το χρώμα του δικού μας αυτοκινήτου που είχε ακουμπήσει και ο προφυλακτήρας του είχε στραβώσει λίγο.Τον φωνάξαμε για να δηλώσει την ασφάλεια το ατύχημα,αλλά αυτός δεν ήθελε και δεν το παραδεχόταν. Επίσης ήταν και χρόνια ανασφάλιστος.

   Πήγαμε στην Αστυνομία να κάνουμε μήνυση και μας έλεγε “δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα” και η ασφάλεια που υποτίθεται έχουμε βάλει “κάλυψη ζημιών από ανασφάλιστο όχημα” έγραφε το ασφαλιστήριο μας η Ασφάλεια έκανε τον Κινέζο και μας έλεγε “πρώτα βάλτε τον να υπογράψει και μετά θα κινηθούμε για αποζημίωση” πολλές παγίδες έχουν με τις ασφαλιστικές. Τελικά πληρώσαμε από την τσέπη μας 800 ευρώ και φύγαμε από την ασφαλιστική που είχαμε και βάλαμε άλλη ασφάλεια από άλλη εταιρία.

  • kai ασφαλισμενος να ηταν….απο τη στιγμη που ηταν πιωμα δυσκολα θα εβγαζες ακρη….παντως σε περιπτωση που σε χτυπησω πχ εγω και σου πω οτι εχω πιει…καλυτερα να το τελειωσουμε το θεμα με μια φιλικη δηλωση…… ;-)

  • DarkV12Tdi

   Του το είπαμε να κάνουμε φιλική δήλωση,δεν ήθελε. Μέχρι και μάρτυρα είχαμε μία γειτόνισσα που άκουσε τον θόρυβο και βγήκε από το παράθυρο κ τον είδε. Το ότι ήταν πιωμένος,όλοι το ξέρουν στο χωριό ότι είναι μεθύστακας,άσε που μύριζε κιόλας αλκοόλ από μακριά.

   Αυτό που με χαλάει είναι όταν κάνουμε μία ασφάλεια.(Ευρωπαϊκή πίστη είχαμε) και όταν το ασφαλιστήριο σου συμβόλαιο γράφει ότι έχει ήδη διαθέσιμο και τικαρισμένο “κάλυψη από ανασφάλιστο όχημα” ουσιαστικά δεν σε βοηθάει σε κάτι καθόλου και ούτε σε καλύπτει αν δεν θέλει ο άλλος να κάνει φιλική δήλωση ατυχήματος και δεν βρίσκεις άκρη.

   άρα με τις ασφαλιστικές…να κάνεις τον σταυρό σου μην σου τύχει και τα μάτια 14. Διότι με τα ανασφάλιστα που κυκλοφορούν ανάμεσά μας είναι κινητοί χάροι.

  • παντως στην προκειμενη περιπτωση δεν μπορουσε να σε κανει φιλικη δηλωση…μιας και ηταν ανασφαλιστος !!!! :-P

  • DarkV12Tdi

   άρα τότε …άχρηστο “κάλυψη από ανασφάλιστο όχημα”

  • η καλυψη απο ανασφαλιστο ειναι μια ειδικη περιπτωση……που αναλογα την εταιρια πρεπει να διαβασεις τα ψιλα γραμματα…..

   παντως αν ζουσαμε σε εναν κοσμο αγγελων και δικαιου…θα επρεπε να σε πληρωνει την επομενη μερα…και μετα ας κυνηγησει η εταιρια με τους δικηγορους της τον ανασφαλιστο !

  • DarkV12Tdi

   Είχαμε ρωτήσει τον ασφαλιστή και μας είχε πει ότι καλύπτεται αλλά…το αν θα το κυνηγήσουν δεν ήταν προτεραιότητα τους…και άλλα ,δηλαδή έκανε τον Κινέζο. Υποθέτω ήξερε ότι αν μας πληρώσει και μετά κυνηγήσει τον γέρο με το ανασφάλιστο θα ήταν στα δικαστήρια με δικηγόρους και πόσο καιρό θα έπαιρνε η δίκη κτλ ,λεφτά από τον ανασφάλιστο, όποτε προτίμησε να κάνει τον χαζό η ασφάλεια,όπως είπες είναι στην ευχέρεια της κάθε εταιρίας και στα “ψιλά γράμματα”.

   Κανονικά που μας είχε πει ένας άλλος ασφαλιστής όταν αλλάξαμε εταιρία ότι έπρεπε η προηγούμενη τότε ασφάλειά μας να τον κυνηγήσει.

   Τέλος πάντως πληρώσαμε και το φτιάξαμε και από τότε μέσα στο γκαράζ και όχι στον δρόμο όπως συνήθιζαν να το αφήνουν οι γονείς έξω από το σπίτι.

  • Hexagon

   δυστυχώς θα πήγαινα σε προσεκτικά οργανωμένη αυτοδικία… οχι στον παππού αλλά στο όχημά του μέχρι να γονατίσει οικονομικά και να μην το κυκλοφορεί πλέον….

  • DarkV12Tdi

   Είναι και αυτό κάπως μία λύση Δυστυχώς. Το είχαμε σκεφτεί…αλλά τι να του κάνεις του Σκαραβαίου ήταν ήδη διαλυμένο από μόνος του :P
   Εξάλλου είναι παλιά ιστορία πριν μία 5ετία ήταν η ζημιά.
   Ο γέρος έχει πεθάνει από το πολύ ποτό που έπινε.
   Το Σκαραβαίο το είχε για να πηγαίνει στο μπαρ εκεί που έπινε το ποτό του, και γυρνούσε μες στην νύχτα πιωμα και όποιον έβρισκε μπροστά του δεν την γλύτωνε.

  • Hexagon

   ouch… λαστιχα, και τα 4, πλαϊνά… βέβαια ο μπάρμπας μπορεί και να το γυρνούσε με σπίθες σπίτι χωρίς να καταλάβει τπτ. θεος σχωρεστον….

  • laryX

   Έχει εμπλακεί πρόσφατα συγγενείς μου σε ατύχημα με περιπολικό χωρίς να φέρει ευθύνη,το δέχτηκαν οι αστυνομικοί,καταγραφή συμβάντος τα πάντα όλα.
   Εδώ και 6 μήνες το παλεύει με δικηγόρο να πάρει το ποσό που πλήρωσε στον φανοποιό απο την τσέπη του!
   Πρίν πολλά χρόνια (20 και βάλε) στρατιωτικό όχημα χτύπησε το αυτοκίνητο του πατέρα μου που ήταν σταθμευμένο.Ο πολίτης που το οδηγούσε (πολιτικό προσωπικό) έκανε να φύγει ευτυχώς τον πρόλαβαν,καμία ασφάλεια το όχημα ποτέ δεν βγάλαμε άκρη (άλλες εποχές,χρήμα υπήρχε,οι μεγαλύτεροι δεν μπλέκαν με δικηγόρους)…
   Σωστό αυτό που λές πρακτικά όμως ανασφάλιστα είναι τα οχήματα αυτά…

  • Giorgos Papaspyros

   τους λέμε ρομά
   είναι πιο σικ

  • apostolos32

   Ναι. Γυφτορομα…Είναι κάτι σαν την τρόικα που την λένε θεσμούς τώρα

  • ρομα μονο αυτη !!!!
   ολοι οι αλλοι ειναι γιουφτοι !!!! https://uploads.disquscdn.com/images/9e4b3d7f5bfba9f490c3e6c9110c690bfe7f17be13d5061244182dac24f1a437.jpg

  • Giorgos Papaspyros

   τουρκόγυφτοι θες να πεις
   αλλά μην τους το πεις
   γιατί είναι ευαίσθητοι άνθρωποι και πληγώνονται…

  • αυτοι το ξερουν και δεν εχουν κανενα απολυτως θεμα….οι θολοκουλτουριαδες ειναι που το εχουν !!!! ;-)

  • Giorgos Papaspyros

   λέμε εμείς αλλά οι θολοκουλτουριάρηδες κάνουν κουμάντο και κονομάνε από τη ‘βιομηχανία της διαφορετικότητας’

   ενώ ο κόσμος τσιμουδιά και κομματική πειθαρχία…

  • μην με μπριζωνεις βραδατικα φιλος !!!! :-D

  • Giorgos Papaspyros

   τους λέμε ρομά
   είναι πιο σικ

  • Φίλε μου δυστυχώς δεν είναι καθόλου ψεύτικη είδηση. έληγε η ασφάλεια 30-5. μου ήρθε μήνυμα από την ασφαλιστική αλλά ήμουν σε διακοπές. πήγα και την πείρα 7-6. είδα πριν λίγο το taxisnet και έγινε έλεγχος 6-6 και βρέθηκε ανασφάλιστο με πρόστιμο 250€. τι μπόρεσες να πας διακοπές τότε σου περισσεύουν και 250 euro για όποια μαλακία τους έρθει στο κεφάλι.

 • Tony T

  αρκετά λάθη σε οχήματα σε ακινησία, σε κατοίκους εξωτερικού , σε αλλαγές πινακίδας , σε πουλημένα σε μάντρες αυτοκίνητα…..

  Γενικά όμως καιρός ήταν να τελειώσει αυτή η τραγωδία με τους “μάγκες” που ζουν εις βάρος των άλλων…….

 • Tony T

  αρκετά λάθη σε οχήματα σε ακινησία, σε κατοίκους εξωτερικού , σε αλλαγές πινακίδας , σε πουλημένα σε μάντρες αυτοκίνητα…..

  Γενικά όμως καιρός ήταν να τελειώσει αυτή η τραγωδία με τους “μάγκες” που ζουν εις βάρος των άλλων…….

 • Ανδρέας Λου

  Ευτυχώς δεν έχουν ψάξει τα μοτοποδήλατα με άδεια τροχεας. Έχω 2 πεταμένα στο γκαράζ με χαρτιά κομπλέ.

 • Ανδρέας Λου

  Ευτυχώς δεν έχουν ψάξει τα μοτοποδήλατα με άδεια τροχεας. Έχω 2 πεταμένα στο γκαράζ με χαρτιά κομπλέ.

 • sexybabinos

  ΣΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ

 • George McR

  Τελικά “πάγωσε” μέχρι να το “εξετάσουν” και πάλι … Περίμενε κανένας τίποτα καλύτερο … Το αλαλούμ όπως σε όλα … Η απίστευτη έλλειψη λογικής, πολυνομίας, διασποράς και αλληλοκάλυψης αρμοδιοτήτων, εμμονής στον τύπο και όχι στην ουσία, ακόμα και για τα αυτονόητα ΠΑΝΤΟΥ … και είπα το απίστευτο που βίωσα να περνάω ΚΤΕΟ απέναντι από εκεί που μου έδιναν πινακίδες με διαφορά εβδομάδων (δλδ έχασα δύο φορές τη δουλειά μου τουλάχιστον…) και ουδείς να μην έχει εντάξει την ασφάλεια στον έλεγχο κανενός συστήματος (πινακίδες – ΚΤΕΟ) … και γνώρισα σύστημα, κάπου έξω, στο οποίο με μία γύρα στην έξοδο, πλήρωνες για ένα νόμιμο και αξιόπιστο για το δρόμο όχημα, με μια απλή ετήσια περατζάδα από ΚΤΕΟ … Τα πληροφοριακά συστήματα λέει ΔΕΝ ήταν διασυνδεδεμένα .. ε ρε λεφτά που θα πετάξουμε πάλι … πόσο μας αξίζουν όλα αυτά που περνάμε … τι άλλο να υποθέσω αφού βλέπω ακόμα την …. Ακρόπολη στη θέση της και δεν τα έχουμε “ξηλώσει” όλα …