Η τρέλα δεν πάει στα βουνά, είναι γνωστό. Πολλές φορές χτυπάει ανθρώπους, άλλες αυτοκίνητα και κάποιες οι πλανήτες ευθυγραμμίζονται για να συμβεί ένας παρανοϊκός συνδυασμός. Το 1967, ο Dick Smith αψήφησε τους νόμους της ανθρώπινης λογικής και “έπιασε” 319 χλμ/ώρα μέσα σε μια Shelby Cobra 427, στη Daytona. Σύμμαχοι του στον “Ηράκλειο Άθλο” 7.000 κυβικά, 600 άλογα, 920 κιλά, 4 ρόδες, 1 κάθισμα, 1 τιμόνι, 1 παρμπρίζ και τέλος.

Ουδείς περίμενε ότι θα έσπαγε ποτέ μια τόσο εξωφρενική επίδοση, όμως βρέθηκε το αυτοκίνητο και η απαιτούμενη μούρλια για να το δούμε κι αυτό.

H Superformance είναι μια μικρή εταιρία που κατασκευάζει ακριβή αντίγραφα της αυθεντικής Cobra. Ο Ted Taormina είναι ένας Ιταλοαμερικανός που ήθελε να έχει το ταχύτερο βασιλικό “φίδι” στον κόσμο. Τα παιδιά της αμερικανικής φίρμας του έδωσαν όλα τα απαραίτητα εφόδια: 690 ίππους, 96 κιλά ροπής, αεροδυναμικά βοηθήματα στον εμπρός προφυλακτήρα για αύξηση της κάθετης δύναμης (οι “ξύστρες” που βλέπεις χαμηλά), διαχύτη πίσω και επίπεδο πάτωμα για τον ίδιο σκοπό, όπως και coilover ανάρτηση μαζί με φρένα από Corvette ZR1 και semi-slicks Toyo Proxes R888. Παρόλες τις βελτιώσεις, η Superformance ΜΚΙΙΙ κατατάσσεται ως road-legal. Το μόνο που έμενε, λοιπόν, ήταν ο Taormina να κυνηγήσει το απίστευτο.

Σε έναν αεροδιάδρομο του αερολιμένα της Mojave τελικά, έμελλε να γραφτεί ιστορία. Η “Italian Job” -όπως την αποκαλεί ο ιδιοκτήτης της- κατάφερε να “χτυπήσει” 324 χλμ/ώρα, διατηρώντας εαυτόν και οδηγό αλώβητους και χτίζοντας τον μύθο της στην κουλτούρα των Cobra. Αναμενόμενα, ο νέος κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ ταχύτητας για το εικονικό muscle car ήταν κάτι παραπάνω από ενθουσιασμένος:

Από μικρός λάτρευα τις Cobra. Πάντα ήθελα να αποκτήσω μία, αλλά το ότι θα έσπαγα ένα ρεκόρ που κρατούσε 50 χρόνια ούτε στον ύπνο μου δεν το είχα δει.

Ερωτηθείς για τις λωρίδες και το χρώμα του αυτοκινήτου που παραπέμπουν στην ιταλική σημαία, ήταν αποστομωτικός:

Μου άρεσε πολύ ο συνδυασμός όταν τον είχα πρωτοδεί στην 360 Stradale και σκέφτηκα πως δύσκολα θα μπορέσω να αγοράσω μία. Οπότε υιοθέτησα τα χρώματα στην Cobra. Είναι και πιο γρήγορη από τη Ferrari.