Η Einride είναι μια σουηδική εταιρία που πρόσφατα παρουσίασε το T-pod, ένα πρωτότυπο αυτόνομο ηλεκτρικό φορτηγό που δεν διαθέτει τιμόνι, πεντάλ, ούτε καν παράθυρα.

Το όχημα έχει μήκος κοντά στα 7 μέτρα, δεν διαθέτει καμπίνα οδηγού, θα ζυγίζει κοντά στους 20 τόνους με γεμάτο φορτίο, ενώ μπορεί να χειριστεί και απομακρυσμένα. Μπορεί να μεταφέρει έως και 15 κανονικού μεγέθους παλέτες, έχοντας αυτονομία 200 χλμ και το όχημα θα μπαίνει σε “χειροκίνητη” λειτουργία, όταν κινείται εντός κατοικημένων περιοχών. Ο χειριστής μάλιστα θα μπορεί να ελέγξει συγχρόνως περισσότερα από ένα οχήματα, αν κριθεί αναγκαίο.

Στόχος της εταιρίας είναι μέχρι το 2020 να προσφέρει 200 T-pod που θα καλύπτουν την διαδρομή μεταξύ Gothenburg-Helsingborg. Παράλληλα ετοιμάζει και σταθμούς φόρτισης κατά την διαδρομή. Μέχρι σήμερα η Einride έχει ολοκληρώσει το 60% του συνολικού αριθμού που θα ταξιδέψουν μεταξύ Gothenburg και Helsingborg.

Ο CEO της εταιρίας, Robert Falck δήλωσε:

Βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο, όχι μόνο για το μέλλον της εταιρίας, αλλά και για το μέλλον της μεταφοράς ως μέσο. Διαμέσου της τεχνολογίας σταθήκαμε ικανοί να κατασκευάσουμε ένα σύστημα για το μέλλον, αλλά επιζητά γενναιότητα, επιμονή και αποδοχή της αλλαγής από τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για να τεθεί το σύστημα του T-pod σε λειτουργία.