Στο σφυρί το AMC Hornet Χ του James Bond

Σχετικά άρθρα

To φθινόπωρο αναμένεται να δημοπρατηθεί το AMC Hornet που χρησιμοποιήθηκε σε μια από τις πιο διάσημες σκηνές ταινίας του θρυλικού πράκτορα του Ian Fleming, του James Bond.

Η χρονιά ήταν το 1974, όταν έβγαινε στις σκοτεινές αίθουσες η ένατη ταινία της σειράς, το Τhe man with golden gun, με τον πρόσφατα αποθανόντα Roger Moore να υποδύεται για δεύτερη φορά τον 007.  Η σκηνή για την οποία αναφέρθηκα πιο πάνω και έκανε αρκετά γνωστό στο ευρύ κοινό (η δύναμη της εικόνας γαρ) το Hornet ήταν η παρακάτω:

Βέβαια, για τις ανάγκες των γυρισμάτων και την ασφάλεια του stuntman που θα αναλάμβανε το δύσκολο αυτό άλμα, χρειάστηκε να γίνουν κάποιες σημαντικές και εκτεταμένες αλλαγές στο αυτοκίνητο. Η θέση του μονοθεσίου, πια, Hornet ήταν στο κέντρο για την καλύτερη κατανομή του βάρους κατά το barrel roll άλμα, όπως ονομάζεται. Ενώ το αμάξωμα ήταν stock, κάτω από αυτό “κρυβόταν” ένα τροποποιημένο σωληνωτό σασί και στο πίσω μέρος βρισκόταν ένα μικρό ρεζερβουάρ καυσίμου. Ο πίσω άξονας είναι από Ford και στο εσωτερικό είχε τοποθετηθεί roll cage. Έλαμπαν δια της απουσίας τους τα όργανα στο ταμπλό-άλλωστε δε χρειάζονταν-και μόνο ένα ταχύμετρο από μια Chevlolet της δεκαετίας του ’50 ήταν τοποθετημένο.

Το αξιοσημείωτο στην ιστορία μας είναι ότι ο stuntman χρειάστηκε μόνο μια προσπάθεια για το άλμα και η μόνη ζημιά που προκλήθηκε ήταν ένα ράγισμα στο παρμπρίζ. Βέβαια, η πρωτοπορία, μιλώντας πάντα για μια ταινία γυρισμένη πριν 43 χρόνια, έγκειται κάπου αλλού.

Αυτά τα stunts, ωστόσο, γίνονταν με τη βοήθεια υπολογιστικών μηχανημάτων! Κι όμως, τίποτε δεν αφέθηκε στην τύχη του και υπεύθυνος για αυτό ήταν ο μηχανικός Raymond McHenry. Αυτός είχε δημιουργήσει ένα πρόγραμμα με το οποίο θα προέβλεπε τις συνέπειες των συγκρούσεων των ατυχημάτων και αποφάσισε κατόπιν να χρησιμοποιήσει stuntmen για να επαληθεύσει τις προβλέψεις του. Αργότερα, διαπίστωσε ότι το πρόγραμμα αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στις ταινίες για την υλοποίηση των κασκαντερικών.

 

Για αυτό το λόγο, ο McHenry συνεργάστηκε με τον Jay Milligan, ο οποίος διοργάνωνε ένα σόου με car stunts. H δοκιμή του barrell roll ήταν μια πρόκληση για τους δύο άνδρες και, μόλις τελειοποιήθηκε το άλμα έπειτα από πολλές δοκιμές, αποφάσισαν να επικοινωνήσουν με τους παραγωγούς των ταινιών του James Bond με σκοπό να γυριστεί σκηνή με αυτό το άλμα.

Ο Milligan κατασκεύασε δύο AMC Hornet για τις ανάγκες της ταινίας. Το πρώτο είναι αυτό που χρησιμοποιήθηκε στην ταινία και μετά κατέληξε στην προσωπική του συλλογή, ενώ με το δεύτερο, περιόδευε ανά την Αμερική και εκτελούσε το συγκεκριμένο άλμα.

Νωρίτερα μέσα στο χρόνο, ο Milligan, σε ηλικία 85 ετών, απεβίωσε και γιος του αποφάσισε να βγάλει στο σφυρί μερικά αυτοκίνητα από την συλλογή του πατέρα του. Η Auctions America θα στείλει το Hornet X της ταινίας στη δημοπρασία του  Auburn Fall στην Ιντιάνα, που θα λάβει χώρα το διάστημα 31 Αυγούστου-3 Σεπτεμβρίου. Αναμένεται να “πιάσει” μεταξύ 250.000$ και 300.000$.

ΠηγήHemmings

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Υποχώρησαν κατά 5,2% οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη τον Μάρτιο

Μειωμένες κατά 5,2% ήταν οι πωλήσεις νέων επιβατικών αυτοκινήτων στην ΕΕ τον Μάρτιο. Συγκεκριμένα πουλήθηκαν 1.031.875 νέα αυτοκίνητα έναντι 1.089.017 τον Μάρτιο του 2022,...

Γερμανία: Κόπηκαν οι επιδοτήσεις, μειώθηκαν οι πωλήσεις των ηλεκτρικών

Ο απότομος τερματισμός των κρατικών επιδοτήσεων είχε ως αποτέλεσμα οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων να μειωθούν κατά 14,1% στη Γερμανία το πρώτο τρίμηνο του έτους,...