Η Σκωτία γίνεται ακόμη μια χώρα που θέλει να απαγορέψει τις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης (βενζίνης και πετρελαίου), 8 χρόνια νωρίτερα από την Αγγλία.

Αυτό έγινε γνωστό από την Πρώτη Υπουργός της χώρας, την Nicola Sturgeon, η οποία έκανε γνωστά τα σχέδια της κυβέρνησής της να απαγορεύσει τις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου έως το 2032. Η κυβέρνηση της χώρας θέλει μέσα στους επόμενους μήνες να ανακοινώσει το αναλυτικό σχέδιο προκειμένου να συμβάλει στην αύξηση των πωλήσεων των ηλεκτρικών μοντέλων, που σήμερα αντιπροσωπεύουν μόλις το 2%, δημιουργώντας περισσότερους σταθμούς φόρτισης σε όλη την επικράτεια.

Παράλληλα, θέλει να επεκτείνει το επενδυτικό ταμείο Green Bus Fund, έτσι ώστε η αυξηθεί η παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων χαμηλών εκπομπών, ενώ θέλει να δημιουργήσει ένα Ταμείο Καινοτομίας, με τον αυτοκινητόδρομο A9 να γίνεται ο πρώτος πλήρως ηλεκτρικός αυτοκινητόδρομος.

Επίσης η Σκωτία θα επιτρέπει πλέον μόνο τα Euro 6 diesel και τα Euro 3 βενζινοκίνητα οχήματα να κινούνται στο κέντρο των πόλεων της, Αυτό σημαίνει πως περίπου 738.000 diesel και 244.000 βενζινοκίνητα αυτοκίνητα δεν θα μπορούν να εισέλθουν στα κέντρα των πόλεων. Οι παραβάτες θα πληρώνουν πρόστιμο 20 λιρών.

Η πρώτη πόλη που θα ισχύσει το μέτρο, από τα τέλη του έτους, θα είναι η Γλασκώβη, ενώ θα ακολουθήσουν το Εδιμβούργο, το Αμπερντίν και το Νταντί. Λόγω του μέτρου τα 2/3 των ταξί στη Γλασκώβη και το Εδιμβούργο πρέπει να αντικατασταθούν με την κυβέρνηση να δίνει χρηματικές επιχορηγήσεις για την αγορά “καθαρότερων” μοντέλων.