Η τωρινή τρίτη γενιά του δημοφιλούς SUV, παρόλο που παρουσιάστηκε το 2013 θα έχει μικρότερο κύκλο ζωής, μιας και η κατηγορία αυτή παρουσιάζει ολοένα και αυξανόμενο ανταγωνισμό με πολλά νέα μοντέλα. Γι’αυτό η BMW βρίσκεται σε πυρετώδεις προετοιμασίες για την εξέλιξη της νέας γενιάς της X5, με σκοπό να την παρουσιάσει κάποια στιγμή στις αρχές του 2018, και όσο πλησιάζει αυτή η στιγμή γίνονται γνωστές περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες για το γερμανικό SUV.

Σύμφωνα με το BMWblog, το οποίο επικαλείται εσωτερικές πηγές και αναφορές, το νέο X5 θα δεν θα μοιράζεται κανένα βενζινοκινητήρα με κάποιο από τα υπάρχοντα μοντέλα της πλούσιας γκάμας της BMW. Αυτό σημαίνει οι εκδόσεις sDrive40i και xDrive40i θα διαθέτουν μια νέα έκδοση του 3,0-λιτρου εξακύλινδρου σε σειρά (B58) κινητήρα, με την απόδοση του να αναμένεται στα 335 άλογα. Αυτός θα είναι σε τέτοιο βαθμό τεχνικά αναβαθμισμένος που θα χαρακτηριστεί ως νέος, με κωδική ονομασία B58TU.

Στην κορυφή, θα υπάρχει ο -επίσης- αναβαθμισμένος 4,4-λίτρων V8 (N63), με την ιπποδύναμη του να αναμένεται στα 465 άλογα. Και αυτός θα διαθέτει πολλές νέες τεχνολογίες, κάτι που θα το καθιστά διαφορετικό σε σχέση με αυτόν που υπάρχει στην σημερινή X5 M550i έκδοση.

Η τέταρτη γενιά εμφανισιακά δεν θα διαθέτει δραματικές αλλαγές σε σχέση με το υπάρχον μοντέλο, συνεχίζοντας το εξελικτικό ντιζάιν που μας έχει συνηθίσει η γερμανική φίρμα. Οι μεγαλύτερες αλλαγές θα έρθουν στους τομείς της συνδεσιμότητας και της ημι-αυτόνομης οδήγησης, χρησιμοποιώντας όλα τα τελευταία στοιχεία που έχουμε δει στην Σειρά 7 και την νέα Σειρά 5.

Η νέα X5 θα βασίζεται στην πλατφόρμα CLAR που σημαίνει ότι θα είναι ελαφρύτερη από την τωρινή γενιά και στην ίδια πλατφόρμα θα βασίζονται και οι νέες X3 και X7. Στους κινητήρες θα δούμε αρκετούς κινητήρες 4-, 6-, 8- κυλίνδρων όπως επίσης και plug-in hybrid εκδόσεις, ενώ σίγουρα θα υπάρξουν και οι κορυφαίες M Perfomance και Μ εκδόσεις. Η νέα X5 αναμένεται στην αγορά το 2018, με την κατασκευή της να γίνεται στο εργοστάσιο της BMW στο Spartanburg της Νότιας Καρολίνας.