Η Apple έχει αφήσει στην άκρη την ιδέα κατασκευής ενός αυτόνομου αυτοκινήτου και εστιάζει στην ανάπτυξη αυτόνομης τεχνολογίας.

Οι μηχανικοί στο Κουπερτίνο, έχουν δημιουργήσει μια νέα μέθοδο η οποία μπορεί να εντοπίζει πεζούς και ποδηλάτες, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένο έγγραφο. Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό arXiv, οι ερευνητές της Apple, Yin Zhou και Oncel Tuzel, ανέλυσαν την πρόοδο που έχουν κάνει, στον εντοπισμό αντικειμένων.

Τα υπάρχοντα συστήματα ανίχνευσης αντικειμένων βασίζονται στην τεχνολογία LiDAR. Το LiDAR λειτουργεί ρίχνοντας φως σε μια επιφάνεια και μετρώντας πόσο χρόνο χρειάζεται για να επιστρέψει, μπορεί να καταλάβει πόσο μακριά είναι ένα αντικείμενο και να δημιουργήσει μια εικόνα του σχήματός του. Αλλά μόνο του το LiDAR, μπορεί να κάνει τον εντοπισμό μικρών αντικειμένων σε απόσταση δύσκολη, χωρίς μία επιπλέον κάμερα.

Οι ερευνητές της Apple υποστηρίζουν ότι το LiDAR και οι λύσεις που βασίζονται σε κάμερα, είναι δύσκολο να αναπτυχθούν σε πολλές περιπτώσεις και μπορεί να είναι “πιο ευαίσθητες στην αποτυχία των αισθητήρων”.
Αντ ‘αυτού, οι επιστήμονες της Apple προτείνουν μια μέθοδο ανίχνευσης στη λογική του LiDAR, που την αποκάλεσαν VoxelNet.

Το σύστημα χρησιμοποιεί σύνθετη ανάλυση και τεχνητή νοημοσύνη για την εκτέλεση αυτής της λειτουργίας. Η Apple έκανε δοκιμές σε προσομοίωση ηλεκτρονικών υπολογιστών και όχι σε πραγματικό αυτοκίνητο, αλλά οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το VoxelNet “ξεπερνάει τις υπερσύγχρονες τρισδιάστατες μεθόδους ανίχνευσης με βάση το LiDAR“.

Η κατασκευάστρια του iPhone, δεν είχε αποκαλύψει στο παρελθόν, αν θα επεκταθεί στην αγορά των αυτόνομων/αυτοοδηγούμενων αυτοκινήτων, πέρα από κάποιες ασαφείς παρατηρήσεις του Διευθύνοντα Συμβούλου Tim Cook. Το περασμένο καλοκαίρι, ο Cook υποστήριξε ότι η δημιουργία αυτόνομων συστημάτων είναι η “μητέρα όλων των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης”.

Είπε επίσης ότι η Apple επικεντρώνεται σε τέτοια συστήματα από μια “βασική τεχνολογική άποψη”, η οποία φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα με την τελευταία έρευνα. Με άλλα λόγια, η Apple μπορεί να μην κατασκευάσει αυτόνομο αυτοκίνητο, αλλά δημιουργεί το βασικό λογισμικό, που θα βοηθήσει αυτά τα οχήματα να λειτουργούν χωρίς οδηγό.