Το Michelin CrossClimate+ είναι ελαστικό για όλες τις εποχές της Ελλάδας

Σχετικά άρθρα

Το κλίμα της Ελλάδας

Είναι τυπικά μεσογειακό, δηλαδή έχουμε ήπιους και βροχερούς χειμώνες, θερμά και ξηρά καλοκαίρια και, γενικά, μεγάλη ηλιοφάνεια όλο σχεδόν το χρόνο. Φυσικά υπάρχουν διάφορες περιοχές της χώρας μας που παρουσιάζεται μια μεγάλη ποικιλία κλιματικών τύπων, πάντα βέβαια μέσα στα πλαίσια του Μεσογειακού κλίματος. Αυτό οφείλεται στην τοπογραφική διαμόρφωση της χώρας που έχει μεγάλες διαφορές υψομέτρου, και εναλλαγή ξηράς και θάλασσας. Έτσι από το ξηρό κλίμα της Αττικής και γενικά της Ανατολικής Ελλάδας, το αντίστοιχο της Βόρειας και Δυτικής Ελλάδας είναι υγρό.

Από κλιματολογικής πλευράς, το έτος μπορεί να χωριστεί κυρίως σε δύο εποχές: Την ψυχρή και βροχερή χειμερινή περίοδο που διαρκεί από τα μέσα του Οκτωβρίου και μέχρι το τέλος Μαρτίου, και τη θερμή και άνομβρη εποχή που διαρκεί από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο.

Κατά την πρώτη περίοδο, οι ψυχρότεροι μήνες είναι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος, όπου κατά μέσον όρο η μέση ελάχιστη θερμοκρασία κυμαίνεται από 5-10 βαθμούς Κελσίου στις παραθαλάσσιες περιοχές, από 0 – 5 βαθμούς Κελσίου στις ηπειρωτικές περιοχές και με χαμηλότερες τιμές κάτω από το μηδέν στις βόρειες περιοχές. Οι βροχές στη χώρα μας αυτή την περίοδο δεν διαρκούν για πολλές ημέρες και διακόπτονται συχνά από ηλιόλουστες ημέρες, με την χειμερινή εποχή να είναι γλυκύτερη στα νησιά μας από ό,τι στη Βόρεια και Ανατολική Ελλάδα. Από την άλλη, την άνοιξη και το καλοκαίρι, ο καιρός είναι σταθερός, ο ήλιος λαμπερός και δεν βρέχει εκτός από σπάνια διαλείμματα με ραγδαίες βροχές ή καταιγίδες μικρής όμως διάρκειας.

Το ελαστικό

Όλη αυτή την εισαγωγή την έκανα για να σου δώσω να καταλάβεις ότι ένας και μόνο τύπος ελαστικού δεν μπορεί να συμπεριφερθεί άψογα σε όλες τις συνθήκες, έτσι ώστε να απολαμβάνεις υψηλού επιπέδου επιδόσεις και ασφάλεια -από την πρώτη ημέρα χρήσης τους μέχρι και τη στιγμή που θα φτάσουν στο νόμιμο δείκτη φθοράς (1,6 χλστ.)- και σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Ή μήπως όχι;

Η απάντηση έρχεται από την Michelin και το CrossClimate+. Αυτό είναι το μοναδικό θερινό ελαστικό με πιστοποίηση χειμερινού, που το καθιστά ιδανικό για χρήση σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Με αυτό τον τρόπο, έχεις ήσυχο το μυαλό σου είτε μένεις στην Κρήτη με ελάχιστες χλστ. ετήσιας βροχόπτωσης, είτε μένεις στην Αλεξανδρούπολη, που οι βροχές είναι σύνηθες φαινόμενο, είτε ταξιδεύεις στην Ευρώπη τους χειμερινούς μήνες που απαιτείται δια νόμου η χρήση χειμερινών ελαστικών.

Υπάρχει η τάση, σε περιοχές που οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ χειμώνα και καλοκαίρι, να έχεις μια τετράδα χειμερινών ελαστικών μόνο για τους μήνες μεταξύ Νοεμβρίου και Μαρτίου. Με τα CrossClimate+ κάτι τέτοιο θα αποτελέσει μια ανάμνηση, καθώς είναι ασφαλή σε όλες τις καιρικές συνθήκες, είναι κατάλληλα για χιόνι, από το πρώτο μέχρι το τελευταίο χιλιόμετρο, για να έχεις ήσυχο το μυαλό και να ξέρεις πως θα φτάσεις πάντοτε στον προορισμό σου.

Μη μπερδέυεις, και κυρίως μην συγκρίνεις το νέο αυτό ελαστικό της Michelin με τα όλων εποχών (all season) ελαστικά. Το CrossClimate+ δεν ανήκει σε αυτήν την κατηγορία, καθώς τα all season ελαστικά υστερούν στις επιδόσεις το καλοκαίρι, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση δεν ισχύει, καθώς αυτό δεν κάνει κανένα συμβιβασμό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι επιδόσεις όλων των ελαστικών εξελίσσονται με τη χρήση και, παρότι κάποιες επιδόσεις των ελαστικών μπορεί να βελτιώνονται καθώς φθείρεται το ελαστικό, όπως η αντίσταση στην κύλιση, οι περισσότερες φθίνουν. Αυτό ισχύει κυρίως για την πρόσφυση σε βρεγμένο και σε χιονισμένο οδόστρωμα. Σύμφωνα με την γαλλική εταιρία, το CrossClimate+ επιβεβαιώνει τις επιδόσεις του στο στεγνό οδόστρωμα και τη θέση του ως premium καλοκαιρινό ελαστικό. Παράλληλα, προσφέρει ακόμα περισσότερα, όσον αφορά στις χειμερινές επιδόσεις, εξασφαλίζοντας εξαιρετικό επίπεδο πρόσφυσης στο χιόνι, από το πρώτο μέχρι το τελευταίο χιλιόμετρο. Όταν είναι καινούριο, η πρόσφυση του στο χιόνι είναι στο ίδιο επίπεδο με τα κυριότερα premium ανταγωνιστικά προϊόντα. Όταν φθαρεί, οι επιδόσεις του αλλάζουν ελάχιστα, ενώ οι επιδόσεις των premium ανταγωνιστών σημειώνουν σημαντική πτώση.

Εμπειρία

Εν ολίγοις, το Michelin CrossClimate+ συνδυάζει τις καλύτερες τεχνολογίες από τα καλοκαιρινά και τα χειμερινά ελαστικά, ενώ διασφαλίζει ένα υψηλό επίπεδο επιδόσεων που αντέχουν στο χρόνο. Αυτά είναι τα λεγόμενα της εταιρίας, και για να διαπιστωθούν από πρώτο χέρι τοποθετήσαμε μια τετράδα Michelin CrossClimate+ σε ένα Renault Clio, που από τον Νοέμβριο του 2014 έχει διανύσει μέχρι την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές 79.302 χλμ. Η τοποθέτηση έγινε στην Γλυφάδα, την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, με το αυτοκίνητο να είχε τότε 70.917 χλμ., σε μια άκρως διαδεδομένη διάσταση για τα μοντέλα του b-segment, 195/55 με τροχούς 16 ιντσών.

Το παρόν άρθρο είναι το πρώτο -από τα συνολικά τέσσερα- που αξιολογεί την συμπεριφορά και την αντοχή των ελαστικών της Michelin σε βάθος ενός έτους. Όπως καταλαβαίνεις οι καιρικές συνθήκες του συγκεκριμένου διαστήματος είναι ίσως οι πιο μικτές μέσα στην διάρκεια ενός χρόνου. Οι καύσωνες του καλοκαιριού έδωσαν την θέση τους στις πιο φυσιολογικές θερμοκρασίες του Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, ενώ τον Νοέμβριο ήρθαν και οι πρώτες έντονες βροχοπτώσεις.

Ο συμβιβασμός είναι μια λέξη που συχνά συνδέεται με τα all-season ελαστικά. Για τα CrossClimate+ είναι απλά μια άγνωστη λέξη. Αν εξαιρέσεις μερικά “γλιστρήματα” της πρώτης εβδομάδας τοποθέτησης, που η άσφαλτος της Αττικής ήταν καυτή και το πέλμα ακόμα δεν είχε “στρώσει”, η μετέπειτα συμπεριφορά του στο στεγνό είναι υποδειγματική, καθώς φρενάρει όπως ένα θερινό ελαστικό, γιατί τέτοιο είναι. Ακόμα, η -εκ των πραγμάτων- σχετικά σφιχτή ρύθμιση των αναρτήσεων του Clio, έχει ελαφρώς μαλακώσει, σε σχέση με τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης, χωρίς φυσικά να αλλάζει άρδην την συμπεριφορά του αυτοκινήτου.

Η ιδιαίτερα απαιτητική σπορ οδήγηση δεν είναι το σημείο της υπεροχής των ελαστικών, αλλά τα επίπεδα πρόσφυσης φάνηκαν αρκετά υψηλά σε κάθε είδους δρόμου που οδηγήθηκε το αυτοκίνητα. Τόσο στην πόλη, όσο και στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο. Δεν “γράφονται” αλλιώς τόσα χλμ. σε τόσο σύντομο διάστημα. Η κατευθυντικότητα του αυτοκινήτου είναι σαφώς βελτιωμένη, με το ήδη ακριβέστατο τιμόνι να νιώθει ακόμα πιο ενεργό στην γρήγορη οδήγηση. Εκεί που μέχρι στιγμής με έχει αφήσει απόλυτα ικανοποιημένο είναι οι επιδόσεις του σε βρεγμένους δρόμους. Πιο συγκεκριμένα, στους γεμάτους με λιμνάζοντα νερά δρόμους μας, σύνηθες φαινόμενο μετά από έντονη βροχόπτωση, δεν εμφανίζει κανένα ίχνος υδρολίσθησης και “ψαρέματος” του τιμονιού.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις για αντίσταση στην κύλιση, που επηρεάζει την οικονομία καυσίμου, είναι αντίστοιχο με ένα premium καλοκαιρινό ελαστικό. Η πραγματικότητα, όμως, έδειξε ότι η μέση κατανάλωση από το καλοκαίρι έχει μείνει αμετάβλητη, και σταθερή στα 4,7 λίτρα/100 χλμ.. Αυτό ίσως σημαίνει ότι η κατανάλωση έχει αυξηθεί κατά 0,2 λίτρα/100 χλμ., καθώς θεωρητικά θα περίμενες μια μικρή μείωση της με την μη χρήση του αυτόματου κλιματισμού. Αυτά, όμως, θα αξιολογηθούν σε βάθος χρόνου.

Κλείνοντας

Είμαι της άποψης ότι μπορείς να κάνεις μια μικρή θυσία οικονομίας από οπουδήποτε αλλού, αλλά όχι από τα ελαστικά του αυτοκινήτου σου, ειδικά όταν μέσα σε αυτό βάζεις φίλους και οικογένεια. Μια φορά θα χρειαστεί να πάρεις το μέγιστο της απόδοσης των ελαστικών/φρένων/αμορτισέρ, αλλά να είσαι σίγουρος ότι αυτή η φορά -μαζί με τα σωστά αντανακλαστικά/αντίδραση σου- είναι που θα σε κάνει να ξεχάσεις κάθε ευρώ που θα έχεις δαπανήσει για την σωστή συντήρηση του αυτοκινήτου σου.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Παρατείνεται και ενισχύεται το πρόγραμμα “Κινούμαι Ηλεκτρικά 2”

Την ενίσχυση του προγράμματος "Κινούμαι Ηλεκτρικά 2", που αφορά στη χορήγηση κινήτρων για την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων από ιδιώτες, προβλέπει τροποποίηση Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Συγκεκριμένα,...

Διόδια: Συμφωνία κυβέρνησης – παραχωρησιούχων για αυξήσεις ύψους 6-8% από το 2024

Σε συμφωνία φαίνεται πως οδηγούνται η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και οι παραχωρησιούχοι σχετικά με τις αυξήσεις διοδίων καθώς, όπως λένε πληροφορίες,...

Ξεκίνησε η παραγωγή του Ineos Grenadier Quartermaster

Τέσσερις μήνες μετά τα αποκαλυπτήρια στο Goodwood Festival of Speed, η Ineos Automotive ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη της παραγωγής της pickup έκδοσης του Grenadier,...

Πόσα άλογα παράγει ένα άλογο;

Ο ίππος είναι μονάδα που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της ισχύος των μηχανών. Υπάρχουν διάφοροι ορισμοί για τον ίππο, όμως σήμερα χρησιμοποιείται περισσότερο αυτός...