Επίσημο: McLaren Senna, με 800 άλογα

Σχετικά άρθρα

Η McLaren, όπως είχε ανακοινώσει, μόλις παρουσίασε ένα ακόμη μοντέλο της Ultimate Series, το Senna. Αυτό που μέχρι πρότινος γνωρίζαμε με τη κωδική ονομασία P15, αποτίει φόρο τιμής στον Βραζιλιάνο θρύλο της F1, Ayrton Senna da Silva, καθώς σύμφωνα με την βρετανική εταιρία, το νέο της μοντέλο είναι το πιο ακραίο, νόμιμο για κυκλοφορία σε δημόσιους δρόμους “αγωνιστικό” αυτοκίνητο που κατασκεύασε ποτέ η εταιρία με έδρα το Woking, κάτι που σημαίνει ότι είναι πιο ειδικό από την P1 GTR.

Θα κάνει το ντεμπούτο του τον ερχόμενο Μάρτιο, στην έκθεση της Γενεύης, με την McLaren να κατασκευάζει -χειροποίητα- 500 αυτοκίνητα. Όλα εξ αυτών έχουν βρει το νέο τους γκαράζ, αφού πρώτα οι τυχεροί πελάτες έδωσαν 750.000 λίρες Αγγλίας (με φόρους), ήτοι €853.000, για να το αποκτήσουν.

Όμορφο σίγουρα δεν το λες, παρότι αυτό είναι υποκειμενικό, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το McLaren Senna έχει μια ασυνήθιστη σχεδίαση, ως αποτέλεσμα του να γίνει το σώμα όσο το δυνατόν πιο κομψό, ώστε αυτό να ενισχύσει την απόδοση. Με λίγα λόγια αντιπροσωπεύει στο έπακρο την επιτομή της αρχής “form follow function”, σε μια προσπάθεια να έχει ταυτόχρονα μειωμένη αεροδυναμική αντίσταση, αλλά και μέγιστη ψύξη των μηχανικών μερών.

Οπτικά, το McLaren Senna σοκάρει. Διαθέτει άκρως επιθετικό bodykit, με οργανικά σχήματα που έδωσαν τη θέση τους σε μια γλώσσα σχεδίασης που σκοπίμως επιδιώκει την απόλυτη απόδοση. Κοιτώντας το από ψηλά, το σώμα του έχει το πιο αποτελεσματικό σχήμα της φύσης, μια σταγόνα νερού. Τα στοιχεία του αμαξώματος “κουμπώνουν” πάνω στην καμπίνα για να παρέχουν καλύτερο αεροδυναμικό συντελεστή, με τους σχεδιαστές της McLaren να πηγαίνουν στα άκρα με τα ανοίγματα του σώματος, ώστε να μειώσουν το βάρος τόσο οπτικά όσο και πρακτικά.

Το McLaren Senna εισάγει μια νέα γενιά πρωτοποριακής εμπρός και πίσω ενεργής αεροδυναμικής, αυξάνοντας την κάθετη πίεση και τον έλεγχο αεροδυναμικής, ώστε να εξασφαλίσει ότι η απόδοση του αυτοκινήτου μπορεί να αξιοποιηθεί πλήρως. Κάθε στοιχείο του σχεδιασμού του αμαξώματος, από το μπροστινό splitter έως τον carbon διπλό διαχύτη στο πίσω μέρος, έχει σχεδιαστεί για να βελτιστοποιεί την υποπίεση και την αεροδυναμική ισορροπία, είτε κατά το φρενάρισμα, είτε μέσα στην στροφή, είτε πατώντας βαθιά το γκάζι στην εξόδο της στροφής.

Οι πόρτες διαθέτουν γυάλινα παράθυρα δύο τεμαχίων, με σταθερό άνω μέρος και μικρότερο τμήμα ανοίγματος κάτω. Τόσο το πάνω μέρος της πόρτας (ουσιαστικά τμήμα της οροφής), όσο και το κάτω μισό της πλευράς της πόρτας μπορούν να είναι από γυαλί, ως αντικατάσταση των carbon πάνελ, που είναι στη στάνταρ επιλογή. Αυτό ενισχύει την αίσθηση του χώρου μέσα στην καμπίνα, με το χερούλι της πόρτας, καθώς και οι διακόπτες των παραθύρων να βρίσκονται δίπλα στο κουμπί εκκίνησης του κινητήρα, σε μια carbon κονσόλα πάνω από το κεφάλι του οδηγού.

Οι απαιτήσεις για την ψύξη των μηχανικών μερών έπαιξαν εξίσου σημαντικό ρόλο στο συνολικό σχεδιασμό του McLaren Senna. H τεράστια πίσω αεροτομή αποτελείται από διπλά στοιχεία, κατασκευασμένη από ανθρακονήματα, και το ύψος της από το δρόμο φτάνει τα 1.219 χλστ., όταν το αυτοκίνητο είναι ακίνητο. Είναι υδραυλικά ενεργοποιημένη, και έχει επιφάνεια μεγαλύτερη από 6.500 τ.εκ., με το πτερύγιο να προσαρμόζεται συνεχώς για τη βελτιστοποίηση της κάθετης δύναμης και αεροδυναμικής ισορροπίας, ενώ λειτουργεί και ως αερόφρενο.

Η εξάτμιση είναι κατασκευασμένη από inconel και τιτάνιο, με τη γωνία των σωλήνων της να κατευθύνουν τα καυσαέρια μακριά από την πίσω πτέρυγα. Τα λεπτότατα πίσω LED φώτα συμβάλλουν και αυτά στην αεροδυναμική απόδοση του πίσω μέρους, όπως κάθε τι πάνω στο αμάξωμα.

Το αυτοκίνητο βασίζεται στο carbon πλαίσιο Monocage III, που αποτελεί μια περαιτέρω εξέλιξη της δομής της McLaren 720S, και το ισχυρότερο monocoque πλαίσιο που κατασκευάστηκε ποτέ από την McLaren για ένα αυτοκίνητο δρόμου. Κάθε μέρος του αμαξώματος είναι κατασκευασμένο από carbon, με αποτέλεσμα το Senna να είναι το ελαφρύτερο McLaren, με το συνολικό βάρος να φτάνει μόλις τα 1.198 κιλά στεγνό (χωρίς υγρά).

Μηχανικά, χρησιμοποιεί τον ίδιο biturbo 4.0-λιτρο V8 κινητήρα της 720S, αλλά στην συγκεκριμένη περίσταση αποδίδει 80 άλογα παραπάνω, φτάνοντας τα 800, με την ροπή να είναι 800 Nm (+30 Nm σε σχέση με την 720S). Η βρετανική εταιρία δεν ανακοίνωσε νούμερα επιδόσεων, αλλά μπορείς να φανταστείς ότι το τελευταίο δημιούργημα από την McLaren θα είναι ένας απόλυτος πύραυλος, δεδομένων των τεχνικών προδιαγραφών. Ακόμα, ο ανιψιός του Ayrton Senna, Bruno Senna, συμμετείχε άμεσα κατά την διαδικασία ανάπτυξης και εξέλιξης του αυτοκινήτου.

Το σύστημα πέδησης του McLaren Senna είναι το πιο εξελιγμένο που έχει τοποθετηθεί σε αυτοκίνητο της εταιρίας, καθώς χρησιμοποιεί κεραμικούς δίσκους και τεχνολογίες προερχόμενες από τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Ακόμα, φοράει ζάντες ενός σχεδίου, κατασκευασμένες από εξαιρετικά ελαφριά κράματα, και διαθέτουν σύστημα με κεντρικό μπουλόνι. Τέλος, πατάει σε ειδικά ελαστικά P Zero Trofeo R, που έχουν αναπτυχθεί σε συνεργασία με την Pirelli, και είναι σχεδιασμένα για χρήση σε πίστας, αλλά είναι νόμιμα και στον δρόμο.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Τα ηλεκτρικά θα κοστίζουν λιγότερο από αυτά με κινητήρες εσωτ. καύσης το 2027, αλλά θα έχουν πολύ μεγαλύτερο κόστος επισκευής

Το κόστος κατασκευής των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μειώνεται ταχύτερα από ό,τι αναμένει η Ford και σύμφωνα με την πρόβλεψη της Gartner, μιας αμερικανικής εταιρείας τεχνολογικής...

Η Renault δεν θα προσφέρει μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα από το 2030

Στις αρχές του 2022 η Renault είχε ανακοινώσει πως έως το 2030 η εταιρία θα μεταμορφωθεί σε μια αμιγώς ηλεκτρική εταιρία για την αγορά...

Η κατήγορος του Christian Horner έκανε επίσημη καταγγελία στη FIA

Νέο κεφάλαιο στην υπόθεση Christian Horner, με την γυναίκα κατήγορο να έχει κάνει επίσημη καταγγελία για τη συμπεριφορά του στη FIA, ενώ ετοιμάζεται να...
Autoblog.gr