Με πάνω από τους μισούς Βρετανούς να τάσσονται σήμερα κατά του Brexit, η παραγωγή και η ζήτηση αυτοκινήτων στις τάξεις του Ηνωμένου Βασιλείου συνεχίζουν να έχουν πτωτική πορεία. Σύμφωνα με τον οργανισμό κατασκευαστών και εμπόρων αυτοκινήτων (SMMT), ο κύριος λόγος είναι η αβεβαιότητα της επόμενης μέρας του Brexit, καθώς επίσης και του μπερδέματος που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την φορολογία των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων.

Ο Νοέμβριος ήταν ο τέταρτος συνεχόμενος μήνας που τα εργοστάσια της Μεγάλη Βρετανία κατασκεύασαν λιγότερα αυτοκίνητα σε σχέση με πέρυσι, με τον εντέκατο μήνα να σημειώνει πτώση 4,6% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του περασμένου έτους. Ακόμα χειρότερη, όμως, είναι η πτώση των τελευταίων 12 μηνών για την εγχώρια αγορά, που αγγίζει το 28,1%.

Σύμφωνα με τον SMMT, τα 24.276 από τα 161.490 αυτοκίνητα πουλήθηκαν στην Αγγλία, με τα υπόλοιπα -περίπου το 85%- να εξάγονται. Το “κερασάκι της τούρτας” έρχεται από τις συνολικές πωλήσεις, με τον Νοέμβριο να σημειώνει μείωση 11,2% σε σχέση με το 2016, και να είναι ο όγδοος συνεχόμενος μήνας με αρνητικό πρόσημο στις πωλήσεις.