Η Ford έγινε η πιο πρόσφατη αυτοκινητοβιομηχανία που κατηγορείται πως χειραγωγεί τις εκπομπές ρύπων κάποιων diesel μοντέλων της. Σύμφωνα με το Bloomberg αρκετοί ιδιοκτήτες F-250 Super Duty και F-350 Super Duty προχώρησαν σε μήνυση κατά της Μπλε Οβάλ εταιρίας καθώς ισχυρίζονται πως τα οχήματά τους παράγουν πολύ περισσότερες εκπομπές ρύπων από αυτές που ανακοινώνει η εταιρία.

Σύμφωνα με την μήνυση, 500.000 Super Duty της Ford, παραγωγής μεταξύ 2011 και 2017, εκπέμπουν 50 φορές περισσότερους ρύπους από το επιτρεπτό όριο. Η μήνυση κατατέθηκε χθες, Τέταρτη 10 Ιανουαρίου, σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Ντιτρόιτ και αναφέρει πως η Robert Bosch GmbH βοήθησε την Ford να αποκρύψει τις πραγματικές εκπομπές των μεγάλων pickup της, δημιουργώντας ένα λογισμικό που ρυθμίζει τα επίπεδα καυσίμων, την ανακυκλοφορία καυσαερίων, την πίεση του αέρα και τα ποσοστά έγχυσης ουρίας κατά τη διάρκεια των δοκιμών μέτρησης των εκπομπών.

Η Ford δηλώνει πως κανένα αυτοκίνητό της δεν διαθέτει παράνομο λογισμικό και πως θα “αμυνθεί εναντίον αυτών των αβάσιμων αξιώσεων”. Και η Bosch αρνείται τις κατηγορίες.