Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε επιπλέον αλλαγές στον ΚΟΚ της -μετά την μείωση του ορίου ταχύτητας στα 80 χλμ/ώρα– και πλέον είναι παράνομο όχι μόνο κάποιος να μιλά στο κινητό του τηλέφωνο ή να στέλνει μηνύματα ενώ βρίσκεται στο αυτοκίνητο σε δημόσιους δρόμους, αλλά απαγορεύεται να το χρησιμοποιεί ακόμη κι αν έχει σταματήσει στην άκρη του δρόμου, ανεξάρτητα με το αν εμποδίζει ή όχι την κυκλοφορία.

Σύμφωνα με έρευνες, ακόμα και η ανάγνωση ενός μηνύματος στην οθόνη του κινητού απαιτεί 5 δευτερόλεπτα, χρόνος στον οποίον, ένα όχημα που κινείται με 50 χιλιόμετρα την ώρα έχει καλύψει 70 ολόκληρα μέτρα.

Στο εξής, η αστυνομία θα μπορεί να παίρνει επί τόπου το δίπλωμα οδήγησης από όποιον οδηγό χρησιμοποιεί το κινητό του και παρανομεί περνώντας ένα κόκκινο φανάρι ή αγνοώντας την πινακίδα του stop. Η απλή χρήση κινητού, είτε το κρατά κανείς στο χέρι, είτε χρησιμοποιεί ακουστικά hands free ή ηχεία και έχει τα χέρια του ελεύθερα, θα τιμωρείται με πρόστιμο 135 ευρώ και ποινή 3 πόντων στο σύστημα του ΚΟΚ.

Ο οδηγός μπορεί να πάρει τηλέφωνο ή να στείλει SMS μόνο σε περίπτωση ατυχήματος ή βλάβης, ή αν έχει σταθμεύσει σε καθορισμένα σημεία.