Οι εισαγγελικές αρχές της Γερμανίας έκαναν χθες έρευνα στα κεντρικά γραφεία της BMW στο Μόναχο, στο κέντρο έρευνας και εξέλιξης της βαυαρικής φίρμας όσο και σε εργοστάσιο κινητήρων στην Αυστρία διερευνώντας το ενδεχόμενο χρήσης ύποπτου λογισμικού παραποίησης εκπομπών ρύπων.

Η BMW επιβεβαίωσε την «επίσκεψη» των περίπου 100 αστυνομικών, σημειώνοντας ωστόσο ότι το αντικείμενο και οι αιτίες της έρευνας εντοπίζονται σε «λανθασμένο λογισμικό» το οποίο οφείλεται σε προγραμματιστική αστοχία και αφορά περίπου 11.700 πετρελαιοκίνητες Σειράς 5 και Σειράς 7 που κατασκευάστηκαν μεταξύ 2012 και 2017 που φορούν τον 3,0-λιτρο εξακύλινδρο tri-turbo diesel κινητήρα.

Η εταιρία έχει απαντήσει ότι τα υπό διερεύνηση 11.700 οχήματα εξοπλίστηκαν κατά λάθος με το συγκεκριμένο λογισμικό που προοριζόταν για άλλα οχήματα και για μία αναβάθμιση που θα γινόταν μετά την πώληση των οχημάτων. Η BMW έχει ανακαλέσει και διορθώσει το ζήτημα, εγκαθιστώντας τη σωστή εκδοχή του λογισμικού, ενώ δηλώνει πως συνεργάζεται με τις αρχές στην έρευνα. 

Η ανακοίνωση της BMW είναι:

Το BMW Group επιβεβαιώνει ότι η εισαγγελία του Μονάχου ξεκίνησε έρευνα σχετικά με αναβάθμιση λογισμικού που χρησιμοποιήθηκε κατά λάθος σε περίπου 11.400 οχήματα BMW 750d και BMW M550d. Στις 20 Μαρτίου, υπάλληλοι του γραφείου εισαγγελέα επισκέφθηκαν δύο εγκαταστάσεις του BMW Group, με σκοπό την αναζήτηση στοιχείων για τους σκοπούς της έρευνας.

Σύμφωνα με προηγούμενη επικοινωνία, κατά τη διάρκεια εσωτερικών δοκιμών, το BMW Group αντελήφθη ότι ένα σωστό κατά τα άλλα εξελιγμένο λογισμικό είχε εγκατασταθεί σε μοντέλα για τα οποία ήταν ακατάλληλο. Γι’ αυτό, το BMW Group σχεδιάζει την ανάκληση 11.400 οχημάτων, για τα οποία θα διατίθεται διορθωμένο λογισμικό μόλις εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Όλα τα επόμενα βήματα θα πραγματοποιηθούν σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές.

Το BMW Group αντιμετωπίζει το θέμα με τη δέουσα σοβαρότητα και επιθυμεί να εξηγήσει την κατάσταση με κάθε λεπτομέρεια. Η εταιρία βρίσκεται σε πλήρη συνεργασία με τις αρχές. Επιπλέον, η εταιρία είχε ήδη ξεκινήσει εσωτερική έρευνα και εξυπακούεται ότι θα προωθήσει όλες τις πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει μέχρι τώρα στις αρχές. Το BMW Group εξακολουθεί να θεωρεί ότι η κατάσταση προκλήθηκε από εγκατάσταση λάθος λογισμικού και δεν πρόκειται για εσκεμμένη απόπειρα παραποίησης εκπομπών ρύπων.

Πολλά από τα επηρεαζόμενα οχήματα στην αρχή πουλήθηκαν με το σωστό λογισμικό και λειτούργησαν σωστά για πάνω από δύο χρόνια. Το λάθος λογισμικό χρησιμοποιήθηκε πολύ μετά την έναρξη παραγωγής των εν λόγω μοντέλων.