Περισσότεροι από 50.000 ιδιοκτήτες μοντέλων της VW κατέθεσαν μήνυση κατά της εταιρίας στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου, λόγω του σκανδάλου χειραγώγησης εκπομπών ρύπων.

Οι δικηγόροι των ιδιοκτητών υποστηρίζουν πως αυτή η μήνυση είναι η μεγαλύτερη ομαδική δράση (GLO – Group Litigation Order) που έχει γίνει ποτέ στη Μεγάλη Βρετανία, με την VW να παραδέχεται πως από τα 11 εκατ. αυτοκίνητά της που επηρεάζονται από το Dieselgate, τα 1,2 εκατ. εξ’αυτών βρίσκονται στη Μεγάλη Βρετανία. Οι δικηγόροι υποστηρίζουν πως η VW είπε ψέμματα στους καταναλωτές, προδίδοντας την εμπιστοσύνη τους προς αυτή.

Η βρετανική δικηγορική εταιρεία Slater and Gordon, η οποία εκπροσωπεί περισσότερους από 40.000 αιτούντες στη Βρετανία, ισχυρίζεται ότι η VW εξαπάτησε τους ανθρώπους να αγοράσουν αυτοκίνητα που παραβίαζαν τους κανονισμούς για τις εκπομπές ρύπων, εγκαθιστώντας σε αυτά παράνομο λογισμικό, το οποίο καλύπτει τις πραγματικές εκπομπές ρύπων. Η VW έχει ετοιμάσει νέο λογισμικό για τα επηρεαζόμενα αυτοκίνητά νέο λογισμικό, ενώ δηλώνει πως δεν παραβίασε κανένα βρετανικό νόμο με το παράνομο λογισμικό, με τους ιδιοκτήτες των μοντέλων να μην υπέστησαν οποιαδήποτε απώλεια.

Σύμφωνα με έρευνα την Slater and Gordon, περισσότεροι από 11.600 ιδιοκτήτες μοντέλων της VW συμφώνησαν να τοποθετήσουν το νέο λογισμικό, με το 50% να εκφράζει τελικά την λύπη του για την απόφαση αυτή, μιας και παρατήρησαν μειωμένη απόδοση, αυξημένη κατανάλωση και μικρότερη τελική ταχύτητα. Η δικηγορική εταιρία συνεχίζει λέγοντας πως η VW προσφέρει στους πελάτες της μια λύση που οι πελάτες υποστηρίζουν πως δεν λειτουργεί.

Αν το δικαστήριο αποφασίσει υπέρ των ιδιοκτητών, τότε και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες των επηρεαζόμενων μοντέλων θα μπορούν να κινηθούν κατά της VW, ανεξάρτητα με το αν το αυτοκίνητό τους (Volkswagen, Audi, Seat, Skoda) φόρεσε το νέο λογισμικό ή όχι.

H VW έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα δώσει στους Ευρωπαίους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων της που επηρεάζονται από το Dieselgate, αντίστοιχες αποζημιώσεις που έδωσε στους Αμερικάνους πελάτες της (χρηματική αποζημίωση αλλά και επαναγορά των αυτοκινήτων τους). Πριν δύο εβδομάδες, γερμανικό δικαστήριο, δικαίωσε έναν Γερμανό πολίτη ο οποίος κινήθηκε νομικά κατά της VW.