Η Shell στη νέα του έκθεση με τίτλο Sky (PDF), προτείνει έως το 2035 την πλήρη απαγόρευση των αυτοκινήτων που κινούνται με κινητήρες εσωτερικής καύσης που καταναλώνουν βενζίνη και πετρέλαιο, προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Ο πετρελαϊκός κολοσσός έχει ένα όραμα για το μέλλον. Συγκεκριμένα προτείνει έως το 2035, το 100% των νέων οχημάτων που θα πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Κίνα θα πρέπει να είναι οχήματα με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Το όραμα της Shell περιλαμβάνει επίσης αυτόνομα ηλεκτρικά οχήματα για τα κέντρα των πόλεων, νέους τρόπους για την κατασκευή φθηνών ηλεκτρικών μοντέλων και βελτίωση στις υποδομές.

Η Shell παραδέχεται πως ακόμη και αν το παραπάνω όραμά της είναι επιτυχής, οι οδικές εμπορευματικές μεταφορές θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο ως καύσιμο μέχρι την δεκαετία του 2050. Η Shell πιστεύει πως τα αυτοκίνητα που κινούνται σε όλο τον κόσμο και διαθέτουν κινητήρες εσωτερικής καύσης θα πρέπει να μειωθούν στο μισό στο διάστημα μεταξύ 2020 και 2050, ενώ έως το 2070 πρέπει να μειωθούν κατά 90%.

Παράλληλα η Shell πιστεύει και στο υδρογόνο, παρότι οι εταιρίες έχουν ρίξει κυρίως το βάρος τους στην ανάπτυξη ηλεκτρικών οχημάτων, θεωρώντας πως θα πρέπει να διαδραματίσει τον ρόλο του για ένα καθαρότερο περιβάλλον. Η Shell υποστηρίζει πως κάθε πρατήριο καυσίμων του σήμερα που διαθέτει εγκαταστάσεις βενζίνης, πετρελαίου, φυσικού αερίου και LPG, μπορεί εύκολα να εγκαταστήσει συστήματα ανεφοδιασμού υδρογόνου.

Η Shell λέει πως η έκθεση Sky σχεδιάστηκε προκειμένου να λειτουργήσει ως “έμπνευση” για τις κυβερνήσεις, τις βιομηχανίες και τον κόσμο γενικότερα.

 • τι λετε ρε λαμογια … και εγω που υπολογιζω να παρω αυτοκινητο το 2020 και να το κρατησω 30 χρονια …θα ειμαι υποχρεομενος επειδη δεν θα βρισκω βενζινη σε 15 χρονια να παρω καινουργιο αμαξι ;;;

  • OxidEEE

   Αν δε θα βρίσκεις βενζίνη σε 15 χρόνια κράτα το το αμάξι,δε σου λέει κανείς τίποτα.

 • ποιοςζει ποιος πεθαινει μεχρι το 2050 !!! αλλες 10 φορες θα τα αλλαξουνε τα σχεδια τους μεχρι τοτε !!!

  • GiannisGarolakos

   Και βάλε

 • Mitsos Ribopaido

  Μετα παμε σε υδρογονο που παλι θα το ελεγχουνε…

  • OxidEEE

   Δηλαδή?

  • petrollhead

   Οι πετρελαιοβιομηχανίες επί χρόνια προωθούσαν το πετρέλαιο και μέσα από lobbing ήθελαν να καθυστερήσουν τον εξηλεκτρισμό. Τώρα που στο πετρέλαιο βλέπουν ένα τέλος στον ορίζοντα θέλουν πάση θυσία να καθιερωθούν τα υδρογονοκίνητα οχήματα αντί των ηλεκτρικών. Και αυτό γιατί έτσι θα μπορούν να “παίζουν μπάλα” όπως και πριν, μόνο που αντι για πετρέλαιο θα παράγουν και θα διανέμουν υδρογόνο. Αν καθιερωθούν τα ηλεκτρικά η πλειοψηφία των πελατών τους θα στραφεί σε παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία παράγεται πολύ πιο εύκολα και έτσι θα χάσουν το μονοπώλιό τους και το όμορφο καρτέλ του OPEC θα πάθει ζημιά…

  • γιατι το ρευμα πως θα παραγεται ;;; και απο ποιους εν τελη ;;;

  • petrollhead

   Από αυτούς που το παράγουν και σήμερα. Αλλά μάλλον και οι πετρελαιάδες στο μέλλον θα επεκταθούν και στην παραγωγή ρεύματος. Το πρόβλημά τους όμως είναι ότι τότε θα πρέπει να μοιράζονται το μερίδιο της αγοράς του ρεύματος και με τους υπόλοιπους παραγωγούς και όχι μεταξύ τους. Αλλά το χειρότερο για αυτούς είναι ότι δεν θα μπορούν από κοινού να μειώνουν την παραγωγή ρεύματος για να χειραγωγούν την τιμή του όπως κάνουν τώρα με το πετρέλαιο ή θα μπορούσαν με το υδρογόνο.