Κίνα: Ετοιμάζεται έξυπνος δρόμος που θα φορτίζει τα ηλεκτρικά μοντέλα

Σχετικά άρθρα

Στην πόλη Τζινάν της Κίνας, υπάρχει ένα τμήμα αυτοκινητόδρομου στο οποίο καθημερινά τον χρησιμοποιούν περίπου 45.000 οχήματα. Μια εταιρεία που ονομάζεται Qilu Transportation Development Group, έχει τοποθετήσει σε περίπου 1,1 χλμ του συγκεκριμένου αυτοκινητοδρόμου, μια τεχνολογία στο οδόστρωμα που παράγει και αποθηκεύει ηλεκτρική ενέργεια η οποία χρησιμοποιείται για τον φωτισμό του αυτοκινητόδρομου, όπως επίσης και για τις ανάγκες 800 σπιτιών.

Η εταιρία έχει ως στόχο να κάνει τον συγκεκριμένο δρόμο έξυπνο και να μπορεί να παρέχει ακριβέστερες ενημερώσεις και χαρτογράφηση της κυκλοφορίας, αλλά και να μπορεί να φορτίζει ασύρματα τις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων που θα τον διασχίζουν.

Η εταιρία έχει τοποθετήσει σε δύο λωρίδες του δρόμου ένα διαφανές υλικό αλλά και φωτοβολταϊκά πάνελ. Υπάρχει επίσης χώρος να φιλοξενηθούν καλώδια για επαγωγική φόρτιση, καθώς και αισθητήρες που μπορούν να παρακολουθούν τη θερμοκρασία, την κυκλοφορία και το βάρος.

Το χρονικό πλαίσιο πάντως για το πότε αυτές οι τεχνολογίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ευρέως είναι κάτι που για την ώρα δεν έχει καθοριστεί. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το εξαιρετικά υψηλό κόστος παραγωγής και το μικρό ποσοστό ηλεκτρικών αυτοκινήτων που κινούνται στους δρόμους. Σήμερα το κόστος παραγωγής του συγκεκριμένου δρόμου ανέρχεται στα 900 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ η εταιρία θέλει το κόστος αυτό να μειωθεί στα 387 ευρώ ώστε να είναι βιώσιμο.

ΠηγήBloomberg

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η Nissan παρουσιάζει την πιλοτική γραμμή παραγωγής μπαταριών στερεάς κατάστασης

Η Nissan παρουσίασε σήμερα την -υπό κατασκευή- πιλοτική γραμμή παραγωγής μπαταριών στερεάς κατάστασης στο εργοστάσιό της στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας. Η πιλοτική γραμμή στοχεύει...

Suzuki: Παραγωγή 30 εκατομμυρίων αυτοκινήτων στην Ινδία

Η Suzuki ανακοίνωσε ότι η συσσωρευμένη παραγωγή αυτοκινήτων ξεπέρασε τις 30 εκατομμύρια μονάδες στην Ινδία στο τέλος Μαρτίου. Η Ινδία γίνεται η δεύτερη χώρα -μετά...