Και ενώ η BMW είχε ανακοινώσει ότι θα παρουσιάσει την M2 Competition στις 25 του μηνός, οι διαρροές που έγιναν τις τελευταίες ημέρες την “ανάγκασαν” να δώσει σήμερα όλες τις επίσημες λεπτομέρειες του αυτοκινήτου. Με την M2 Competition η γερμανική εταιρία αντικαθιστά την “απλή” Μ2, με το λανσάρισμα της να ορίζεται προς τα μέσα του καλοκαιριού, χωρίς να έχει ανακοινωθεί η τιμή.

1Κινητήρας

Με τη BMW να κάνει αλλαγές που βελτιώνουν συνολικά το αυτοκίνητο, ξεκινάμε από τον κινητήρα. Πλέον κάτω από το καπό υπάρχει ο 3-λιτρος TwinPower Turbo εξακύλινδρος σε σειρά κινητήρας (S55), των Μ3/Μ4 Competition, αλλά αντί για 431 άλογα στην συγκεκριμένη περίπτωση αποδίδει 410 στις 5.250 σ.α.λ., με την ροπή να φτάνει τα 550 Nm από τις 2.350 σ.α.λ., με την συνολική απόδοση να έχει αυξηθεί κατά 40 άλογα και 85 Nm ροπή.

Ο κινητήρας της “baby M” συνεχίζει να συνδυάζεται είτε με ένα 6-τάχυτο χειροκίνητο κιβώτιο, είτε με ένα 7-τάχυτο διπλού συμπλέκτη, με την κίνηση φυσικά να γίνεται στον πίσω άξονα. O κινητήρας “φοράει” έναν ελαφρύ σφυρήλατο στροφαλοφόρο άξονα, ενώ ειδική επικάλυψη των κυλίνδρων επιτρέπουν τον κόφτη να αγγίζει την γραμμή των 7.600 στροφών.

Ο νέος κινητήρας έχει αυξημένη ανάγκη για πρόσθετη ψύξη, με την M2 Competition να διαθέτει ένα κεντρικό ψυγείο, δύο μικρά στα άκρα της μετόπης και ένα επιπλέον ψυγείο λαδιού που εξασφαλίζει τη σωστή λίπανση ακόμα και σε στροφές που ανεβαίνουν αρκετά τα G. Τα αυτοκίνητα με το αυτόματο M DCT κιβώτιο έχουν ένα επιπλέον ψυγείο μετάδοσης. Αποτέλεσμα αυτών είναι το αυξημένο βάρος του αυτοκινήτου από τα 1.495 κιλά στα 1.550 κιλά, ενώ μη ξεχνάς ότι πλέον διαθέτει δύο monoScroll turbos, αντί του ενός που υπάρχει στην Μ2.

2Επιδόσεις

Περνώντας στις επιδόσεις, η M2 Competition είναι ελάχιστα ταχύτερη, καθώς η χειροκίνητη έκδοση χρειάζεται 4,4 δευτ. για να ολοκληρώσει το 0-100 χλμ/ώρα, ενώ η αυτόματη 4,2 δευτ., με τα νούμερα να είναι κατά 0,1 δευτ. καλύτερα σε σχέση με το υπάρχον μοντέλο.

Η τελική δεν αλλάζει, καθώς περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 χλμ/ώρα. Με το πακέτο M Driver, όμως, ο περιοριστής της τελικής έχει πλέον οριστεί στα 280 χλμ/ώρα, όταν στην “απλή” Μ2 έφτανε τα 270 χλμ/ώρα.

3Αλλαγές στο στήσιμο

Οι μηχανικοί της BMW έχουν βελτιώσει το στήσιμο του αυτοκινήτου με πολυάριθμες αναβαθμίσεις. Αρχικά έχουν τοποθετήσει τους εμπρός και πίσω αλουμινένιους άξονες από τις Μ3/Μ4, ενώ ανοίγοντας το καπό θα δεις την ίδια carbon (CFRP) μπάρα θόλων που υπάρχει στις M3/M4, και ζυγίζει μόλις 1,5 κιλό και βελτιώνει σημαντικά την ακρίβεια των χειρισμών του επαναπρογραμματισμένου ηλεκτρομηχανικού συστήματος διεύθυνσης.

Στον πίσω άξονα υπάρχει το Active M Differential, με το συγκεκριμένο διαφορικό να μπορεί να προσαρμόσει το “κλείδωμα” του ανάλογα με την κατάσταση οδήγησης, ενώ ένα μικρό ηλεκτρικό μοτέρ μπορεί να κλειδώσει πλήρως το διαφορικό σε μόλις 150 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Το σύστημα ελέγχου της ευστάθειας έχει επαναπρογραμματιστεί για τη M2 Competition και, όπως συμβαίνει σε όλα τα M αυτοκίνητα, έχει πρόγραμμα M Dynamic Mode που επιτρέπει ελεγχόμενο driftάρισμα.

4Εμφάνιση

Αισθητικά, η BMW δεν έχει κάνει μεγάλες αλλαγές στην M2 Competition. Δεν τις χρειαζόταν άλλωστε. Έτσι, τα μαύρα “νεφρά” της μάσκας είναι ελαφρώς πιο πλατιά, που επιτρέπουν να περάσει περισσότερος αέρας για την ψύξη των μηχανικών μερών. Ακόμα, ο προφυλακτήρας είναι επανασχεδιασμένος για μεγαλύτερη κάθετη πίεση του εμπρός μέρους, ενώ υπάρχουν αεροδυναμικά καπάκια στους εξωτερικούς καθρέφτες.

Η γερμανική εταιρία έχει τοποθετήσει ένα νέο σύστημα εξάτμισης, το οποίο διαθέτει δύο ηλεκτρονικά ελεγχόμενα κλαπέτα, που ανοίγουν και κλείνουν ανάλογα με το επιλεγμένο πρόγραμμα οδήγησης. Έτσι, ο ήχος του εξακύλινδρου κινητήρα της M2 Competition γίνεται ακόμα πιο δυνατός και εθιστικός, με τις τετραπλές απολήξεις να είναι σε μαύρο χρώμιο.

5Εσωτερικό

Στο εσωτερικό, οι σημαντικότερες αλλαγές εντοπίζονται στην τοποθέτηση των νέων M Sport καθισμάτων, προερχόμενα απευθείας από τις Μ3/Μ4. Ακόμα, στο τιμόνι τοποθετούνται τα κόκκινα Μ1 και Μ2 κουμπιά, που σου επιτρέπουν να έχει προρυθμίσει κάποιες παραμέτρους του αυτοκινήτου, ώστε να μπορείς να τα επιλέξεις εύκολα. Κόκκινο μπορεί να είναι και το start/stop button, ενώ φυσικά υπάρχουν σε διάφορα σημεία τα λογότυπα M2 Competition, με τις Alcantara επενδύσεις και τις ειδικές ζώνες με τις BMW M λωρίδες να ολοκληρώνουν την εικόνα του εσωτερικού.

6Φρενάρες

Κλείνοντας, το αυτοκίνητο φοράει νέες 19άρες ζάντες, οι οποίες “ντύνονται” με Michelin Pilot Super Sport ελαστικά διαστάσεων 245/35 εμπρός και 265/35 πίσω. Από θέμα φρένων, στον εμπρός άξονα υπάρχουν τετραπίστονες δαγκάνες με δίσκους 380 χλστ. και διπίστονες πίσω με δίσκους 370 χλστ.

Προαιρετικά, όμως, η BMW τοποθετεί εξαπίστονες δαγκάνες με δίσκους 400 χλστ. εμπρός και τετραπίστονες πίσω με δίσκους 380 χλστ. Ακόμα, αναμένεται να προστεθούν και νέα χρώματα στην παλέτα, όπως το ασημί Hockenheim Silver και το πορτοκαλί Sunset Orange.