Σύμφωνα με τα στοιχεία μιας πανευρωπαϊκής έρευνας τα πιο ρυπογόνα οχήματα στην Ευρώπη βρίσκονται στη Τσεχία. Η έρευνα εξέτασε την συμβολή εκπομπών τοξικών αερίων από οχήματα σε 25 χώρες της Ευρώπης, χρησιμοποιώντας στοιχεία όπως τα ποσοστά χρήσης εναλλακτικών καυσίμων, τη μέση ηλικία των οχημάτων, τον αριθμό των οχημάτων ανά 1.000 κατοίκους και τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

1Πρωταθλήτρια η Τσεχία

Συνδυάζοντας τα μεμονωμένα αποτελέσματα, η μελέτη διαπίστωσε ότι πρωταθλητής στην ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η Τσεχία. Μια από τις βασικές αιτίες γι’αυτό είναι ότι στη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης κυκλοφορούν οχήματα ιδιαιτέρως κακής ποιότητας. Η μέση ηλικία ενός αυτοκινήτου είναι 14 χρόνια, έξι χρόνια περισσότερο από τον μέσο όρο της Βρετανίας.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Πολωνία και στην τρίτη η Εσθονία. Η Κροατία και η Σλοβακία ολοκληρώνουν την πεντάδα, κάνοντας την ανατολική Ευρώπη την πιο ρυπογόνο περιοχή στην ήπειρο.

2Η θέση της Ελλάδας

Οι Έλληνες οδηγοί βρέθηκαν να είναι από τους πιο καθαρούς στην Ευρώπη σκαρφαλώνοντας στην πρώτη δεκάδα, με τους πιο «πράσινους» οδηγούς να βρίσκονται στη Σουηδία.

Ο Fran Whittaker-Wood, δήλωσε:

Οι οδικές μεταφορές αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες πηγές ρύπανσης της ατμόσφαιρας και παρόλο που η έρευνά μας δείχνει ότι τα κακής ποιότητας οχήματα είναι ο παράγοντας που συμβάλλει περισσότερο στην εκπομπή τοξικών ουσιών, η πραγματικότητα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αντικαταστήσουν τα αυτοκίνητά τους με βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις, λόγω υψηλού κόστους.

Εάν οι κυβερνήσεις είναι διατεθειμένες να μειώσουν τα επίπεδα ρύπανσης των οχημάτων τότε χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για να καταστούν αυτά τα οχήματα πιο προσιτά σε όλους.

3Αναλυτικά οι 25 ευρωπαϊκές χώρες με τα πιο ρυπογόνα οχήματα είναι:

 1. Τσεχία
 2. Πολωνία
 3. Εσθονία
 4. Κροατία
 5. Σλοβακία
 6. Σλοβενία
 7. Ισπανία
 8. Ρουμανία
 9. Αυστρία
 10. Ουγγαρία
 11. Λουξεμβούργο
 12. Λετονία
 13. Ιταλία
 14. Λιθουανία
 15. Βέλγιο
 16. Γαλλία
 17. Γερμανία
 18. Ηνωμένο Βασίλειο
 19. Ελλάδα
 20. Πορτογαλία
 21. Ολλανδία
 22. Δανία
 23. Φινλανδία
 24. Ιρλανδία
 25. Σουηδία