Υπό προσωρινή κράτηση τέθηκε στη Γερμανία στέλεχος της Porsche, μετά από έρευνες στο πλαίσιο του σκανδάλου των παραποιημένων εκπομπών ρύπων, όπως δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι της εταιρείας και της εισαγγελίας.

Ο επικεφαλής της Porsche, Oliver Blume «ενημέρωσε τους υπαλλήλους για την προσωρινή κράτηση ενός στελέχους από την εισαγγελία της Στουτγάρδης», δήλωσε o εκπρόσωπος της εταιρείας.

Πρόκειται για τον Jorg Kerner, πρώην επικεφαλής κινητήρων στην Porsche, ο οποίος έως το 2011 εργαζόταν για λογαριασμό της Audi.

Χωρίς να προσδιορίζει την ταυτότητα του κρατούμενου, εκπρόσωπος της εισαγγελίας στη Στουτγάρδη επιβεβαίωσε τη σύλληψη ενός υπόπτου καθώς υπήρχε ο «κίνδυνος διαφυγής και απόκρυψης των αποδεικτικών στοιχείων», ακριβώς μετά τις έρευνες σε βάρος δύο στελεχών και ενός πρώην διευθυντή στην Porsche. Ο ύποπτος τέθηκε υπό κράτηση το βράδυ της Πέμπτης. Ο εισαγγελέας κατηγόρησε επίσης και τον Michael Steiner, πρώην επικεφαλής του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης.

Οι τρεις άνδρες αντιμετωπίζουν κατηγορίες απάτης και ψευδής διαφήμισης για τους κινητήρες ντίζελ που εφοδιαζόταν με το παράνομο λογισμικό. Ενώ η Porsche δεν δημιούργησε τους κινητήρες αυτούς, αυτοί οι τρεις άνδρες φέρεται πως γνώριζαν ότι οι συγκεκριμένοι κινητήρες δεν πληρούσαν τους κανονισμούς.

«Η Porsche δεν αναπτύσσει ούτε παράγει κινητήρες ντίζελ ή σχετικό λογισμικό», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της εταιρίας πολυτελών οχημάτων σε επιστολή του προς τους εργαζομένους που αναφέρθηκε στον Τύπο.

Πάνω από 160 αστυνομικοί και περίπου 30 δικαστικοί υπάλληλοι κινητοποιήθηκαν την περασμένη Τετάρτη σε μια μεγάλη επιχείρηση σε 10 περιοχές της Βαυαρίας και της Βάδης – Βυρτεμβέργης, αναφορικά με «ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου και ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Porsche» καθώς και έναν πρώην διευθυντή που προήλθε από την Audi, σύμφωνα με την εισαγγελία της Στουτγάρδης.