Το 2009, οι θάνατοι πεζών στους δρόμους των Η.Π.Α. ήταν στο χαμηλότερο σημείο τους, αλλά σύμφωνα με το αμερικάνικο ινστιτούτο ασφάλειας αυτοκινητοδρόμων (IIHS), μέχρι το 2016 είχαν αυξηθεί κατά 46%, αντιπροσωπεύοντας το 16% των συνολικών θανάτων σε τροχαία δυστυχήματα.

Έρευνα του IIHS αποκάλυψε ότι τα ατυχήματα με πεζούς όχι μόνο έχουν γίνει συχνότερα, αλλά και με περισσότερους νεκρούς. Αυτό, όμως, που είναι ανησυχητικό είναι ότι στα ατυχήματα με θανάτους πεζών είναι όλο και πιο πιθανό να εμπλέκεται ένα SUV, καθώς αυτά αυξήθηκαν κατά 81% την τελευταία δεκαετία, περισσότερο από κάθε άλλο τύπο οχήματος.

Το 2016, σκοτώθηκαν στις Η.Π.Α. 5.987 πεζοί, με τις κυριότερες αιτίες να καταγράφονται η απόσπαση της προσοχής πίσω από το τιμόνι, η ενασχόληση με το κινητό, ακόμη και η νομιμοποίηση της μαριχουάνας σε μερικές πολιτείες. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η αύξηση συμβαίνει κυρίως το βράδυ στα αστικά κέντρα και στις προαστιακές περιοχές, με τους πεζούς να χάνουν τη ζωή τους μακριά από διασταυρώσεις, σε πολυσύχναστους κεντρικούς δρόμους και λεωφόρους.

Σύμφωνα με τον IIHS οι πιο επικίνδυνες πόλεις είναι οι εξής: