Η Mazda ανακοίνωσε πως ο Akira Marumoto γίνεται ο νέος διευθύνον σύμβουλός της, ο οποίος θα οδηγήσει την εταιρεία σε αναζωογόνηση και αύξηση των κερδών, ενόψει της επιβράδυνσης της αγοράς των ΗΠΑ και του αυστηρού ανταγωνισμού στην Κίνα.

Ο Marumoto θα αντικαταστήσει τον Masamichi Kogai μετά την επικύρωση της αλλαγής στην ετήσια συνεδρίαση των μετόχων της 26ης Ιουνίου. Ο Kogai θα γίνει πρόεδρος μετά από πενταετή παραμονή στην τωρινή του θέση, στο πλαίσιο της οποίας οργάνωσε βαθύτερους δεσμούς με την Toyota. Και οι δύο τελευταίοι προκάτοχοι του Kogai, ως CEO, είχαν πενταετή θητεία

Η μεταβίβαση της ηγεσίας έρχεται εν μέσω μιας μετατόπισης της βιομηχανίας αυτοκινήτων προς τα αυτόνομα, συνδεδεμένα και ηλεκτρικά αυτοκίνητα και της αύξησης που έχει ο παράγων Κίνα, καθώς συρρικνώνεται η αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ. Η Mazda είναι μεταξύ των αυτοκινητοβιομηχανιών που εξαρτώνται από τις εξαγωγές της Ιαπωνίας, με λιγότερα από το ένα πέμπτο των εσόδων που παράγονται στο σπίτι.

Ο Marumoto θα επιβλέπει το στόχο της εταιρείας για αύξηση των ετήσιων πωλήσεων σε 2 εκατομμύρια οχήματα έως το 2024, από περίπου 1,6 εκατομμύρια τώρα. Η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ ως η μεγαλύτερη αγορά της Mazda πέρυσι. Τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν κατά περισσότερο από το ένα τρίτο από ένα ρεκόρ που κατέγραψε η εταιρεία στο δημοσιονομικό έτος 2016, όταν η αμερικανική αγορά έφθασε στο αποκορύφωμά της.