Είναι τα κλασσικά αυτοκίνητα μια ασφαλής επένδυση;

Σχετικά άρθρα

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι αγοράζουν κλασσικά αυτοκίνητα, βλέποντας τα ως επένδυση, ελπίζοντας πως θα τα πουλήσουν σε λίγα χρόνια σε κάποια δημοπρασία, βγάζοντας σημαντικά κέρδη. Είναι όμως τα κλασσικά αυτοκίνητα μια επένδυση;

Σύμφωνα με τους συμβούλους της Knight Frank (PDF) τα σπάνια κλασσικά αυτοκίνητα αναμένεται να συνεχίσουν να παράγουν πολλά χρήματα. Στα “συνηθισμένα” κλασικά αυτοκίνητα ωστόσο, ο χρόνος είναι σκληρός απέναντί τους.

Σύμφωνα με την Knight Frank, η αξία των κλασικών αυτοκινήτων έχει μειωθεί συνολικά κατά 1% κατά το διάστημα Μαρτίου 2017 και Μαρτίου 2018. Ο κυριότερος λόγος της πτώσης αυτής, σύμφωνα με τον Dietrich Hatlapa, ιδρυτής της Historic Automobile Group International (HAGI) είναι το γεγονός πως οι κερδοσκόποι έχουν αποσυρθεί από την αγορά. Ωστόσο η αξία τους τα τελευταία 5 χρόνια έχει αυξηθεί κατά 91%, και κατά 288% τα τελευταία 10 χρόνια.

Αν εξετάσουμε τα εμπορικά σήματα, τότε τα στοιχεία του HAGI δείχνουν ότι τα μοντέλα της Mercedes και της Porsche έχουν χάσει την αξία τους κατά -3,7% και -0,9% αντίστοιχα. Αυτό δεν ισχύει για την Ferrari, η οποία παραμένει τόσο δημοφιλής όσο ποτέ, με τα μοντέλα της να έχουν δει την αξία τους να αυξάνεται κατά μέσο όρο 5,4%.

Ενδιαφέρουσες είναι οι μέσες τιμές ορισμένων αυτοκινήτων. Μια Porsche 918 Spyder πωλείται για περίπου 1,5 εκατ. δολάρια, μια Porsche 959 για 1,1 εκατ. δολάρια, ενώ μια Carrera 2.7 RS Touring πωλείται για περίπου 600.000 δολάρια.

Τα κλασικά αυτοκίνητα που πωλούνται κατά μέσο όρο για περισσότερα από 5 εκατομμύρια δολάρια είναι κυρίως μοντέλα της Ferrari. Συγκεκριμένα, το 60% των κλασσικών αυτοκινήτων που πωλούνται σε τιμές άνω των 5 εκατ. δολαρίων έχουν το ανορθωμένο άλογο στο καπό τους.

Αν και η τιμή των κλασικών αυτοκινήτων αρχίζει να μειώνεται σιγά σιγά, τα στοιχεία των τελευταίων πέντε ετών ήταν εντυπωσιακά. Η τιμή ενός σύγχρονου σπάνιου supercar του σήμερα έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 200% τα τελευταία πέντε χρόνια. Η τιμή των προπολεμικών κλασικών έχει αυξηθεί κατά 110%, των μοντέλων του 1950/1960 κατά 225%, του 1970 κατά 200%, του 1980 κατά 190% και των supercars από τη δεκαετία του 1990 κατά 210%. Τα στοιχεία αυτά βασίζονται σε αυτοκίνητα που έχουν παραχθεί σε λιγότερες από 1.000 μονάδες.

Αυτοκίνητα όπως οι Ferrari 458 Speciale Aperta και Ferrari F12TDF, αυτοκίνητα που παρήχθησαν σε περιορισμένο αριθμό και η Ferrari τα έδωσε μονάχα σε πολύ πιστούς και καλούς πελάτες της, παρέχουν σημαντικά κέρδη στους ιδιοκτήτες τους που αποφασίζουν να τα πουλήσουν. Τα αυτοκίνητα που κόστισαν λιγότερο από 500.000 ευρώ καινούργια, πωλούνται ως μεταχειρισμένα με λίγα χιλιόμετρα για περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Στο σφυρί Honda S2000 του 2001 με μόλις 1.525 χλμ.

Το Honda S2000 είναι αναμφισβήτητα ένα διαχρονικό αυτοκίνητο και τα τελευταία χρόνια οι τιμές του έχουν αγγίξει την στρατόσφαιρα, καθώς δεν είναι λίγες οι...

Στο σφυρί η εξάτροχη Tyrrell P34 του Jody Scheckter

Ήταν Σεπτέμβρης του 1975 όταν η Tyrrell παρουσίασε το P34. Η καινοτομία του συγκεκριμένου μονοθέσιου δεν ήταν άλλη από το γεγονός πως είχε έξι...

Στο σφυρί ένα Acura NSX-T του 1996

Εάν κάποιος θέλει να επενδύσει σήμερα σε ένα αυτοκίνητο προκειμένου σε λίγα χρόνια από σήμερα να βγάλει ένα σημαντικό κέρδος, τότε θα πρέπει να...
Autoblog.gr