Προσωπική εκτίμηση, την οποία έχω εκφράσει επανειλημμένως στο παρελθόν, είναι ότι το καύσιμο του μέλλοντος είναι το υδρογόνο για την διοχεύτεση ενέργειας στους ηλεκτροκινητήρες. Η Toyota είναι πρωτοπόρος και σε αυτή τη μορφή έχοντας εδώ και κάποια χρόνια στην αγορά το Mirai.

Για το συγκεκριμένο project η Ιαπωνική εταιρία παρείχε την απαραίτητη υποστήριξη για την εξέλιξη του Energy Observer (Ενεργειακός Παρατηρητής). Αυτό είναι το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο πλοίο υδρογόνου χωρίς εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και λεπτών σωματιδίων παγκοσμίως. Το καταμαράν έχει μήκος 100 πόδια (30,5 μ.), πλάτος 42 πόδια και εκτόπισμα 28 τόνους.

Ο Ενεργειακός Παρατηρητής ξεκίνησε την Οδύσσεια του στη Γαλλία πέρυσι για μια αποστολή έξι χρόνων (2017-2022) για δοκιμές κίνησης από ανανεώσιμες πηγές. Θα επισκεφτεί 50 χώρες, πραγματοποιώντας 101 στάσεις, υπό την επιμέλεια του Victorien Erussard, ιδρυτή και κυβερνήτη και του Jerome Delafosse, υπεύθυνου αποστολής και δημιουργού των ντοκιμαντέρ.

Με την υποστήριξη της Toyota Ευρώπης, στοχεύει στην ολοκλήρωση της πρώτης περιήγησης του πλανήτη με καύσιμο υδρογόνο. Η τεχνολογική και επιστημονική αυτή πρόκληση αποσκοπεί στο να δοκιμάσει σε ακραίες συνθήκες προηγμένες τεχνολογίες που προδιαγράφουν τα ενεργειακά δίκτυα του αύριο, εφαρμόσιμα στο επίγειο περιβάλλον.

Από τις 28 Μαρτίου, το Energy Observer ταξιδεύει στη Μεσόγειο. Μετά την Τυνησία, το Ισραήλ και την Κύπρο, το πλοίο ταξίδεψε στα ελληνικά νησιά, από την Κρήτη στα Δωδεκάνησα μέχρι τις Κυκλάδες, για να γυρίσει τη σειρά ντοκιμαντέρ «Οδύσσεια του μέλλοντος» ανήκοντας στους πρωτοπόρους που δρουν για έναν καθαρότερο και πιο αλληλέγγυο πλανήτη. Απέπλευσε από την Μύκονο την Δευτέρα 18 Ιουνίου στις 15:00, φτάνοντας στην Αθήνα την Τρίτη 19 Ιουνίου στις 12:00 έχοντας διανύσει 90 ναυτικά μίλια σε διάρκεια πλεύσης 21 ωρών. Το πλοίο έμεινε 5 ημέρες στην Αθήνα για να γνωρίσει στο κοινό τις τεχνολογίες του πρώτου πλοίου στον κόσμο που κινείται με υδρογόνο, εργαστήρι των ενεργειών του αύριο, και για να συναντήσει τους τοπικούς πρωτοπόρους παράγοντες στον τομέα της οικολογικής μετάβασης, για να γνωρίσει με τον τρόπο αυτόν, τις καινοτομίες που αναπτύσσονται στην Ελλάδα.

Το Energy Observer τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Emmanuel Macron, διαθέτοντας επίσης την επίσημη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της UNESCO και του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας- IRENA.