Γιούνκερ-Τραμπ συμφώνησαν για τον εκμηδενισμό των δασμών μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ 

Σχετικά άρθρα

Σε ιστορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ κατέληξαν ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι συμφώνησαν να προωθηθεί μια σειρά μέτρων για την γεωργία, τη βιομηχανία και την ενέργεια, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η σύγκρουση των δύο πλευρών για το εμπόριο.

Οι δύο Πρόεδροι ανακοίνωσαν ότι ΕΕ και ΗΠΑ θα εργαστούν για τον εκμηδενισμό των δασμών σε όλα τα βιομηχανικά προϊόντα, την αναμόρφωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου με έμφαση στην καταπολέμηση των στρεβλώσεων, των κρατικών ενισχύσεων και της υπερπαραγωγής, θα ενισχύσουν την ενεργειακή συνεργασία των δύο πλευρών του Ατλαντικού με την ΕΕ να αγοράζει περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ και θα ξεκινήσουν διάλογο για τον εναρμονισμό των κανονιστικών ρυθμίσεων, ειδικά στα αγροτικά προϊόντα, ενώ η ΕΕ θα εισάγει από τις ΗΠΑ περισσότερη σόγια.

Όσο θα διαρκούν οι διαπραγματεύσεις για αυτή τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ΗΠΑ- ΕΕ που θα περιλαμβάνει και ένα κομμάτι των υπηρεσιών, οι ΗΠΑ θα επανεξετάσουν τους υφιστάμενους δασμούς στο αλουμίνιο και το ατσάλι από την ΕΕ, ενώ και η ΕΕ θα αποσύρει τα δικά της αντίμετρα.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος Τραμπ έκανε λόγο για “μεγάλη ημέρα για το ελεύθερο εμπόριο”. Σημείωσε σε κοινές του δηλώσεις με τον κ. Γιούνκερ ότι ΕΕ και ΗΠΑ συμφώνησαν σε μηδενικούς δασμούς, μηδενικές κρατικές ενισχύσεις και μηδενικούς εμπορικούς φραγμούς μεταξύ των δύο περιοχών, προς όφελος των πολιτών σε ΕΕ και ΗΠΑ.

Έκανε λόγο για “μια νέα φάση στις σχέσεις ΕΕ – ΗΠΑ”, με “ισχυρές εμπορικές σχέσεις, όπου και οι δύο θα κερδίζουν”. Τόνισε ότι με τη συνεργασία ΕΕ και ΗΠΑ, θα έχουμε έναν ασφαλέστερο και καλύτερο κόσμο.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι πήγε στις ΗΠΑ με ένα στόχο μόνο “να φέρω μια συμφωνία και το πέτυχα”. ΕΕ και ΗΠΑ εκπροσωπούν 830 εκατομμύρια πολίτες και το 50% παγκόσμιου ΑΕΠ, επεσήμανε από την πλευρά του ο κ.Τραμπ.

Συμφωνία επί της αρχής

Κάνοντας λόγο για μια «σπουδαία ημέρα» για το ελεύθερο εμπόριο και για μια «νέα φάση» στις σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε πως τα δύο μέρη προτίθενται να κινηθούν αμοιβαία προς τον σκοπό να υπάρχουν «μηδέν τελωνειακοί δασμοί» στις ανταλλαγές τους στη βιομηχανία, με εξαίρεση τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

«Θα εργαστούμε για να μειώσουμε τους φραγμούς (των δασμών) και να αυξήσουμε το εμπόριο στους τομείς των υπηρεσιών, των χημικών και των φαρμακευτικών προϊόντων, των ιατρικών προϊόντων και ακόμη και της σόγιας», δήλωσε ο Τραμπ.

Χάλυβας

Ο Τραμπ υποσχέθηκε να «εργαστεί για την επίλυση» του ζητήματος των πρόσθετων τελωνειακών δασμών 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Ευρώπη. Είναι ακριβώς αυτοί οι δασμοί, που τέθηκαν σε εφαρμογή την 1η Ιουνίου, οι οποίοι πυροδότησαν την ένταση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες.

Γεωργία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αρχίσει «σχεδόν αμέσως» να αγοράζει «περισσότερη σόγια» από αμερικανούς παραγωγούς, δήλωσε ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, χωρίς πάντως να διευκρινίσει την ποσότητα. Το ζήτημα της σόγιας ενδέχεται να προκαλέσει τριβές στην Ευρώπη, καθώς το 94% της σόγιας που καλλιεργείται στις ΗΠΑ ανήκει σε ποικιλίες γενετικά τροποποιημένες για να αντέχουν στα ζιζανιοκτόνα, σύμφωνα με δεδομένα του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας. Θα πρόκειται μόνο για την εμπορική διάθεση του προϊόντος, καθώς η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένης σόγιας είναι απαγορευμένη στην Ευρώπη. Η σόγια θα πρέπει εξάλλου να λάβει άδεια κυκλοφορίας στην ΕΕ.

Αυτοκίνητα

Σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή, δεν θα επιβληθεί κανένας νέος τελωνειακός δασμός στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα στις ΗΠΑ, ένα ζήτημα εξαιρετικά κρίσιμο για τη Γερμανία, όπου ο συγκεκριμένος τομέας απασχολεί 800.000 ανθρώπους. Ο Λευκός Οίκος είχε δώσει εντολή στα τέλη Μαΐου στο υπουργείο Εμπορίου να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων εισαγωγικών δασμών ύψους έως και 25% σε αυτόν τον στρατηγικής σημασίας τομέα της παγκόσμιας οικονομίας.

Φυσικό αέριο

Η ΕΕ συμφώνησε να αυξήσει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ. «Θα τις διευκολύνουμε», είπε ο Τραμπ, πάντως εκτίμησε πως οι χώρες μέλη της ΕΕ θα αγοράζουν στο μέλλον «μαζικές» ποσότητες.

ΠΟΕ

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα εργαστούν από κοινού για να μεταρρυθμιστεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ), με στόχο να διευθετηθεί «το πρόβλημα των κακόβουλων εμπορικών πρακτικών, συμπεριλαμβανομένων της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας, της εξαναγκαστικής μεταφοράς τεχνολογιών, των (κρατικών) ενισχύσεων της βιομηχανίας, των στρεβλώσεων που δημιουργούνται από κρατικές επιχειρήσεις και της υπερπροσφοράς», δήλωσε ο Τραμπ, ο οποίος προφανώς στοχοθετούσε την Κίνα, χωρίς να την κατονομάζει.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάαςχαιρέτισε τη συμφωνία προκειμένου να αποκλιμακωθεί η διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών για το εμπόριο, ενώ τόνισε ότι με αυτό τον τρόπο η ΕΕ κέρδισε χρόνο. «Δεν πρόκειται ακόμη για το επιθυμητό αποτέλεσμα, όμως καθιστά πιο πιθανή από πριν μια θετική έκβαση στην όλη συζήτηση μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ για το ελεύθερο εμπόριο και τον προστατευτισμό», δήλωσε ο Μάας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Σεούλ.

Συναντηθήκαμε σήμερα στην Ουάσινγκτον, για να ξεκινήσουμε μια νέα φάση στις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης – μια φάση στενής φιλίας, ισχυρών εμπορικών σχέσεων στις οποίες θα κερδίσουμε και οι δύο, θα συνεργαστούμε καλύτερα για την παγκόσμια ασφάλεια και την ευημερία και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας από κοινού

, αναφέρουν σε κοινή δήλωση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση αριθμούν από κοινού περισσότερους από 830 εκατομμύρια πολίτες και περισσότερο από το 50 τοις εκατό του παγκόσμιου ΑΕΠ. Αν συνεργαστούμε, μπορούμε να κάνουμε τον πλανήτη μας καλύτερο, πιο ασφαλές και πιο ευημερούντα,

τονίζουν.

Ήδη σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν διμερή εμπορική σχέση ύψους 1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων – τη μεγαλύτερη οικονομική σχέση στον κόσμο. Θέλουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω αυτές τις εμπορικές σχέσεις προς όφελος όλων των Αμερικανών και Ευρωπαίων πολιτών,

ξεκαθαρίζουν.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συμφωνήσαμε σήμερα, πρώτα από όλα, να συνεργαστούμε προς μηδενικούς δασμούς, μηδενικούς μη δασμολογικούς φραγμούς και μηδενικές επιδοτήσεις για βιομηχανικά και μη βιομηχανικά προϊόντα. Θα εργαστούμε επίσης για τη μείωση των φραγμών και την αύξηση του εμπορίου των υπηρεσιών, των χημικών, των φαρμακευτικών προϊόντων, των ιατρικών προϊόντων, καθώς και της σόγιας,

αναφέρουν Γιούνκερ και Τραμπ στην κοινή δήλωση.

Αυτό θα ανοίξει τις αγορές για τους αγρότες και τους εργαζόμενους, θα αυξήσει τις επενδύσεις και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ευημερία τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα κάνει επίσης το εμπόριο δικαιότερο και πιο αμοιβαίο,

σημειώνουν.

Δεύτερον, συμφωνήσαμε σήμερα να ενισχύσουμε τη στρατηγική μας συνεργασία σε σχέση με την ενέργεια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να εισαγάγει περισσότερα υγρά φυσικό αέριο (LNG) από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό της εφοδιασμό.

Τρίτον, συμφωνήσαμε σήμερα να αρχίσουμε έναν στενό διάλογο σχετικά με τα πρότυπα, προκειμένου να διευκολύνουμε το εμπόριο, να μειώσουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να μειώσουμε το κόστος.

Τέταρτον, συμφωνήσαμε σήμερα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την καλύτερη προστασία των αμερικανικών και ευρωπαϊκών εταιρειών από τις αθέμιτες παγκόσμιες εμπορικές πρακτικές. Συνεπώς, θα συνεργαστούμε στενά με ομοϊδεάτες εταίρους για τη μεταρρύθμιση του ΠΟΕ και την αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, συμπεριλαμβανομένης της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας, της αναγκαστικής μεταφοράς τεχνολογίας, των βιομηχανικών επιδοτήσεων, των στρεβλώσεων που δημιουργούν κρατικές επιχειρήσεις και της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας.

Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε αμέσως μια εκτελεστική ομάδα εργασίας των πλησιέστερων συμβούλων μας για να προωθήσουμε αυτό το κοινό πρόγραμμα. Επιπλέον, θα προσδιορίσουμε βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη διευκόλυνση των εμπορικών ανταλλαγών και την αξιολόγηση των υφιστάμενων δασμολογικών μέτρων. Ενώ εργαζόμαστε σε αυτό, δεν θα εναντιωθούμε στο πνεύμα της συμφωνίας αυτής, εκτός και αν οποιοδήποτε από τα συμβαλλόμενα μέρη τερματίσει τις διαπραγματεύσεις. Θέλουμε επίσης να επιλύσουμε τα ζητήματα δασμών χάλυβα και αλουμινίου και τα τιμολόγια αντιποίνων,

καταλήγουν στη κοινή τους δήλωση Γιούνκερ και Τραμπ.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

H Renault πούλησε 99.132.100 μετοχές της στη Nissan, αξίας €358 εκατ.

Μετά την πρώτη πώληση μετοχών της Nissan στις 13 Δεκεμβρίου 2023, ο όμιλος της Renault ολοκλήρωσε σήμερα μια δεύτερη συναλλαγή, και πούλησε στη Nissan...

H Geely κάνει παγκόσμια διαθέσιμο το νέο premium brand της, Galaxy

Πριν σχεδόν ένα χρόνο, η Geely παρουσίασε το νέο της πολυτελές brand, το οποίο ονομάζει Galaxy. Σήμερα, η κινέζικη εταιρία επιβεβαίωσε ότι θα κάνει...

Αποσύρθηκε η μήνυση κατά της πίστας της Laguna Seca

Στις αρχές του χρόνου μια ομάδα κατοίκων της περιοχής γύρω από τη πίστα της Laguna Seca στο Monterey της Καλιφόρνια, κατέθεσε μήνυση εναντίων της...

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες χάνουν 6.000 δολάρια από κάθε ηλεκτρικό αυτοκίνητο που πωλούν

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν επενδύσει πολλά δισ. δολάρια για την ανάπτυξη ηλεκτρικών αυτοκινήτων τα τελευταία χρόνια και σύμφωνα με έκθεση της εταιρίας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών...
Autoblog.gr