Η επιτροπή κεφαλαιαγοράς ερευνά το κατά πόσο η Tesla μπορεί να γίνει ιδιωτική

Σχετικά άρθρα

H αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) έχει ήδη βάλει στο μικροσκόπιο της το tweet του Elon Musk, προκειμένου να διαπιστώσει εάν είναι αληθής η δήλωση πως έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση προκειμένου να κάνει την Tesla ιδιωτική εταιρία και να την βγάλει από το χρηματιστήριο, μια κίνηση που θα μπορούσε να αποδειχθεί η μεγαλύτερη μοχλευμένη εξαγορά στην αμερικανική επιχειρηματική ιστορία.

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στη WSJ, οι αξιωματούχοι της SEC θέλουν να ξέρουν εάν ο Elon Musk μπορεί να στηρίξει με πραγματικά στοιχεία τον ισχυρισμό αυτό. Εάν η ρυθμιστική αρχή υποπτευθεί ότι η δήλωση ήταν ψευδής ή παραπλανητική, θα μπορούσε να ασκηθεί δίωξη για εξαπάτηση επενδυτών και χειραγώγηση της μετοχής.
Γιατί θέλει όμως ο Mask να βγάλει την Tesla από το χρηματιστήριο; Σύμφωνα με το CNBC, τρεις είναι οι βασικοί λόγοι:

Για να κρατήσει μυστικές κάποιες σημαντικές πληροφορίες από τον ανταγωνισμό

Από τη στιγμή που η Tesla παύσει να είναι εισηγμένη, δεν θα είναι υποχρεωμένη να αποκαλύπτει πληροφορίες που θα μπορούσαν να δώσουν στους ανταγωνιστές πλεονέκτημα. Δεν θα είναι υποχρεωμένη, για παράδειγμα, να ανακοινώνει στοιχεία σχετικά με τα κέρδη της ανά τρίμηνο.

Αντίθετα, τώρα η εταιρεία κάνει τριμηνιαίες αποκαλύψεις σχετικά με τα επίπεδα χρέους, τις αλλαγές προσωπικού, την αποζημίωση των στελεχών, την ποσότητα των αυτοκινήτων που παράγεται και παραδίδεται, τις διάφορες αγωγές που αντιμετωπίζει, τις πρόσφατες αλλαγές προσωπικού και πολλά άλλα.

Τα συμφέροντα της εταιρείας ευθυγραμμίζονται με τα συμφέροντα των μετόχων

Όπως ανέφερε και ο Musk σε επιστολή του, οι ιδιοκτήτες μη εισηγμένων εταιρειών μπορούν να ελέγχουν κάθε λειτουργική απόφαση που λαμβάνουν για την επιχείρηση χωρίς αυτή να συγκρούεται με τις προσδοκίες των μετόχων κάθε τρίμηνο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla είχε τονίσει επίσης πως το γεγονός ότι η εταιρεία είναι δημόσιου ενδιαφέροντος, προσθέτει τεράστια πίεση στη λήψη αποφάσεων που μπορεί να είναι σωστές για το ένα τρίμηνο όχι όμως μακροπρόθεσμα.

Η τιμή της μετοχής

Η τιμή της μετοχής της Tesla αυξήθηκε κατά 8% αμέσως μετά το tweet του Mask λαμβάνοντας κυρίως ώθηση από την είδηση της αγοράς μεριδίου μετοχών από το κρατικό επενδυτικό fund της Σαουδικής Αραβίας. Λίγο πριν τη λήξη των συναλλαγών, η διαπραγμάτευση συνεχίστηκε και τελικώς η μετοχή της Tesla έκλεισε με άλμα 10,99% στα 379,57 δολάρια.

Με την τιμή των μετοχών της πάνω από το επίπεδο των 360 δολαρίων, η Tesla είναι πλέον σε θέση να αποπληρώσει υποχρεώσεις περίπου 900 εκατομμυρίων δολαρίων σε μετοχές αντί μετρητών.

Είναι όμως εφικτό η Tesla να βγει από το ταμπλό;

Σύμφωνα με το CNBC, o Mask διαθέτει ήδη περίπου το 20% της Tesla. Θα πρέπει να συγκεντρώσει περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια για να εξαγοράσει άλλους μετόχους. Πολλοί εκτιμούν πως δύσκολα οι επενδυτές θα πειστούν να αφήσουν τη μετοχή της Tesla, ωστόσο επειδή δεν θα μπορούν να επενδύσουν σε μια ιδιωτική εταιρεία θα αναγκαστούν να πουλήσουν. Πολλοί δεν θα το θέλουν αυτό, και σίγουρα όχι με ένα premium 16%.

Bonus!

Δες και μερικές renderings φωτογραφίες, δημιουργίας του Emre Husmen, από το πως θα μπορούσε να μοιάζει η δεύτερη γενιά του Tesla Model S.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η Tesla ζητά από τους μετόχους της να δώσουν 56 δισ. δολάρια στον Elon Musk

Η Tesla θα ζητήσει από τους μετόχους της να ψηφίσουν ξανά για το ίδιο πακέτο αποζημίωσης ύψους 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον διευθύνοντα σύμβουλο...