Η General Motors ανακοίνωσε χθες πως σχεδιάζει να προχωρήσει σε μείωση του εργατικού της δυναμικού στη Βόρεια Αμερική. Η αρχή θα γίνει με ένα πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που απευθύνεται σε 18.000 υπαλλήλους της που έχουν εργάζονται γι’αυτή 12 ή περισσότερα χρόνια, ενώ άμα χρειαστεί θα προχωρήσει και σε απολύσεις.

Η αυτοκινητοβιομηχανία με έδρα το Ντιτρόιτ ενημέρωσε τους υπαλλήλους για τα μέτρα μείωσης του κόστους μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου, τα οποία ήταν υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, μιας και έφτασαν τα 2,5 δισ. δολάρια. Ωστόσο, η GM υποβάθμισε τις προβλέψεις της για τις ταμειακές ροές, ενώ έχασε 300 εκατ. δολάρια λόγω της αύξησης του χάλυβα και άλλων εμπορευμάτων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η αυτοκινητοβιομηχανία επισήμανε ότι θα εξετάσει τη λύση των απολύσεων μόλις δει “το αποτέλεσμα του προγράμματος εθελουσίας και άλλων προσπαθειών μείωσης του κόστους”.

Η GM αντιμετωπίζει ανησυχητικά προβλήματα όπως η επιβράδυνση των πωλήσεων στις ΗΠΑ και την Κίνα και οι υψηλότερες τιμές χάλυβα και αλουμινίου λόγω των τιμολογίων των ΗΠΑ.

Η GM, απασχολεί περίπου 50.000 μισθωτούς εργαζόμενους στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στο Μεξικό και δεν αποκάλυψε τους όρους της εθελούσιας εξόδου.

Παράλληλα η General Motors βάζει «πάγο» στις εργασίες σε δύο έργα καινοτομίας στο εργοστάσιό της στο Ντιτρόιτ. Συγκεκριμένα αποφάσισε να αναβάλει τη λειτουργία του νέου Design Center και την αναμόρφωση του Pontiac Propulsion». Τα εν λόγω έργα αναμένεται να κοστίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Εκπρόσωπος της GM αρνήθηκε να αναφέρει πόση θα είναι η εξοικονόμηση κοστών ή το πότε θα αποφασίσει η General Motors να επανεκκινήσει τα έργα.