Γερμανός δικαστής αποφάσισε πως η Porsche πρέπει να αγοράσει πίσω μια Cayenne Diesel, πληρώνοντας και αποζημίωση στην ιδιοκτήτριά της.

Η γυναίκα μήνυσε την Porsche, κατηγορώντας την πως την παραπλάνησε σχετικά με τις εκπομπές ρύπων της πετρελαιοκίνησης Cayenne της. Το δικαστήριο της Στουτγάρδης απεφάνθη πως η γυναίκα είχε δίκιο, μιας και στην απόφασή του αναφέρει πως Porsche ενέργησε ανήθικα, παραβιάζοντας τη νομοθεσία με στόχο την απόκτηση κέρδους, πουλώντας στην γυναίκα ένα αυτοκίνητο που γνώριζε πως είχε περισσότερους ρύπους από όσους ανακοίνωνε.

Έτσι η Porsche θα πρέπει να αγοράσει πίσω την Cayenne Diesel, για ακριβώς όσα χρήματα είχε δώσει η γυναίκα, δίνοντάς της επιπλέον 5% ως αποζημίωση. Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο βρισκόταν ανάμεσα στα 60.000 που είχε ανακαλέσει η Porsche τον περασμένο Μάιο, τα οποία ήταν εξοπλισμένα με “μη εγκεκριμένα” λογισμικά που είχαν στόχο να αποκρύπτουν τα πραγματικά επίπεδα των ρυπογόνων εκπομπών.

Η Porsche θα ασκήσει έφεση, μιας και αν τελικά υποχρεωθεί να δώσει αποζημίωση στη συγκεκριμένη γυναίκα, τότε είναι αρκετά πιθανό και άλλοι ιδιοκτήτες των επηρεαζόμενων μοντέλων της να την μηνύσουν, και λόγω δεδικασμένου, θα πρέπει να τους αποζημιώσει και αυτούς.

Η Porsche δηλώνει πως η απόφαση του δικαστηρίου είναι νομικά εσφαλμένη, υποστηρίζοντας πως το συγκεκριμένο όχημα βρίσκεται υπό καθεστώς ανάκλησης, με το νέο λογισμικό να επιτρέπει στο μοντέλο να συμμορφωθεί πλήρως σχετικά με τα πρότυπα εκπομπών, ενώ θα μπορεί να κινηθεί νόμιμα σε δημόσιους δρόμους.