Ο εμπορικός πόλεμος του Donald Trump με την Κίνα οδηγεί την BMW και την Volvo να μειώσουν την παραγωγή τους στα εργοστάσια τους στις ΗΠΑ, αυξάνοντας παράλληλα την παραγωγή στα εργοστάσιά τους στον υπόλοιπο κόσμο.

Συγκεκριμένα η Volvo πήρε την απόφαση να ακυρώσει την εξαγωγή στη Κίνα του νέου S60 που κατασκευάζεται στις ΗΠΑ. Το εργοστάσιο της Volvo στο Charleston της Νότιας Καρολίνας, ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες την λειτουργία του και κόστισε στην Volvo 1,1 δισ. δολάρια.

Παράλληλα η Volvo θα ακυρώσει την εισαγωγή στις ΗΠΑ του XC60 που κατασκευάζεται στη Κίνα, ενώ θα μειώσει στο ελάχιστο την εισαγωγή S90 από τη Κίνα. Τα αμερικάνικα XC60 θα εισάγονται από την Ευρώπη.

Η BMW από τη μεριά της θα αποφασίσει τις προσεχείς εβδομάδες εάν θα κατασκευάζει περισσότερα SUV στη Κίνα, μειώνοντας την παραγωγή της στο εργοστάσιο του Spartanburg στη Νότια Καρολίνα, επειδή ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνα, θα την οδηγήσει στο να χάσει 300 εκατ. ευρώ φέτος και 500 εκατ. ευρώ το 2019.

Η κατασκευή λιγότερων SUV της BMW στις ΗΠΑ, θα οδηγήσει σε μείωση των θέσεων εργασίας στο εργοστάσιο της BMW στις ΗΠΑ, αλλά και σε μείωση των μελλοντικών επενδύσεων σε αυτό. Αξίζει να σημειωθεί πως το εργοστάσιο του Spartanburg στη Νότια Καρολίνα, είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο της BMW παγκοσμίως. Επί του παρόντος κατασκευάζονται εκεί τα X3, X4, X5, X6 και X7.