Ο IIHS είναι ένας από τους 2 οργανισμούς που ασχολούνται με την ασφάλεια των αυτοκινήτων στις Η.Π.Α. και έχει ως μέλη ασφαλιστικές εταιρίες. Σε πρόσφατη έρευνά του θέλησε να δει εάν τα φωτιστικά σώματα των αυτοκινήτων εν έτει 2018 φωτίζουν ικανοποιητικά τον δρόμο.

Ο οργανισμός έκανε δοκιμές σε 165 μοντέλα που κυκλοφορούν στους δρόμου των ΗΠΑ και διαπίστωσε πως 32 αυτοκίνητα παίρνουν την κορυφαία βαθμολογία, ενώ 58 βαθμολογήθηκαν ως “αποδεκτά”.

Το γενικό συμπέρασμα της έρευνας είναι πως οι καλύτεροι προβολείς τοποθετούνται στον πρόσθετο εξοπλισμό, μιας και αρκετά είναι εκείνα τα οχήματα που στις βασικές εκδόσεις τους διαθέτουν φώτα αλογόνου. Τα LED φωτιστικά σώματα βρίσκονται ως επί το πλείστον στον πρόσθετο εξοπλισμό και έτσι απαιτείται ένα σημαντικό ποσό για την αγορά τους, που κατά μέσο όρο ξεπερνά τις 3.000 δολάρια.

Το IIHS σημειώνει πως πρέπει τα “καλά” φωτιστικά σώματα να προσφέρονται στον βασικό εξοπλισμό, μιας και αυτά πρέπει να θεωρούνται ως εξοπλισμός ασφαλείας. Τονίζει μάλιστα το γεγονός ότι σχεδόν οι μισοί θάνατοι σε αυτοκινητιστικά ατυχήματα συμβαίνουν είτε το βράδυ, είτε σε ώρες που το φως είναι χαμηλό, βλέπε αυγή και δύση του ηλίου.