Οι αυτοκινητοβιομηχανίες προτού ξεκινήσουν την εμπορική παραγωγή ενός μοντέλου, κατασκευάζουν αρκετά αυτοκίνητα προ-παραγωγής, με τα οποία διεξάγουν δοκιμές ή τα χρησιμοποιούν για τις ανάγκες των εκθέσεων. Τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα καταστρέφονται στην πρέσα, αλλά η Volkswagen, σύμφωνα με την γερμανική Handelsblatt, πούλησε 6.700 τέτοια αυτοκίνητα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Η είδηση επιβεβαιώθηκε από εκπρόσωπο της Volkswagen, ο οποίος είπε πως από “ένα γιγαντιαίο λάθος” τα προ-παραγωγής αυτοκίνητα που δεν είχαν πάρει πιστοποίηση για να κυκλοφορούν σε δημόσιους δρόμους, αντί να καταστραφούν, πουλήθηκαν σε πελάτες της εταιρίας, ως μεταχειρισμένα.

Περίπου 4.000 από αυτά πουλήθηκαν στη Γερμανία το διάστημα μεταξύ 2006 έως και το 2018. Σύμφωνα με το Der Spiegel ο CEO του VW Group, Herbert Diess, έμαθε για την συγκεκριμένη υπόθεση στα μέσα του 2016. Πλέον τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα έχουν ανακληθεί, μιας και παρότι ορισμένα δεν διαφέρουν σημαντικά από τα μοντέλα παραγωγής, κάποια έχουν σημαντικές διαφορές. Το Der Spiegel μάλιστα αναφέρει πως η Volkswagen πούλησε 17.000 αυτοκίνητα προ-παραγωγής, αλλά η γερμανική εταιρία επιβεβαιώνει μόνο τα 6.700.

Οι Γερμανικές αρχές θα αποφασίσουν το προσεχές διάστημα πως θα χειριστούν το ζήτημα και αν θα επιβάλουν πρόστιμο στην Volkswagen, ύψους αρκετών χιλιάδων ευρώ ανά επηρεαζόμενο αυτοκίνητο.