Αυτό που βλέπεις ονομάζεται “διαχωριστής προπανίου/προπυλενίου” και η δουλειά του είναι να φτιάχνει πλαστικά αντικείμενα από προπάνιο. Ζυγίζει σχεδόν 900 τόνους, έχει ύψος περίπου 100 μέτρα και το συγκεκριμένο ξεκίνησε χθες το ταξίδι του από το Έντμοντον του Καναδά σε κοντινό προάστιο. Για τη μεταφορά του απαιτείται σοβαρός προγραμματισμός, ιδιαίτερη δεξιοτεχνία και τεράστιες πλατφόρμες συνοδεία πολλών φορτηγών.

Υπάρχει ένα μεγάλο έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη περίοδο στον Καναδά, που ονομάζεται Heartland Petrochemical Complex, και ο σκοπός του -σύμφωνα με την Inter Pipeline, κατασκευάστρια εταιρεία- θα είναι η μετατροπή τοπικά προερχόμενου, χαμηλού κόστους προπανίου σε πλαστικό 525.000 τόνων ετησίως από πολυπροπυλένιο.

Μέρος της επένδυσης για το έργο, ύψους πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, πήγε στην εταιρία Dacro Industries από το Έντμοντον, η οποία απασχολήθηκε όλο το 2018 για την κατασκευή αυτού του τεράστιου διαχωριστή, φτιαγμένο από χάλυβα. Με την ολοκλήρωση της στήλης απόσταξης, ξεκίνησε το project της μεταφοράς της από τη Dacro στο Heartland Petrochemical Complex περίπου 50 χλμ. μακριά. Και όπως θα δεις , αυτό μόνο εύκολο δεν είναι.