Ο Robert Hubbard, ο μηχανικός πίσω από τη συσκευή HANS που έσωσε πολλές ζωές στο μηχανοκίνητο αθλητισμό, πέθανε σήμερα σε ηλικία 75 ετών. Ο Hubbard ήταν καθηγητής επιστήμης και μηχανικής υλικών στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 2006, και μαζί με τον κουνιάδο του και οδηγό αγώνων Jim Downing εφηύραν τη συσκευή HANS (Head and Neck Support).

Αφορμή για το HANS ήταν οι πολλοί τραυματισμοί και θάνατοι οδηγών αγώνων στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και πιο συγκεκριμένα του Patrick Jacquemart το 1981, που ήταν φίλος του Downing. Παρατηρώντας τους θανάτους, οι δύο άντρες είδαν ότι αυτοί προκαλούνταν από βασικά κατάγματα στο κρανίο εξαιτίας της μη υποστήριξης του. Δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη συσκευή κατατέθηκε για πρώτη φορά το 1985 και ο Downing φόρεσε μια πρωτότυπη συσκευή στον τελευταίο αγώνα του πρωταθλήματος IMSA του 1986 στη Daytona.

Έπρεπε, όμως, να φτάσουμε στο 1991 για να τελειοποιηθεί η συσκευή και παρά τα θανατηφόρα δυστυχήματα των Ayrton Senna και Roland Ratzenberger στην Formula 1 το 1994, το ΗANS έγινε υποχρεωτικό το 2003.

Παρότι χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να γίνει δεκτή η πρωτοποριακή συσκευή τους στους αγώνες, το HANS τελικά κατέστη υποχρεωτικό σε πολλές κατηγορίες του μηχανοκίνητου αθλητισμού, και είναι σίγουρα τεράστιος ο αριθμός των οδηγών που χρωστάνε τη ζωή τους σε αυτή τη συσκευή.

1Δες πως λειτουργεί

Video: Το σύστημα HANS της Formula 1